Що робити в горах у міжсезоння?

Більшість планують відпустку влітку або взимку, вважаючи осінь і весну “несезоном”. Але в Карпатах є чим займатись протягом всього року. Головні переваги осіннього або весняного відпочинку — найнижчі ціни в році та найменша кількість відпочивальників. Можна дозволити собі як довгий вікенд в горах, так і одно- або двотижневий відпочинок.

Осінній краєвид у Карпатах, село Плай

У добру погоду (особливо у “бабине літо”) можна просто прогулюватися горами. В Український Карпатах є безліч можливостей як для кількагодинної прогулянки, так і складного багатоденного походу. Початківцям завжди раджу скористатися послугами досвідченого гірського гіда або маркованими маршрутами, яких найбільше можна знайти на Івано-Франківщині та у Воловецькому, Міжгірському і Рахівському районі Закарпаття.

Осінній краєвид у Карпатах, гора Близниця

Що ж означає маркований маршрут? Найголовніше — це маркери певного кольору, які допомагають орієнтуватися та не зійти з потрібної стежки. На деяких маршрутах встановлено інформаційні стенди, що розповідають про місцевість.

Маркер маршруту до Скель Довбуша, Яремче

Під час прогулянок та походів можна позбирати гриби, яких восени найбільше.

Урожай грибів, садиба "У Петровція"

Крім того, восени та навесні можна побачити та сфотографувати неймовірні краєвиди, завдяки різноманіттю кольорів, і додаткової приавбливості надають тумани та хмари.

Осінній краєвид у Карпатах

Після тривалого перебування на прохолодному і вологому повітрі можна потішити свій організм різними спа-процедурами. Найчастіше до них належать сауни та лазні, останнім часом з’явилися також лікувальні чани і японська лазня-бочка “офуро”.

Чан з трав'яним відваром, садиба "Гірська оселя"

На Закарпатті у Берегівському та Хустському районах пропонують також купання в термальній воді.

Басейн з термальною водою, село Косонь

Підкріпити здоров’я можна і в різних санаторіях та оздоровчих закладах, яких у Карпатах багато в різних регіонах.

Лікувальні процедури в санаторії

Якщо погода підвела, і в горах застала осіння мряка, тоді у пригоді стануть різні атракції, які забезпечують дах над головою.

Серед них — “Карпатський трамвай”, старовинна гірська вузькоколійна залізниця, яку і дотепер використовують для перевезення лісорубів і транспортування лісу, а на вихідних вона катає туристів в гори.

“Карпатський трамвай”

Можна відвідати один з численних музеїв — краєзнавчих, етнографічних, природознавчих, меморіальних. Є багато приватних колекцій на різноманітну тематику.

Історичний музей, Мукачеве

Серед цікавих закладів — фортеця Тустань на Львівщині та закарпатські замки: Чинадієвський, Мукачівський, Ужгородський.

Інтер'єр Ужгородського замку

Багато закладів відпочинку (готелів, садиб або ресторанів) пропонують різні етнографічні програми — можна подивитися або навіть взяти участь у бойківських вечорницях, гуцульському весіллі або сезонних обрядах.

Бойківські вечорниці, туристична база "Бойківський двір"

У багатьох регіонах є народні майстри, у яких можна купити цікаві сувеніри, поспостерігати за їх виготовленням, або й навіть взяти участь у майстер-класі з виготовлення сиру, посуду, виробів з дерева або овечої вовни тощо.

Музей вівчарства, село Космач

Невелике застереження — деякі заклади у міжсезоння працюють не постійно або можуть бути взагалі зачинені, тому раджу домовлятися про проживання або відвідування різних закладів заздалегідь телефоном.

Всім гарного відпочинку і цікавих подорожей!