Музеї Івана Франка… і кіт Мурлика

А чи знаєте ви, друзі, що у світі існує 5 музеїв українського поета, письменника, громадсько-політичного діяча Івана Франка, чотири з яких знаходяться в Україні, а один – у місті Вінніпег (Канада)? І ще один музей-оселя родини Івана Франка – у Калуші.
Щоб відчути атмосферу і умови життя письменника, запрошуємо вас в мандрівку музеями Івана Франка. Коли наступного разу будете подорожувати Західною Україною, сплануйте свій маршрут так, щоб обов’язково їх відвідати! І тоді за рядками франкових творів через побутові речі побачите Генія як реальну людину.

Львівський національний літературно-меморіальний музей
ІВАНА ФРАНКА

Загальний фонд музею складає близько 30 тис. експонатів, а експозиція розміщена на території двох будівель. Перша — це вілла, де мешкав видатний український письменник, поет, перекладач, публіцист, громадський та політичний діяч Іван Франко з сім’єю впродовж останніх 14 років свого життя (1902-1916 рр.).

У цьому будинку розміщена меморіальна експозиція, де представлено побут, особисті речі Франка та його родини, особлива атмосфера, у якій жив і працював Каменяр. Експозиція складається з передпокою і п’яти кімнат (бібліотека, спальня Івана Франка, їдальня, робочий кабінет (раніше — салон), жіноча кімната).

У другому будинку, який відійшов у власність музею згодом, розташована літературна експозиція, яка була відновлена до 150-річчя від дня народження Івана Франка. Вона розпочинається з залу “Велич Івана Франка”, в центрі якого розміщене погруддя Івана Франка роботи Д. Крвавича, також там представлені монографії, в яких досліджується життя і творчість письменника.

Нещодавно музей Франка обзавівся рудим співробітником.

Директор музею Франка Богдан Тихолоз зазначає, що кота вирішили завести не просто так. По-перше, потрібен був медіапривід – зробити музей сучасним і позитивним. По-друге, як відзначає франкознавець, це відома світова практика. Вони мають пильнувати, щоби не було мишей. Також вони приваблюють відвідувачів. Але, найголовніша причина – сам Іван Франко, який дуже любив тварин. У його домі був кіт, рудий.  Ім’я його точно невідоме, але, мабуть, він був Мурлика, адже саме так називається кіт у відомій поемі-казці «Лис Микита».  Франко не тільки мав його за кота. Він мав його за друга і лікаря. Відомо, що кіт вилазив поету на плечі, багато хто згадував, що його часто можна було застати у такій позі. Думаю, деякі поезії Франка написані під впливом кота. То як може не бути кота у цьому музеї? – каже Богдан Тихолоз.

* На території музею можна скористатися аудіогідом через мобільний додаток izi.TRAVEL.

Як доїхати:
Громадським транспортом
З центру Львова маршрутним автобусом №30, 53, 54 (з зупинки” Львівська Політехніка”), трамвайним маршрутом №2, 8.
Детальніша інформація про громадський транспорт.

Автомобілем
Їхати від центру вздовж вулиці Івана Франка вгору. Музей розташований праворуч від дороги.

Державний історико-культурний заповідник «НАГУЄВИЧІ»

Державний історико-культурний заповідник “Нагуєвичі” створений 10 березня 1994 року на батьківщині Івана Франка. В структуру заповідника входять: садиба батьків письменника, музей І. Франка, скульптурна композиція “І. Франко і світова література”, художньо-меморіальний комплекс “Стежка Івана Франка”.

Музей “Садиба Івана Франка” відчинив двері відвідувачам 27 серпня 1981 р. В основу відтворення садиби покладено етнографічний нарис-спогад Івана Франка “Моя вітцівська хата”(1913 р.), де письменник описав садибу батьків, подано зовнішний та внутрішній вигляд кожної будівлі — хати, шопи (місце зберігання сільськогосподарського реманенту), шпихліру (зерносховище), кузні з ковальським міхом, який належав батькові, стодоли та стайні. В садибі батьків письменника зібрані речі побуту, посуд, одяг часів Івана Франка. Зберігаються цінні реліквіїї родини Франків: дитяча колиска, дзеркало в дерев’яній оправі, мисник та ін.

