Що робити, якщо вас вкусила змія

На Львівщині за три місяці зафіксовано 15 випадків госпіталізації мешканців області з діагнозом – укус змії. Найбільше таких випадків зафіксовано у Сколівському районі – 10, 2 – у Самбірському районі та по одному у Жовківському, Бродівському та Яворівському районах. Двоє постраждалих – діти.

Випадків загибелі від отруєння внаслідок укусу змії у 2014 році не зафіксовано, інформує департамент з питань цивільного захисту ЛОДА.
На Західній Україні, в тому числі Львівщині, трапляється небезпечна отруйна змія – гадюка звичайна. Впізнати їх можна за забарвленням: на сірому тлі видно чіткий візерунок (ромбики, трикутники). Візерунок може бути коричневим або чорним. Доросла змія сягає 60-70 см завдовжки.
Якщо не чіпати отруйну змію, вона не зробить шкоди. Побачивши вас, плазун, навпаки, тікатиме. Зазвичай нещасні випадки стаються тоді, коли люди випадково наступають на гадюку, хапають рукою разом з травою.
Найбільш небезпечні укуси в ділянці голови, шиї, поблизу великих кровоносних судин. Після укусу гадюк трагічні наслідки бувають рідко, але деколи розвиваються тяжкі ускладнення.
Щоб уникнути небезпеки, не варто гуляти в лісових хащах у відкритому взутті. Збираючи ягоди або гриби, потрібно розгрібати листя палицею, аби переконатися, що в хащах немає гадюк. Якщо ви на неї все ж натрапили, краще відійти та не зачіпати.
Якщо ж вас таки вкусила гадюка, не варто панікувати. Хвилювання стимулює прискорення серцевого ритму, що сприяє швидшому проникненню отрути в кров. Необхідно дихати повільно і глибоко.
Перша допомога при укусах змії:
Намагайтесь якнайшвидше (впродовж 10-15 хвилин) відсмоктати з ранки отруту. Це дозволяє видалити 30-50 % отрути. Відсмоктування отрути проводять за допомогою медичної банки, якщо такої немає – використовують звичайну склянку. Для цього у порожнину скляного посуду вводять запалений гніт, швидко обводять ним посудину і негайно прикріплюють до ранки. Якщо процедура виконана правильно, тканина тіла втягується у порожнину банки. Отруту можна висмоктувати і ротом, але якщо немає пошкоджень у порожнині рота (карієс, тріщини язика та губ, тощо). При цьому постійно спльовуйте відсмоктану рідину і промивайте рот водою;
Промийте ранку розчином марганцю або перекисом водню та перев’яжіть;
Обмежте фізичні зусилля, щоб зменшити розповсюдження отрути в організмі;
Змажте місця укусу спиртом, горілкою, одеколоном;
Прикладіть до місця укусу холод, найкраще лід;
Не можна припалювати ранку розпеченим залізом, сірниками, порошком марганцю тощо – це ще більше пошкоджує тканину тіла;
Забороняється накладати джгут на кінцівку вище місця укусу;
Не вживайте алкоголь і препарати, які підвищують тиск.
Після надання першої допомоги потерпілого необхідно терміново доставити у медичний заклад для введення антитоксичної сироватки.

*Джерело: tvoemisto.tv.