Карпатська жива спадщина – нові туристичні продукти

Ліжникарство, ткацтво, вівчарство, писанкарство – ці та інші традиційні карпатські промисли будуть жити, доки є люди, для яких ця робота – творче повсякдення.

Показати промисли Карпат через носіїв традицій, охочих до спілкування і взаємодії з туристами, дати відчуття культури як стилю життя має на меті амбітний проєкт «52 способи життя в Карпатах: відродження традиційних культур праці», що виконується з жовтня 2019 року Туристичною Асоціацією Івано-Франківщини за співфінансування ЄС в рамках Програми прикордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2014-2020 роки.

Маркетингова директорка Karpaty Travel і Karpaty.info Alina Lytvynova щойно повернулася з 6-денної майстерні-промотуру з презентації та апробації новостворених продуктів «Go52 Heritage Weekends» (турів Карпатською живою спадщиною) та поділилася своїми враженнями:

— Участь у промотурі зруйнувала мої стереотипи, що носіями традицій є, насамперед, старші люди. Так, вони зберігають нематеріальну спадщину, та водночас прагнуть передати молоді надбання предків. І така молодь у Карпатах є! Нам пощастило побачити, як справляють справжнє космацьке весілля, тчуть барвисті ліжники та гуцульські запаски, грають на сопілці, скрипці та цимбалах, “егокають” у горах, перетворюють музейну екскурсію на захопливе дійство, організовують інтерактивні майстер-класи з вівчарства, створюють гончарні вироби з авторською інтерпретацією традиційного мистецтва.

Другим відкриттям ознайомчої поїздки стало оновлене захоплення Українськими Карпатами, з їх унікальною природою, щирими людьми та, що важливо! – великими можливостями для туризму з дотриманням принципів сталого розвитку. Адже наші Карпати були і будуть величезним джерелом натхнення та оздоровлення для людей. Недаремно ще 100 років тому українські інтелектуали «відкрили» для себе цей край! «Село, де менше шуму, грому, біганини, яке напувало душу спокоєм, тихою красою», – так описав Іван Франко Криворівню.

Народний колорит Гуцульщини, Бойківщини, Покуття й досі є тим «магнітом», що приваблює українських та закордонних туристів. Тому команда Karpaty Travel переконана, що 13-ть вікенд-турів живою спадщиною Українських Карпат стануть цінною основою для розробки власних туристичних продуків та дозволить вибагливим туристам по-новому відкрити для себе край, оспіваний Іваном Франком, Лесею Українкою і Ольгою Кобилянською.

А для місцевих жителів – може стати ресурсом для збереження своєї культури, розвитку підприємництва, створення робочих місць та економічного зростання. Дякуємо Туристична Асоціація Івано-Франківщини/ Regional Tourist Association та партнерам проєкту «Go52 Heritage Weekends» за продуману і добре організовану організацію промотуру, готуємо нові тури і сподіваємося на подальшу співпрацю!

Детально про проєкт – тут: https://bit.ly/34hJxhT.