Вільний вітер Боржави

Якщо подивитися на нашу Землю з космічного корабля з інтервалом у декілька років, ми побачимо, як на очах зменшуються зелені “пазли” нашої планети. Нестримна індустріалізація буквально «вгризається» у колись недоторканні куточки природи, витісняючи з прадавніх місць, а то й зовсім знищуючи автентичну флору і фауну.

Наші Карпати, «зелені легені» України також стають заручниками людей, для яких «бабло» перемагає все – екологічний підхід до природи, сталий розвиток, інтереси суспільства, врешті-решт, здоровий глузд.

«Наступ» на Карпати триває на всіх фронтах: нещадно вирубується і ешелонами вивозиться за кордон ліс, міні ГЕСами перекриваються і цим спустошуються найчистіші в Україні гірські річки. Та це ще не все, захланні ділки зазіхнули на природні святині Карпат.

Для масиву Свидовець, що зберігся для нас у первозданному виді, підготовляють долю мега курорту. За планами забудовників, яким чинять спротив свідомі люди, Свидовець має обрости тисячами готелів і садиб, прорізатися дорогами і гірськолижними трасами, висмоктувати з надр для своїх потреб тонни води і кудись позбуватися тонн каналізаційних відходів. Уся ця протиприродна і, ймовірно, не зовсім законна стратегія, неначе фіговим листком, прикривається гарними словами про європейський рівень послуг і турботу про місцеве населення, яке отримає роботу у новостворених закладах відпочинку. Та факт є фактом – Свидовця первозданного, масиву абсолютно чистої дикої території в Україні вже не буде ніколи.

Не встигли екологи-захисники зчинити опір запланованим побудовам міні ГЕС та створенню мега курорту, як під видом турботи про природу прийшла нова комерційна ініціатива – зведення на Боржаві 34-х вітряків-гігантів на протяжності близько 30 км (2/3 всієї полонини Боржава), а також будівництво споруд для обслуговування ВЕС.

Дарма, що «зеленим» тариф на вітроенергію можна назвати лише умовно – для отримання «зелених» кіловат потрібно прорізати дорогами чудові оксамитові полонини, зняти дерен, щоб викопати траншеї глибиною близько 2-х метрів для прокладання електричних кабелів на всій протяжності розташування вітряків (30 км), стесати такі знайомі нам рельєфні хребти.

Для того, щоб залити бетоном майданчики для багатотонних вітряків, потрібно вирівняти поверхню та зняти шар гірської породи завтовшки до 10 метрів, – на вузькій частині між горами Великий Верх і Стій це означає, що фактично зріжуть верхню частину гребеня хребта.

Та й самі вітряки симпатичними і компактними виглядають лише звіддаля – при наближенні вони перетворюються на гігантських монстрів заввишки від 115 до майже 200 метрів, що співрозмірно з 1/7 середньої висоти гірського хребта.

Окрім того, вітряки “відзначаються” шумом різної частоти та інтенсивності. Ось послухайте подібний шум на відео, тільки зауважте, що на Боржаві планують встановити принаймні удвічі більші вітрогенератори, тож шум буде ще гучнішим! Нічого сказати, “приємна” атракція для туристів!Не слід забувати, що полонина Боржава – край, важливий для збереження і виживання рідкісних карпатських видів флори і фауни. Тут пролягають міграційні шляхи червонокнижних птахів. Будь-яке масштабне будівництво на Боржаві призведе до руйнування природніх ресурсів, які зараз оберігають в рамках Смарагдової мережі.

Також Боржава – чи не єдине в Україні місце для гірських польотів на парапланах і дельтапланах. До то ж, це улюблені краєвиди для фото аматорів і професіоналів. “Промисловий” вигляд гір і значний шум відлякуватиме туристів влітку. Взимку ж вітряки несуть небезпеку розльоту крижин (до 300 м), що негативно вплине на популярний у цьому регіоні зимовий туризм.

І якщо ви досі вважаєте, що заробіток від продажу вироблених ними вітро кіловат дуже сильно збагатять бюджет України, чи покриють дефіцит електроенергії, то насправді сильно помиляєтесь. Доля нетрадиційної електроенергії – 1%, а дотація на неї не працює на користь України, а, навпаки, тягне гроші з бюджетної кишені українців у гаманець власників вітряних монстрів.

Та величезна корупційна машина вже запущена, знайшлися й екологи, у яких, ймовірно, під тиском чи завдяки фінансовому заохоченню піднялася рука підписати фактично вирок Боржавському хребту як туристичній, рекреаційній зоні. Після комерційного «освоєння» і висмоктування великих грошей нещадною експлуатацією природи Боржава, як і Свидовець, ніколи вже не стане такою, якою ми її знаємо і любимо – справжньою, з унікальними обрисами оксамитових гір, обвіяною вільним карпатським вітром.

