Зимовий бівуак, або як собі постелиш?

Добре, коли бівакуємо влітку, з друзями на озері, з дівчиною в лісі або сім’єю в кемпінгу… Ситуація сильно змінюється, коли ми це робимо взимку на снігу. Ті, хто мав такий досвід ночівлі в наметі в горах взимку, знають, про що йде мова.

НАМЕТ

Перше, який намет? Іглу? Тунельний?  Відповідь: чим простіший у використанні, тим краще. Але, увага! Це не означає, що чим дешевший (тобто простіший), тим краще. О ні, на жаль, зовсім навпаки. Добрий намет повинен добре коштувати. Він повинен бути легким, малим в складеному стані і, що найважливіше, розкладання не може бути складним. В ідеалі зовнішній намет повинен бути зшитий з внутрішнім, а дуги розгортатися безпроблемно. Важливо взяти додаткові дуги, або запасні елементи, що може здивувати любителів ночівлі в тропіках, вони люблять тріскати на морозі. І не можна забувати про льодобури. Іноді важко забити кілки в суцільний лід.

Особисто я думаю, що нема різниці, тунельний намет, чи іглу. Важливо, щоб тамбур був досить великий. Викопуємо там яму глибиною близько 30 см, тому в наметі тепліше на 2-3 градуси. Як? Фізика! Холодне повітря падає на дно.

Величина намету також важлива. Для двох людей, що сплять всередині – мінімум тримісний! Чому? Уявіть собі, що це -20, -30 градусів. Ми всі закутані у все, що можливо, сорочки, штани, шапки, і все це в зимових спальних мішках. Через таку кількість одягу на собі важко навіть іноді закрити замок на мішку. А як вночі обернутися з боку на бік? Коли ми дихаємо, водяна пара з повітря, яке видихаємо, кристалізується на внутрішніх стінках. Через деякий час утворюється іній. Достатньо легко торкнутися намету і ваша білизна та все, що всередині, покриється шаром снігу, який ніяк не покращує тепловий комфорт. Відомо – вологий пух – це марний пух. Два роки тому, коли ми змочили наші спальні мішки таким способом (а ми спали з товаришем у двомісному наметі), висушити їх вдалося лише після повернення додому. Отже, замість теплої ковдерки ми мали мокрі ганчірки 🙂

КАРІМАТ

Спосіб, який ми  тоді випробували, коли мова йде про ізоляцію від грунту, полягає в тому, що на підлозі розстеляємо срібну рятувальну плівку, потім звичайний карімат, а зверху самонадувний карімат. Все було б добре, якби не той факт, що один з цих каріматів розійшовся по шву наступної ночі. Даремно було прислухатися до шипіння повітря. Клеїти не було чим, а навіть срібний скотч не хотів клеїтися на такому морозі. Тож ми кидали жереб, хто буде спати на продірявленому. Задоволення сумнівне, бо приблизно через 1,5 години повітря виходило, і холод, що йшов знизу, будив нас. Повторне помпування потребувало спеціального маневру – так вивернутися в сторону, не виходячи зі спального мішка, щоб не торкатися стін з інеєм і не розбудити другий кокон, що хропів поруч. Після декількох таких вправ нам це добре вдавалося.

Тепер ми знаємо, що спричинило дефект матраца. Під впливом нагрітого повітря в зимовий час кристали льоду, які діють як пісок, можуть утворитися і пошкодити матрац. Тому в зимових умовах краще використовувати суцільні карімати.

ОДЯГ

Ну добре, карімат це не все. Вам потрібно спати одягненим і ви повинні мати для цього свій спосіб. Бувало, нічна температура падала значно нижче -20 градусів. Тож ми одягалися у все, що мали. Теплу нижню білизну з мериносів, теплі штани. На ноги вовняні шкарпетки, куплені у “бабусі” в Косові! Такі найкращі!

Що стосується верхньої частини тіла, ситуація була трохи складнішою. Під термобілизну ми клали мокрі шкарпетки на голе тіло – найкращий спосіб їх висушити. Потім фліс і пухову куртку. Шапка на голові й вовняні рукавички на руках. Так запаковані, з досить обмеженою можливістю руху, ми  залізали в наші спальні мішки.

СПАЛЬНИЙ МІШОК

Він повинен бути достатньо великим, щоб розмістити додаткове обладнання всередині. А саме: вся електроніка, запасні акумулятори та батареї, щоб продовжити термін служби. Також там потрібне місце для черевиків, щоб зранку була можливість їх тепленькими взути.

Отже, уявіть нас сплячими в усьому можливому, загорнутих у вологі та не одоруючі фіалками  шкарпетки (все це повинно бути сухим вранці), з батареями в кишені і черевиками в спальному мішку. І в додатку на спущеному каріматі, в тісному наметі … А надворі – грубо нижче -20’C.

Це все ніщо проти запаморочливих фотографій зимових Карпат, які ви не здобудете без такої ночівлі!

Запрошуємо у захопливі подорожі разом із Karpaty Travel!

Тарас Бандрівський, керівник відділу

активного туризму Karpaty Travel

Фото: Тарас Бандрівський, Василь Луців