“COWBOYky” – новий бренд Старосамбірщини

Видавалося б, що спільного між ковбоями Дикого Заходу і бойками з галицької глибинки Львівщини? Напевно, зухвалість у досягненні своєї мети! Адже мешканці Новоміської громади на Старосамбірщині намірилися «заарканити» до себе туристів і для цього зуміли залучити грант на 1 000 000 євро. Амбітний проект отримав звучну назву «COWBOYky. Український Дикий Захід», таким чином опосередковано поєднавши бойків з ковбоями.

Назва виникла невипадково – наприкінці 20-го століття на Галичині «ковбойками» називали електропотяги, які сполучали Львів з гірськими карпатськими районами. Новий український туристичний бренд покликаний популяризувати бойківську культуру, традиції. Його ініціатори переконані – COWBOYky здатні перетворити Старосамбірщину і, зокрема, село Нове Місто на привабливий туристичний регіон.

У рамках проекту розвиватимуть пригодницький, пізнавальний та гастрономічний види туризму. Ви тільки уявіть собі містечко із численними туристичними маршрутами, екологічним місцевим харчуванням та колоритними бойківськими атракціями! До того ж, воно буде розташоване на крайньому Заході України – всього лиш за 11 км до діючого переходу на кордоні з Європейським Союзом у Нижанковичах.

На території громади заплановано збудувати міні-сироварню, пекарню і фабрику морозива. Облагородять також пасовища для худоби, створять пункт штучного запліднення худоби високопродуктивних порід. У цьому є велика необхідність, адже експерти підрахували, що лише на початку роботи містечка для виготовлення твердих видів сирів перероблятимуть 500 літрів молока на добу. Також будуть побудовані теплиці для вирощування овочів та зелені протягом усього року.

У ковбойському «меню» — катання на конях, бричках, ковбойському міні-поїзді, екскурсійні веломаршрути та страви у ковбойському стилі. Окрема «фішка» — стилізований ковбойський паровий локомотив, який возитиме туристів із Самбора до Грабівниці. У селі постануть кілька готелів та ресторанів, а також стайні, які зведуть інвестори.

Команда Karpaty.info також поділилася досвідом і підтримала інтелектуально цей перспективний проект «COWBOYky. Український Дикий Захід». Наш експерт – директор туристичного кластеру Karpaty.info, Karpaty Travel та KI School Ганна Сидоренко протягом 2018-2019 рр. в рамкаx програми Школа місцевого економічого розвитку проводила для Новоміської громади навчання сільському зеленому туризму.

Загалом у селі Нове Місто відбулося 8 тренінгів на тему, як започаткувати та вести власну справу. Майбутніх підприємців цікавила законодавча база, оподаткування агротуризму, оформлення відносин з клієнтами та інші важливі юридичні аспекти організації зеленої садиби. Не менш важливим було написання та аналіз бізнес-планів, розробка ефективної реклами, підготовка садиби до прийому відвідувачів, харчування клієнтів.

До речі, наша Школа конкурентних рішень KI School  пропонує навчання за доступною ціною усім, хто хоче навчитися спілкуватися іноземною мовою для роботи, відпочинку і подорожей. Крім курсів англійської, німецької та польської мов, ми організовуємо майстер-класи, семінари, мовні клуби, виїзні заняття для сфери туризму в Карпатському регіоні.

Допоміг Karpaty.info «ковбойкам» і в розробці нових туристичних продуктів. Успішно діє Кулінарна школа Світлани Савки. Відтепер у Новоміській громаді господарі Світлана та Богдана Савки гостинно діляться секретами приготування традиційних бойківських страв. Ви чули про грибний квас, книдлі зі шкварками та сиром, бойківський штрудель і салат з гарбуза? Ці смачні та поживні страви туристи готують (а потім дегустують) під час кулінарного майстер-класу бойківської кухні.

Господарі не лише розповідають про місцеві кулінарні традиції, але й пригощають гостей чудовим малиновим вином, смородиновою настоянкою і медовухою власного виробництва.

Наш туроператор Karpaty Travel регулярно організовує гастротури «CowBoyky: майстер-клас бойківської кухні». Зареєструватися на смачну подорож на Старосамбірщину (і одразу оплатити) можна тут. У турі ви не тільки посмакуєте бойківськими стравами, а й зможете придбати свіжі продукти і страви безпосередньо у хазяйновитих господарів.

Побажаймо ж амбітному і креативному проекту успішної реалізації, Новоміській громаді – процвітання і численних відвідувачів! А туристам – нових яскравих вражень, які, виявляється, можна отримати і в Україні!

А ми чекаємо вас на сторінках найбільшого інтернет-каталогу туристичних послуг в Українських Карпатах Karpaty.info, у подорожах туроператора Karpaty Travel і на заняттях Школи конкурентних рішень KI School.

ДОВІДКА
Пілотний проект «COWBOYky. Український Дикий Захід» в рамках Ініціативи «Мери за економічне зростання» – один із шести проектів, які втілюють в Україні учасники Ініціативи. Загальний бюджет проекту – 1 млн євро, з яких 900 тис фондується ЄС, а 100 тис – об’єднаною Новоміською громадою. Тривалість проекту – 3 роки. Стартував проект у 2018 році.