Ми, команда Karpaty.info, KI School і Karpaty Travel, вважаємо, що Боржава, Свидовець, чисті гірські ріки, прадавні букові ліси Карпат – це унікальні, дивом збережені природні місця України, які належать не тільки всім українцям, й людству! Не можна дозволити провладним підприємцям з позицією «після мене – хоч потоп» зруйнувати, знищити наше природне багатство!

Ось думки наших колег про намагання забудувати Боржаву вітряками:

Генеральний директор Karpaty.info Ганна Сидоренко: «У Карпатах не так багато місць, де туристам можна запропонувати одноденний пішохідний маршрут з неймовірними краєвидами. Полонина Боржава – один з цих небагатьох. Причому вона доступна майже кожному. У наших походах туди вік туристів коливався від 2 до 70. Дуже прикро втратити таку можливість активного відпочинку для українських родин».

Заступник директора, керівник проекту Karpaty.info Надія Шкваровська: «Не можна проектувати на вибрану ділянку “голослівний” досвід Європи. Не можна знищувати розвинутий бізнес (туризм в різних напрямках) за рахунок так званого новітнього бізнесу (технологічного туризму). Природні ресурси належать усьому населенню країни, а не тому, хто першим придумав з них витиснути всі соки».

Директор з розвитку KI School Ірина Женчур: «Сучасний світ дуже урбанізований. У містах ми не бачимо уже зірок на небі… Весь цивілізований світ зараз бореться за збереження недоторканих місць “дикої природи”, а наші чиновники вирішили її знищити. Та ще й прикриваються “збільшенням туристів”. Вони просто вбють туризм в цій місцевості. Не треба бути екологом, щоб зрозуміти, що станеться: прокладені дороги, світло вітряків вночі, шум трансформаторів, знищена рослинність… Чи за цим туди їдуть???»

Керівник відділу активного туризму Karpaty Travel Тарас Бандрівський: «Боржава – унікальне місце в українських Карпатах. Унікальне природою, красою у всі пори року. Боржавою захоплюються тисячі українських та іноземних туристів. Вітряки спотворять це чудове місце задля збагачення кількох власників. Карпати, Боржава – багатство всієї України, і не може бути віддана жменьці захланних багатіїв на розтерзання».

Старший викладач, методист KI School Зореслава Тарах: «Трагічні наслідки спорудження ВЕС на Боржаві настільки очевидні, що “не бачити” їх можуть лише люди, яким начхати на унікальність природи та розвиток туризму в регіоні».

Викладач KI School  Олександра Матіяш: «Щодо Боржави: це просто жахливо і дуже сумно! Боржава – одне з найкрасивіших і доступних місць в Карпатах, де почуваєшся ніби на вершечку світу, усамітнено і відірвано від всього. Це місце тишини і спокою. Тільки уявити собі, що прокладуть дороги, розриють все, збудують ті станції.. це жахливо(( якщо таки це зроблять, Боржава як місце відпочинку перестане для мене існувати, оскільки я їду в гори для того, щоб втекти від цивілізації і інфраструктури, відпочити на природі, а незаймана природа перестане тут існувати ( Надіюсь, що цього таки не станеться, адже Боржава – один з наймальовничіших куточків Карпат. Ну і чорничники це, як на мене, невід’ємна частина Боржави, через яку вона виглядає немовби спина кошлатого велетня))».

Офіс-менеджер KI School Наталя Ільчишин: «Щодо Боржави: на мою думку – це ганебне порушення права людини на відпочинок і здоровий розвиток, порушення права природи зберігатися в первинній чистоті і зберігати те, що ще вціліло, врешті, порушення зобов’язань України на міждержавному і Європейському рівнях. Вітряки потрібні, але не на Боржаві».

Менеджер з туризму Karpaty Travel Марія Осадець: «Боржавський хребет- одне з наймальовничих місць наших Карпат, його первозданність не можна нищити будівництвом вітряків!».

Що ж робити, запитаєте ви. Наразі приєднуйтеся до акції та підпишіться на сторінку “Врятуй Боржаву”  у Фейсбуку. На цій сторінці постійно оновлюється інформація про перебіг акції. З’явився навіть спеціальний хештег – #SaveBorzhava. Отже, більше розголосу, друзі!

  • У пості використані фото керівника відділу активного туризму Karpaty Travel Тараса Бандрівського та колажі зі сторінки “Врятуй Боржаву” .