Гуцульські хати – автентика з комфортом!

Часом для того, щоб навчитися цінувати комфорт, варто опинитися на деякий час у зовсім “диких” умовах. Відчуття контрасту додає життю того необхідного усім нам “перчику” – снаги й далі жити, творити, працювати. А буває й таке, що перебування далеко від цивілізації робить певний “переворот” у свідомості людини, примушує її усвідомити хибність багатьох цивілізаційних “цінностей”. Просте життя, нехитрий побут наших предків може багато чому нас навчити. Ось тільки як сприйняти ці уроки? Один із варіантів – відправитися у відпустку не в асфальтові міста зі скла і бетону, а хоча б на декілька днів поїхати у Карпати і пожити простим життям в автентичній гуцульській хаті. Вас це лякає? Тоді придивіться до автентичних хат, а ще – до садиб, котеджів, вілл та навіть готелів, чий зовнішній вигляд або внутрішнє оздоблення стилізовані під автентику. Оскільки на дворі, все-таки, ХХІ століття, то інтер’єр навіть давньої хати приємно вас подивує своїм комфортом. Наприклад, зовсім не рідкість, коли древня піч там (причому, діюча) сусідує з електричним конвектором, а старовинні побутові речі – з супутниковим телебаченням. Та й саме перебування в гостинній оселі, де, переважно, стіни, меблі та оздоблення виготовлені із запашної деревини позитивно вплине на ваше здоров’я та настрій!

Ми підготували для вас підбірку агросадиб, розміщених у туристичному інтернет-каталозі Karpaty.info, які пропонують саме такий вид відпочинку в Карпатах.

Кухня-вітальня в садибі «ГУСНЕ ВИЖ 114»

Господарі цих садиб запропонують вам не лише відпочинок у мальовничих місцях, а й екскурсії, походи в гори, кінні прогулянки, майстер-класи з народних ремесел. Ви також зможете порибалити, покататися на санях, скуштувати страви гуцульської кухні. А що ще потрібно для відновлення сил людині, яка прагне відпочити від гамору та метушні мегаполісів на природі?

Автентичні хати на Івано-Франківщині

Садиба «КРИНТА»

Гуцульська хата за зразком ІІ половини XVIII ст. знаходиться у селі Красник біля селища Верховина, 100 м від дороги, 4 км від траси. Поруч – сучасний двоповерховий котедж для 6 осіб.

Спорт, розваги: прокат лижного спорядження, послуги інструктора. До найближчого витягу — 2 км, до витягів у ГК “Буковель” — 50 км. Екскурсії, катання на конях, походи в гори з кваліфікованим гідом (на Чорногірський хребет, на Шпиці, у Буркут до мінерального джерела та інші).

У кімнаті є двоспальне ліжко (матраси та подушки набиті сіном), старовинний стіл, лавиця, крісла та мисник (кухонна шафа). Є гуцульський одяг та старовинні речі гуцульського побуту (млин та ступа), якими можна користуватися.

У сінях знаходиться берфела (старовинний пристрій для готування сиру і вурди, можна поспостерігати за процесом виготовлення сиру), є можливість розпалити відкритий вогонь та приготувати шашлики чи варити кулеш і бануш в частині сіней, де немає стелі.

 

«ХАТИНКА МОЛЬФАРА»

Одноповерховий будинок на 4-6 місць у селі Вербовець, 4 км від центру міста Косів, 3 км від траси Коломия–Косів–Верховина, 5,5 км до найближчого гірськолижного витягу.

Спорт, розваги: екскурсії, походи в гори, збирання грибів та ягід, риболовля, катання на конях верхи, взимку — на санях. Пішохідні тури або на квадроциклах. Поїздки в гори на автомобілі ГАЗ-66.

На території є колиба-музей.

І живий куточок з дикими кабанами.

 

Садиба «ГУЦУЛЬСЬКА ХАТА»

У селищі Верховина, 2,5 км від центру селища і 300 м від траси Р-24.

Спорт, розваги: походи в гори, катання на конях, збирання грибів та ягід. Екскурсії в музеї Верховинщини, до Косова, в Яремче.

Харчування: домашня, гуцульська кухня. Власні молочні та м’ясні продукти.

 

Садиба «АЛІНА-МАРІЯ»

Одноповерховий будинок на 4-6 місць у селі Явірник (присілок Шибене), 25 км від траси Татарів–Верховина–Косів, 22 км до гірськолижного витягу.

За 3 км знаходиться джерело мінеральної води “Буркут”.

Спорт, розваги: походи в гори, збирання грибів та ягід. Поїздки в гори на позашляховиках. Катання на конях, риболовля, полювання. Поруч пролягають веломаршрути.

 

Готель-курорт «КОРУНА»

У селі Татарів, 2 км від автотраси H-09 і 15 км до ГК Буковеля.

У ресторані пропонують страви гуцульської та європейської кухні. В апартаментах можливе самостійне приготування їжі.

На території знаходяться музей та господарський двір (хлів).

Спорт, розваги: прокат велосипедів, бадмінтону, DVD і відеофільмів. Відкритий басейн з підігрівом (10х12 м). Дитячий майданчик. Оренда тенісного корту, прокат ракеток. Майданчик для міні-футболу та волейболу. Прокат снігоходів. Тренажерний зал і фітнес-зал, більярд. Катання на конях, походи в гори, риболовля, збирання грибів та ягід. Екскурсії — джипінг, рафтинг, пікнік в горах та ін.

