Долина нарцисів

Уявіть собі величезне поле, на якому  коливаються під легеньким вітерцем не колоски, а… білі квіти. Щороку місцина поблизу маленького закарпатського містечка Хуст переживає справжнє паломництво туристів. Усім кортить побувати в казці, помилуватися унікальним природним явищем: цвітінням Долини нарцисів.

В Долині нарцисів збережено 498 видів різних рослин, зокрема 15 видів квітів, які занесені в Червону Книгу, 16 видів орхідей.

За даними науковців, білосніжний нарцис вузьколистий є лише на Балканах та в Альпах, але там квіти ростуть на висоті дві тисячі метрів над рівнем моря. А в Україні унікальність цієї квітки в тому, що вона цвіте на висоті всього 200 метрів над рівнем моря – подібного немає ніде в світі.


За однією з легенд, колись у сиву прадавнину у Хусті в замку жили князь, княгиня та їхня красуня-донька Руся. На околиці міста проводив життя гончар Іванко. На день Русиного повноліття до замку прийшло багато сановитих візитерів та городян з дорогими гостинцями. Іванкові кортіло теж зробити подарунок — це була дивна ваза, на якій, наче живі, мерехтіли квіти граціозного білого нарциса. У цю мить Іванко та Руся закохались одне в одного. Після того вони стали крадькома зустрічатися у мальовничій долині. Та одного разу князь довідався і так ошаленів, що схопив Іванкову вазу і жбурнув з княжої гори. Ваза розбилася об скелину та розсипалась по долині дрібним дощем. Коли зійшло сонце, то всі побачили, що придолинок вкритий біло-зеленим нарцисовим килимом.

Хоча нарцис вузьколистий і подібний до садового, проте відрізняється від нього насамперед розмірами – його суцвіття може сягти 10 сантиметрів у діаметрі.

Існує припущення, що Долина нарцисів поблизу Хуста виникла у часи льодовикового періоду, коли з гір сповз шар плодючої землі разом з унікальними рослинами. Територію площею 256 гектарів, де росте ця високогірна рослина, передано Карпатському біосферному заповіднику. А з 1990 році єдина в Європі Долина нарцисів, отримавши статус заповідника, перебуває під охороною ЮНЕСКО.

Назвою “Долина нарцисів” ми завдячуємо  знаному ужгородському ботаніку, професору Василеві Комендарю, завдяки якому одне із семи нинішніх чудес природи було збережене до наших часів. Наприкінці 70-х років ХХ століття місцеві комуністичні діячі вирішили розширити орні землі колгоспу за рахунок осушення і використання заплав річки Хустець, де й знаходиться славнозвісна долина. Коли розпочались меліоративні роботи, звістка про це дійшла до Ужгорода, й не гаючи ні хвилини, професор Василь Комендар виїхав на місце подій, де фактично собою зупиняв трактори, що почали переорювати безцінну долину! Згодом саме професор Василь Комендар домігся надання заповідного статусу для Долини нарцисів.

Найбільша загроза для Долини нарцисів - це люди.

Унікальне природне явище, що входить до переліку “7 природних чудес України” потребує охорони. Браконьєри, незважаючи на штраф (12 гривень за квітку) намагаються викопувати цибулини ківітів на продаж. Та й звичайні туристи, які впродовж останніх травневих тижнів тисячами з’їжджаються помилуватися нарцисами іноді топчуть квіти чи намагаються зірвати собі хоча б кілька стеблин.

Особливого захисту нарциси потребують саме зараз, у період цвітіння. Адже вони розмножуються і насінням, яке розносить вітер.

Минулого року Долину нарцисів відвідало 37 тисяч туристів. Щодня сюди приїжджає 2-3 тисячі людей, а у святкові дні – ще більше.  Розташована долина в західній частині Хустсько–Солотвинської долини в заплаві річки Хустець, всього лиш за декілька кілометрів від Хуста. Знайти її дуже просто, тому що в районі окружної дороги навколо Хуста, на трасі Мукачево – Тячів є достатньо вказівників, щоб не пропустити цю перлину Закарпатської області.   Координати – N 48.17831 E 23.349251.

Якщо хочете на власні очі побачити Долину нарцисів, відчути напрочуд ніжний запах цих рідкісних квітів – поспішайте! Бо квітує ця рослина лише у першій-другій декаді травня. Милуйтеся, фотографуйте білі квіти, не намагаючись зайти на саме поле. Бережімо цю тендітну красу!