Найдовша в Європі липова алея – 5 диво Закарпаття

А чи знаєте ви, що на Закарпатті, в місті Ужгород знаходиться найдовша в Європі й третя за довжиною у світі липова алея. Протяжністю 2 кілометри 200 метрів, тягнеться вона вздовж Ужа двома набережними – Незалежності і Студентської. На конкурсі “7 чудес Закарпаття” Липова алея в Ужгороді посіла 5-те місце.

Задумали алею ще у 20-х роках минулого століття чеські архітектори, що здійснювали забудову нового мікрорайону Галагов. Майже століття тому тут з’явилися квітучі запашні дерева.

Чехословацькі ботаніки, які прикрасили у 1928 році набережну художника Рошковича, а тепер Незалежності, і не здогадувалися, що вона стане найдовшою липовою алеєю в Європі. З того часу вона стала однією з візитівок Ужгорода. У цей час до міста з’їжджаються сотні туристів.

І зараз Липова алея є гордістю мешканців Ужгорода і туристичною принадою для гостей міста. А поруч з липами розташовані ще дві дендрологічні пам’ятки – «Партерний сквер» та «Ясен Масарика».

ЛИПОВЕ МИСТЕЦТВО

Сьогодні Липова алея має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення і займає площу 1 га, а формують її понад 300 дерев. Існує легенда про те, що чеські біологи, які здійснювали підбір та посадку лип в Ужгороді, під одним з дерев залишили послання майбутньому поколінню, але точно ніхто не знає, де саме ця капсула.

«Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Алея лип на набережній Ужа» – така інформація на тлі старих фото набережної знаходиться неподалік лінгвістичної гімназії в Ужгороді (колишній Губерніум – будівля цивільної управи Підкарпатської Русі). Саме звідси на правому березі Ужа бере початок найдовша липова алея в Європі.

Цей інформаційний стенд – подарунок Ужгороду від коваля з «Безик-майстер». Тепер туристи знатимуть, звідки бере свій початок липова алея, яка тягнеться вздовж Ужа аж до Падіюна на Студентській набережній, і не питатимуть перехожих. Тут, до речі, росте вісім сортів лип, тому майже місяць квітне вся набережна Незалежності. Алея, що налічує близько трьохсот запашних дерев стала улюбленим місцем для прогулянок мешканців міста.

ВИШИВАНА НАБЕРЕЖНА

У 2014 році 2,2 кілометри ужгородської набережної перетворилися на справжній витвір народного мистецтва. Липову набережну в Ужгороді “одягнули” у вишиванку. Студенти та школярі взяли пензлики і фарби і стали розмальовувати набережну. Вирішили зобразити традиційний закарпатський візерунок – геометричні лінії і ромби – білого, червоного і чорного кольорів. До речі, фарби використовували спеціальні нестійкі, тож у того, хто хотів побачити закарпатську вишиванку на власні очі – було лише два місяці. Акція відбувалася у рамках Всеукраїнського проекту – “Об’єднай Україну вишиванкою”.

ЛИПОВІ «СТАРОЖИЛИ»

Більшість містян і туристів знають ужгородські липи лише на тій алеї. Однак, в місті цих дерев дуже багато. Доцент кафедри ботаніки УжНУ Едуарда Туриса розповів виданню Закарпаття онлайн, що лише видів лип в Ужгороді близько п’яти: «З впевненістю можу сказати, що в нашому місті ростуть вузьколисті, широколисті, кримські, угорські (сріблясті) липи. У реєстрі флори Ужгорода вказано ще й американську липу, але особисто її не бачив. Дуже схоже на «американку» дерево росте біля 19 школи в Мукачевому». На ужгородській набережній Незалежності, за словами ботаніка, цвітуть вузьколиста, кримська, широколиста липи. У кожного виду лип свій період цвітіння. Найпершою, за словами Едуарда Туриса, зацвітає широколиста липа. За нею – кримська, після – вузьколиста, останніми – угорська та американська липи.

Є в місті і липові «старожили», котрі були висаджені тут ще в 19 столітті. «Найстарішою липою в Ужгороді, та й, напевне, на Закарпатті, є дерево, що росте на підйомі до села Загаття. Ось йому близько 300 років. На Замковій горі, що в центрі міста, збереглися залишки цих дерев ще з старих садів. Їм теж вже близько 200 років», – розповідає пан Едуард.

ІСТОРІЯ ОДНОГО КОХАННЯ

В Ужгороді на набережній росте трьохсотрічний ясен, обвитий паразитуючою ліаною. Їх тандем унікальний. Ліана вічнозелена, і підживлюватися соками ясеня їй треба впродовж усього року. А він, як і більшість листяних, взимку скидає листя і йде в сплячку. Ось і виходить, що ліана-паразит повинна погубити його, але вони ось вже два століття нерозлучні. Ліана розрослася в повноцінне дерево і змією обвиває ясен. Така у них загадкова любов.

 

Координати Липової алеї: 48°37′25″ пн. ш. 22°17′31″ сх. д.

На Липовій алеї здійснюються бажання (відео)

Набережна Незалежності (Липова алея) – віртуальна 3Д екскурсія Ужгородом

 

* У пості використано інформцію з сайтів: goloskarpat, info, karpatnewswe.org, zakarpattya.

* У пості використано фотографії з сайтів: ugostidoukraintsiv, zak.depo, we.org, isten.