Для чого ми йдемо в гори

Сучасній людині бракує елементарного — фізичних навантажень і спілкування з природою. Все це вона отримує в туристичних походах.  Від інших видів спорту туризм вигідно відрізняється широтою своєї програми: від простого походу вихідного дня, виконання якого під силу будь-якій людині, незалежно від віку і навіть здоров’я — до подорожі вищої категорії, що вимагає від спортсмена фізичної досконалості і майстерного володіння технікою.

 

ПРИЧИНА №1 — ДОСТУПНІСТЬ

Чому туризм став таким популярним, масовим? Пояснити це можна, крім пізнавальної та інтелектуальної привабливості, усвідомленням його необхідності: люди зрозуміли шкідливість гіподинамії, її особливо негативного впливу в умовах інтенсивного емоційного навантаження та надмірного харчування. Крім цього, масовість туризму пояснюється його загальнодоступністю.

Походи вихідного дня і подорожі першої-другої категорії складності — найбільш масові форми туризму — доступні практично кожній людині зі звичайними фізичними даними при відсутності в неї серйозних захворювань. Вік при цьому теж не має особливого значення. Лише складні спортивні походи вимагають ретельної фізичної підготовки. Головне завдання туризму, основна його суть – свідоме, систематичне підвищення людиною своєї фізичної активності з використанням у подорожах власної м’язової сили.

 

ПРИЧИНА №2 — ПОСИЛЬНІСТЬ

Інша важлива особливість туризму — його посильність. В основі багатьох видів спорту лежить відомий принцип “швидше, вище, сильніше”. Тому умовою досягнення успіху є постійне вдосконалення фізичних можливостей організму, що досягається непосильними тренуваннями, які часто переходять межі можливостей організму і шкідливо впливають на здоров’я, знижують імунітет.

Відомий львівський рекордсмен з бігу на довгі дистанції, марафонець Тарас Сало скаржився в приватній розмові, що при досягненні піку спортивної форми, перед відповідальними стартами його дуже часто переслідували банальні застуди з високою температурою, викликані спадом імунітету через великі навантаження. В туризмі ж фізичні навантаження, хоч і можуть бути в сумі великі, цілком посильні, оскільки не обмежені в часі, навпаки, розтягнені на багато годин.

В одно-дводенних походах вихідного дня фізичне навантаження ніколи не буває граничним. Враховуючи, що протягом години ходьби людина витрачає всього 150 — 200 ккал, стає зрозумілою загальнодоступність походів вихідного дня для людей зі звичайними фізичними властивостями, навіть спеціально не тренованих, оскільки хода з неважким рюкзаком протягом 2 — 4 годин з декількома привалами для відпочинку доступна кожному.

У туристичному поході адаптація до навантажень проходить набагато легше, оскільки мандрівник потрапляє у первозданні умови природи, в яких багато тисяч років перебувала людина, проходячи свій розвиток. Власне в таких умовах (чудове повітря, чиста вода, навколишня зелень) органи і системи взаємодіють особливо гармонійно.

 

ПРИЧИНА №3 — ОЗДОРОВЛЕННЯ

Сприятливим фактором для того, щоб організм швидше адаптувався до нових умов, служить похідний режим. Життя в поході — це продовження природного життя, але в кращих умовах, які створені збільшеною фізичною активністю в сприятливому навколишньому середовищі. В туризмі все підпорядковане логіці активного руху, посередніх фізичних навантажень, при достатньому повноцінному відпочинку.

Часом дивуєшся міцності й глибині сну втомленого туриста, що може проспати всю ніч на одному боці, без сновидінь на березі гуркотливої ріки під безперервний шум дощу і завивання вітру. Власне такий “сон праведника” здатний за короткий час оптимально відновити енерговитрати в м’язах та інших органах.

У туризмі, як в будь-якому виді спорту, сприятливий для здоров’я вплив існує лишень під час безпосередніх занять фізичними вправами. Тому тільки регулярними походами вдається підтримувати в організмі високу функціональну здатність його органів.

 

ПРИЧИНА №4 — ЕСТЕТИЧНЕ ЗАДОВОЛЕННЯ

Неймовірні краєвиди, що відкриваються перед туристами з вершини; рідкісні рослини, тварини та птахи, яких можна спостерігати у природному середовищі — весь чудовий світ первозданної природи ми бачимо, неначе на долоні. Такі сповнені емоцій враження майже неможливо отримати з вікна автомобіля чи в околицях туристичної бази.

Лагідні світанки, туман, що поволі розсіюється між горами – це задоволення вартує вартує ваших зусиль!

 

ПРИЧИНА №5 — ЗАГАРТУВАННЯ ХАРАКТЕРУ

У поході людина вчиться переборювати себе, бути дисциплінованою. Вона, можливо, вперше задумається над своїм ставленням до того, що їй “хочеться” і до того, що “потрібно”.

А відкрите в собі почуття перемоги над собою, коли зумів у непогоду, не зважаючи на втому, гарно поставити намет, розпалити з мокрих дров вогнище, отримати мовчазну подяку від товаришів, так бажаний їм в цю мить чай!? Зуміти примусити себе зробити трошечки більше, ніж ти можеш, подолати свою слабість — цьому вчить туризм.

Рекомендуємо оригінальні пішохідні маршрути від туроператора Karpaty Travel – походи на будь-який смак!