Острозький замок

Старовина вабить нас романтикою віків, що минули, захоплює діяннями благородних лицарів і прекрасних дам, створює простір для фантазії, який ми наповнюємо власною уявою… Особлива аура старовини огортає замки, що разом з руїнами старих, порослих плющем і мохом фортифікаційних укріплень перетворюються на своєрідні ворота у минувшину.

Саме таким є Острозький замок – унікальний фортифікаційний ансамбль Волині. Не кожне провінційне містечко, а Острог – це райцентр на півдні Рівненської області, може похвалитися такими яскравими туристичними принадами як середньовічний замок, академія та оборонні вежі.

 

Отже, сьогодні ми помандруємо в замок князів Острозьких, який почав зводитись іще на початку ХІV сторіччя стараннями кількох поколінь родини князів Острозьких, а на початку XVII століття його перебудував Януш Острозький у стилі пізнього ренесансу.  Зараз на території Острозького замку розташований Острозький краєзнавчий музей.

Князі Острозькі володіли містом майже без перерв з 14 до 17 ст. і були одними з найбагатших та найвпливовіших українських магнатів. Найзнаменитішим із них був Костянтин-Василь Острозький (1526 – 1608 рр.).  Це був успішний правитель та сміливий полководець, який всіляко підтримував православну церкву, розвивав українську культуру та книгодрукування. Він був настільки багатим, що навіть ходив вираз: “багатий, як Острозький”. На фотографії – герб князів Острозьких, що знаходиться на стіні музею.

Замок розташований на відносно невеликому овальному майданчику на пагорбі. Колись замок був оточений глибоким ровом, наповненим водою. Башти служили оборонною системою для замку.  В ансамбль замку входять сьогодні чотири основних будівлі: Мурована вежа, Кругла Вежа, Богоявленська церква-фортеця і Надбрамна башта (з 1905 року — дзвіниця).

Входом до замку слугує надбрамна башта-дзвіниця.


Найдавніша споруда фортеці – “Вежа мурована” (так її названо в акті від 1603 р. про розділ маєтків князя К.-В. Острозького поміж його синами). Перші камені в її фундамент поклав ще Даниїл Острозький. Розміщена вона біля південно-східного рогу замкового пагорба.

Це досить рідкісний для України тип середньовічної башти-донжона. Донжон – головна житлова і найкраще укріплена башта феодального замку в середньовічній Європі. Донжон вважався символом неприступності замку. В нижньому ярусі споруди зберігалися різноманітні припаси, тут же було зроблено глибокий колодязь. Верня частини башти – результат пізніших перебудов ХІХ- початку ХХ століть.

Тепер всередині Мурованої вежі розміщено краєзнавчий музей.

В кількох десятках метрів від Вежі Мурованої – Богоявленський собор, типовий зразок хрестовокупольної системи, такої популярної в домонгольській Русі. Церква була частиною оборонних споруд міста: для цього її північну стіну, яка виходить на глибокий штучний рів, було потовщено до 2,8 м. та з’єднано з фортечними стінами. В нижній її частині з’явилися бійниці, в верхній – досить широкий уступ для вартових. Цей собор був відбудований відносно недавно, наприкінці ХІХ століття на місці зруйнованого храму (і як стверджують тогочасні історики – це точна копія втраченої пам’ятки ХV сторіччя).

В південно-західному куті замкового подвір‘я знаходиться третя пам‘ятка ансамблю – Нова башта, яку іноді ще називають Кругла. За віком вона трошки молодша за Муровану та за церкву. В літературі її як правило датують кінцем 16 ст., хоча це скоріше дата надбудови верхнього ренесансного ярусу башти.

А це так виглядає Кругла вежа із замкового подвір’я.

Від Круглої башти відкривається чудовий краєвид.

Вже після ремонтних робіт в 1913 – 1915 рр. приміщення Вежі мурованої було пристосоване під музей з бібліотекою. Сьогодні в залах музею – досить цікава експозиція Острозького краєзнавчого музею, 1913 року заснування, що робить його одним з найстаріших музейних закладів Рівненщини.

Щоб увійти до музею треба спуститися в підземелля, шлях до якого освітлюється електричними смолоскипами.

