Поради бувалого мандрівника: харчування в поході

Всі чули про вуглеводи, жири, білки, мікроелементи та вітаміни групи В. А от як всі ці знання використати в туристичному поході, та ще й в багатоденному, це як кажуть в Одесі , – дві великі різниці… Ми, команда Karpaty Travel, дбаємо про те, щоб ваш раціон у поході був калорійним і збалансованим 🙂

Другою важливою вимогою до похідної їжі після калорійності є її вага. В горах супермаркетів з різними кіосками ще нема, тому доводиться весь харч тягнути на спині. А це не багато-не мало, але набігає по кілограму на день.

А ще треба брати до уваги плюсову температуру в теплий період року і повну відсутність холодильників.

Отже стандартний мій раціон виглядає так. На сніданок вівсяні пластівці плюс згущик з сухофруктами, кава, печиво. Мушу зауважити, що кава в поході небажаний елемент через сечогінну властивість, а воду в організмі треба берегти, проте, як кажуть у Львові “без кави нема забави, кава має бути”, тому ось так.

Далі протягом ходового дня влаштовуємо два перекуси. Один солоний, це канапки з ковбасою, сиром, паштет або форшмак, запиваємо чаєм. І солодкий, печиво, солодощі, сухофрукти, чай.

Ввечері, після трудового дня можна розслабитися і щось смачніше приготувати. Можна навіть борщ з сушених овочів на виварі з тушкованого м’яса. Але найчастіше це гречана каша, здобрена підсмаженою цибулькою з мисливськими ковбасками, або тушковане м’ясо з консерви. Все це запивається добрячею порцією чаю. Бо навіть взимку потовиділення так інтенсивно працює під час борсання в метрових снігах, що одного разу за вечерею випили по півтори літри чаю! Я вже мовчу про гарячу літню пору.

Все написане не є правилом, лише маленьким ескізом одного з варіантів підтримання сил в гірській мандрівці. Вдалого вам відпочинку! 🙂

Тарас Бандрівський, керівник відділу активного туризму Karpaty Travel