 

Садиба «ТИХОВЕЦЬ»

У гірській місцевості села Красна, 50 км від траси Львів — Мукачеве (Н-09), 800 м від центру села.

Спорт, розваги: катання на санях. До найближчого гірськолижного витягу — 10 км (два витяги 400 м і 800 м). Поїздки та походи в гори. Екскурсії на полонини Апіцька та Шанта, на водяні пороги та Німецький водоспад, до діда Медовика, до солоних озер та до Центру Європи. Катання на конях. Поруч є річка, в якій можна рибалити.

Харчування за домовленістю. Власні молочні продукти, вудження з “буділки”. Господиня готує тукан, бануш.

 

«ХАТА-МУЗЕЙ»

Одноповерховий будинок на 4-6 місць знаходиться у селі Ільці, 8 км до Верховини, 150 м від траси, 2 км до гірськолижного витягу.

Спорт, розваги: походи в гори, збирання грибів та ягід, риболовля. Катання на конях, риболовля. Поїздки в гори на позашляховиках. Рафтинг. Катання на снігоході.

 

Гостинний двір «ЗҐАРДА»

Двоповерховий будинок та старовинна гуцульська хата (без вигод) у центрі села Верхній Ясенів, неподалік від траси Верховина — Косів.

У літній період є можливість для проживання в старовинній гуцульській хаті (2 кімнати на 6 осіб).

На подвір’ї є умивальник, туалет, альтанка, ставок зариблений коропом, фонтан, криниця. У колибі можна замовити гуцульські страви: “гори димлять”, “гуцульський сувенір”.

Спорт, розваги: екскурсії, походи в гори (на Писаний камінь, до справжньої хати-ґражди). Катання на конях, збирання грибів та ягід. Фольклорна програма з троїстими музиками. Рафтинг, сплави. Настільний теніс.

 

Агросадиби на Сколівщині

Садиба «ГУСНЕ ВИЖ 114»

Триповерховий будинок на 5 номерів (10-12 місць) у селі Верхнє Гусне, 12 км від траси Київ–Львів–Чоп, 25 км до гірськолижного комплексу “Плай”.

Спорт, розваги: бадмінтон, настільні ігри. Є дитячий майданчик та гамак. Стрільба з пневматичної зброї. Гірські велосипеди. Кінні прогулянки. Сезонне полювання. Збирання грибів та ягід. Пішохідні маршрути через Верховинський вододільний хребет та Перевал Руський Шлях. Підйом на гору Пікуй на підготовленому позашляховику. Можлива ночівля.

Найближчі гірськолижні витяги: “Плай” — 25 км, Орявчик — 30 км, “Тисовець” — 35 км. Поруч є російська лазня та оздоровчий чан.

 

Відпочинкова садиба «МЕДОВИЙ ДВІР»

Котедж “Мисливський” і три одноповерхові дерев’яні котеджі “Медовий двір” (на 3 номери кожен) у селі Нижня Рожанка на схилі гори (урочище Підпіжжя), 3 км до селища Славське, 6,5 км до центру та залізничного вокзалу у Славському.

Спорт, розваги:  екскурсії. Дитячий майданчик. Походи в гори, збирання грибів та ягід. Прокат велосипедів. Катання на конях, взимку — на санях. Мед з власної пасіки та інші продукти бджільництва, медові напої: медовуха, калганівка, забрусівка та інші.

 

Гостинна оселя «НА СХИЛАХ КАРПАТ»

Три двоповерхові дерев’яні котеджі на 6 місць кожен (з можливістю додаткових місць), триповерховий будинок “Оселя” з номерами на 2-4 особи у селі Нижня Рожанка, 7 км до центру селища Славське та залізничного вокзалу.

Спорт, розваги: походи в гори, збирання грибів та ягід. Риболовля (форель). Прогулянки на конях, в бричці, взимку — в санях. Дитячий майданчик. Відкритий басейн (3х9 м) з лежаками. Прокат велосипедів — 60 грн за годину, 250 грн за день. Організація екскурсій (Тустань, Мукачеве, Синевир, Шипіт).

 

Вілла «МАРКО»

Двоповерховий котедж (6-8 місць) у селищі Верхнє Синьовидне, 4 км від траси Київ–Львів– Чоп, 40 км до будь-якого гірськолижного комплексу.

 

Спорт, розваги:  бадмінтон. Від будинку є вихід до річки де можна рибалити. Поряд є джерела мінеральної води “Нафтуся” (Сколівська). Екскурсії, велотури. Поїздки в гори на позашляховиках. Походи в гори, збирання грибів та ягід.

Найближчі витяги Славскому, Тисовці, Орявчику, Плав’ї (усі до 40 км від вілли).

 

Котедж «ПІД ДУБОМ»

Двоповерховий будинок на 11 місць у селі Дубина, 3 км від центру міста Сколе, 200 м від траси Київ–Львів–Чоп.

Спорт, розваги: літній басейн. Близько 3 км до водоспаду Кам’янка.

Найближчі гірськолижні витяги — у Плав’ї (22 км), Славському, Тисовці, Орявчику.

 

Обирайте і вирушайте на новорічно-різдвяні свята (і не тільки) у місця, де ваше життя може набути нового сенсу. Ваш відпочинок від буденності пройде настільки автентично, що ви забудете, де залишили мобільний телефон і не захочете повертатися додому 🙂