Острозький замок на макеті міста Острога.

У 9 залах музею розміщені матеріали, які відображають історію Острога й краю від давніх часів і до наших днів. У музеї є цінні археологічні колекції, експонати живопису, народного художнього промислу, кераміки, зброї.

Древні кольчуги.

Човен, видовбаний з колоди.

Можливо, саме на цій кареті виїздив у місто сам князь Острозький?

Клавікорд.

Чудова мармурова скульптура Богоматері.

Кажуть, це дзеркало подврвала княгині Острозькій сама Катерина Велика.

А це справжня Острозька Біблія – перше в світі повне видання книг Старого та Нового Заповіту церковнослов’янською мовою. Перший наклад був усього 1500 примірників, до нашого часу збереглось лише 300, два з них у Острозі. Один у краєзнавчому, інший – у музеї книгодрукування.

Пройшовши усіма залами та коридорами від підземель до горішніх поверхів, відвідувачі музею  спускаються дерев’яними сходами.

І ще один погляд на Круглу башту

Несподівано  з підніжжя замкового пагорба визирають двері. Невже це таємний вхід до замку?

Таке дивне дерево росте на залишках замкової стіни.

 

Графік роботи Замку князів Острозьких:

з 9:45 до 17:00
П’ятниця з 9:45 до 16:00
Вихідний : понеділок.

Вартість вхідного квитка до замку – 8 грн.

Місцезнаходження: Рівненська область, м. Острог, вул. Замкова, 5.

Як дістатись

громадським транспортом

З Києва найзручніше їхати маршруткою до Рівного від залізничного вокзалу (відправлення від Макдональдса). Час у дорозі – близько 5 годин. З Рівного до Острога також на маршрутці, які курсують кожні півгодини. Час в дорозі півгодини. Загальна вартість в одну сторону – 75-85 грн.

Також до Острога можна дістатись залізницею, але тут виникає ряд незручностей. По перше, більшість потягів проходить в незручний для туристів час – ввечері чи вночі. Є можливість скористатись електропоїздами підвищеного комфорту (експреси) Київ-Рівне №847, що також прибуває не в дуже зручний час – 14:33. По-друге, неприємна дрібниця –  залізничний вокзал Острога знаходиться в 8 км від самого міста.Час в дорозі на поїзді близько 7 годин.

власним транспортом

З Києва чи Львова рухайтесь по трасі М-17 (Київ-Чоп) до Рівного. Звідти по дорозі Р-98 до Острога. Щоб прокласти більш оптимальний маршрут до Острозького замку,  дивіться розділ “Маршрут” на гугл-мапі.

 

Острозький замок на карті GPS

координати 50° 19′ 35.54″ пн. ш. 26° 31′ 16.61″ сх.д.

Контакти, офіційний сайт

Острозький краєзнавчий музей
Рівненська область, м. Острог, вул. Замкова, 5 (на території Острозького замку).
Тел.: +38 03654 306 01, +38 03654 225 93.
http://museum.oa.edu.ua
E-mail: dikzo@ostroh.uar.net.

Поради

Острозький замок у місті знайти неважко. Тут всюди є вказівники або підкажуть місцеві мешканці, які вже звикли до туристів. Острог – місто доволі мальовниче. Якщо тут зупинитися на цілий день, то буде куди подіти час. Після того, як ви оглянете усі історичні пам’ятки, можна  прогулятися околицями міста. До самого замку варто їхати усім, хто цікавиться середньовічною архітектурою та старовинними речами, які є у музеї та на його території. А ще із балкона мурованої башти можна споглядати мальовничі краєвиди міста, тому усі туристи зупиняються на цьому балконі надовго.

План Острозького  замку

1- Вежа мурована;
2- кругла башта;
3- Богоявленська церква;
4- надбрамна дзвінниця.

 

* Чудова фото-розповідь про експозиції Острозького краєзнавчого музею – smgn.com.ua.

* Опрацьовано матеріали з сайтівthisisukraine, castles, posterrr, wikipedia, ostrog та ін.

* У пості використано власні фотографії, та фото з сайтів sharetravel, smgn.