Через дорогу, навпроти музею-садиби, знаходиться двоповерхова будівля, в якій розміщена літературна експозиція музею Івана Франка. В музеї зібрані матеріали про життя і творчість письменника в Нагуєвичах і на Дрогобиччині. Найціннішими експонатами музею є “золота книга” Дрогобицької нормальної школи, в якій записано прізвище І. Франка, і прижиттєві видання його творів.

Як доїхати:
Громадським транспортом
З Дрогобича до с. Нагуєвичі відправляються автобуси від автостанції №2.
Детальніша інформація про громадський транспорт.

Автомобілем
Зі Львова трасою М-06 у напрямку Стрия до села Пісочна, повернути за вказівником на Дрогобич. Проїхати Дрогобич на вказівниками на Самбір, у селі Лішня повернути ліворуч за вказівником “Нагуєвичі”. Їхати до музею бл. 9 км.

GPS:
49.36663 23.3639

Літературно-меморіальний музей Івана Франка у Криворівні

Перебуваючи в Криворівні в 1901-1914 рр., І. Франко зупинявся в цьому будинку, який належав у той час Василю Якіб’юку, місцевому різьбяру.

У 1953 р. будинок було віддано під музей. Зараз експозиція знаходиться в трьох кімнатах. В одній представлено робочу кімнату письменника, де його відвідували О. Кобилянська, С. Грушевський. Збереглося ліжко, на якому спав Франко, лавка з того часу, годинник, столик, топірець-бартка, який Якіб’юк подарував Франкові, сак для ловлі риби, крісло-розкладачка, на якому відпочивав Коцюбинський.

Як доїхати:

До Верховини автобусом, маршруткою з Івано-Франківська, вийти в центрі, далі на таксі, маршрутним транспортом до села Криворівня.

GPS:
48.174471  24.885673

Музей-оселя родини Івана Франка у Калуші

Музей було відкрито 1992 року. Будинок теперішнього музею побудував Омелян — наймолодший син брата Івана Франка — Онуфрія.

В експозиційних залах та фондах музейних зібрань зберігаються листи та інші родинні документи, предмети побуту, одяг, картини. Музейна експозиція розташована в чотирьох залах. Матеріали першої кімнати розповідають про життєвий та творчий шлях Івана Франка. Тут представлені фотоматеріали дитячих, студентських та зрілих років життя письменника. Відвідувачам цікаво буде побачити родинне дерево Франкового роду та полотна Тараса Франка, сина Каменяра.

Друга кімната містить матеріали про родину Онуфрія Франка та Антона Могильницьког, священика та поета. Експозиція третьої кімнати — це оригінальні речі родини Онуфрія Франка. А четверта кімната називається “Іван Франко і Григорій Смольський”. Тут виставлено картини митця Григорія Смольського, який залишив цікаві спомини про І. Франка. Цікавими є автентичні речі та вишивка, які належали представникам родини Франка.

Як доїхати:
З Івано-Франківська від вказівника “Калуш” їхати прямо (біля 1 км) вулицею Івано-Франківською в мікрорайон Підгірки. Музей знаходиться зліва від дороги біля великої споруди колишнього заводу.

GPS:
49.02553 24.40695

Музей Івана Франка в селі Лолин Долинського району

Музей Франка було засновано в 2004 році. Він розташований в центрі села Лолин. Експозиції розповідають про важливі події з життя Івана Франка, пов’язані з селом Лолин, зокрема знайомство Франка з Ольгою Рошкевич. На думку біографів Івана Франка, знайомство з Ольгою Рошкевич було поштовхом до написання Іваном Франком збірки поезій про кохання «Зів’яле листя».

Ряд цікавих експонатів висвітлюють також деякі аспекти творчості Івана Франка: прижиттєві видання «Зів’ялого листя», оригінальні фото, автографи та інші документи.

Інтер’єр музею збагачений автентичними бойківськими хатніми старожитностями, тут також виставлені музичні інструменти та давні одяг. Відвідувачі музею можуть ознайомитися із старовинними бойківськими традиціями та звичаями, типовими в часи перебування Івана Франка на теренах Долинщини (1874—1876).

Дістатись до музею можна на маршрутці з залізничного вокзалу м. Долини.

 

Пам’ятники та пам’ятні знаки Івано-Франківщини, встановлені на честь письменника

Маршрут по життєвих стежках Івана Франка

* Фотографії власні, а також Evgeny Kraws та з сайту Музейне коло Прикарпаття.