Зимою в Карпати

Мене часто запитують, – коли ви завершуєте сезон? 31 грудня, відповідаю, а розпочинаю 1 січня.
Справді, Карпати прекрасні будь-якої пори року, а взимку особливо. Зимові походи мають навіть декілька переваг перед літніми, – немає мух, комарів, не падає дощ, всюди чисто, можна сміло кинути наплечник на землю без обави заляпати його болотом. Знову ж, нема проблем із водою — в горах вдосталь стерильного снігу.

Але не треба приховувати, що зима таїть в собі й немалі небезпеки. В першу чергу, це лавини. Лавинонебезпечні схили є всюди. І на Чорногорі, і на Свидовці, Боржаві, Ґорґанах, Мармаросах. Це не жарти, хрести на схилах цьому свідок. Тому досвідчений провідник, який з’їв на цьому ділі не одну жменю фірну, буде зовсім не зайвий. Треба пам’ятати про небезпеку свіжозасніжених схилів, не підрізати їх, не провокувати сходження лавин.

Ще одна небезпека зимових походів криється в холоді. Мало того, що панує мороз, в горах до нього приєднується шквальний вітер, який в рази збільшує холодове навантаження на людський організм навіть при, здавалося б, незначних -5, -10 градусах морозу.

Проте, всі ці небезпеки ніщо проти задоволення від зимової мандрівки серед засніжених ялин, які немов казкові створіння стережуть спокій зимового лісу. Сніжинки виблискують діамантовими іскорками. На поверхні снігу можна прочитати маршрут нічної прогулянки звіряток, птахів. Такого ніякий міський парк не замінить.

Для вдалої зимової мандрівки треба буде додатково взяти теплу пухову куртку, яка одягається на стоянці, в таборі. Для прокладання стежки в глибокому снігу достатньо буде й легкої вітрівки. Зусилля там прикладаються такі, що пітнієш під легкою вітрівкою, немов спекотним літом. Глибокий сніг зумовлює необхідність бахілів, що закривають черевики від попадання всередину снігу. Дві шапки теж будуть не зайві, тонша для ходьби і тепліша на вечір.

Рукавиці. Рукавиць багато не буває. Одні тонші для фотографування, тепліші для табору, робочі для заготівлі дров. У кожному разі обов’язково треба мати запасну пару рукавиць, бо дуже часто буває, що шквальний вітер здуває з хребта необачно залишену рукавицю. А для обмороження рук достатньо і п’яти хвилин в мороз на вітрі.

Пересування снігами набагато повільніше і одноденний літній маршрут перетворюється на повноцінний дводенний зимою. В Карпатах 30-ти градусні морози рідкість, тому ночівля в неопалюваному наметі при наявності зимового спальника цілком нормальна. Гарна вечеря в теплій компанії буде чудовим доповненням до сну під чистим зоряним небом.

За що я люблю зимові походи — за ніжне, тепле домашнє ліжко, в якому з насолодою висипаюся і мрію вже про наступну мандрівку.

 

Запрошуємо у захоплюючі подорожі разом із  Karpaty Travel!

 

                                                                       Тарас Бандрівський, керівник відділу

                                                                       активного туризму Karpaty Travel