Травневі фестивалі: веселі та смачні

Травень потішить українців не тільки яскравим весняним сонечком, а й розмаїттям фестивалів на Західній Україні: колоритних, веселих та смачних, приправлених музикою, танцями та гарним настроєм, що створюємо усі разом! Обираємо собі “страву” до смаку, а щодо всіх організаційних моментів (доїзд, проживання, харчування) вам, як завжди, допоможе найповніша інформація на сторінках туристичного інтернет-каталогу КАРПАТИ.INFO.

 

ЧЕМПІОНАТ БОГРАЧУ

1-2 травня – пройде гастрономічний «Чемпіонат бограчу» на території комплексу «Термальні води Косино», с. Косино, Берегівський район. Офіційне відкриття о 10:00. Свято триватиме 2 дні; 10 команд змагатимуться за найкращий угорський бограч! На вас очікує цікава програма, конкурси, подарунки.

 

ДЕНЬ ЛЬВОВА

1-4 травня – День Львова 2014. Львову 758 років! Місто святкуватиме свій день народження – відбудеться Міжнародний фестиваль Флюгери Львова, святковий парад, проект Музограф та інші події.

 

ФЛЮГЕРИ ЛЬВОВА

1-4 травня – Фестиваль етно-джазу «Флюгери Львова», Львів. «Флюгери» традиційно проходитимуть у ексклюзивно відведеному для них внутрішньому дворику Ратуші. Упродовж чотирьох днів тут виступить 17 гуртів, у яких грають музиканти з України, Польщі, Ізраїлю, Канади, Франції, Мексики, Румунії, Азербайджану та Росії.

 

МУЗОГРАФ

Цього року разом із «Флюгерами» упродовж 1-4 травня буде відбуватися перший мистецький фестиваль «Музограф», що знайде своє місце у новій пішохідній і туристичній зоні Львова на вулиці Лесі Українки. Музиканти «Флюгерів» гратимуть і влаштовуватимуть спільні сейшени на «Музографі».

 

ЧЕРЕМОШ-ФЕСТ

2-4 травня в с. Криворівня на Івано-Франківщині, відбудеться фестиваль карпатської культури та екологічного туризму – «Черемош-фест». Криворівня – мальовниче село, де Сергій Параджанов знімав «Тіні забутих предків». У музичній програмі фестивалю візьмуть участь гурти з усієї України, а також румунські та польські проекти.

 

ДЕНЬ МІСТА ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

7 травня – День міста Івано-Франківськ. Івано-Франківськ – одне з найколоритніших міст Західної України відзначає свій День народження в останній місяць весни та запрошує усіх розділити радість святкування. З 1662 року минуло багато років, але Станіслав (стара назва Івано-Франківська) в дечому залишився таким самим, а в дечому кардинально змінився. Місто унікальним чином поєднує сучасність та давнину української культури.

Про Івано-Франківськ у нашому блозі: «Івано-Франківськ – східні “ворота” Карпат».

 

СВЯТО КОВАЛІВ

9-11 травня – XII Міжнародний ковальський фестиваль «Свято ковалів 2014» пройде в Івано-Франківську. Головною ареною фестивалю «Свято ковалів 2014 «традиційно стане площа Бастіон на території реконструйованого бастіону Станиславівської фортеці. На кілька днів він перетвориться на одну велику кузню.

У ролі ковалів зможуть спробувати себе всі, хто бажає!
Торік свято зібрало в Івано-Франківську близько двохсот майстрів із 17 країн світу. Всі скульптури, які создадалі ковалі, стали окрасою міських вулиць. Зокрема, на фестивалі представили найбільшу в світі дримбу — металеву скульптуру гуцульського музичного інструменту.

 

БЕРЛИБАСЬКИЙ БАНОШ

11 травня – гастрономічний фестиваль гуцульської кухні «Берлибаський банош» у селі Костилівка, що під Раховом. Учасники популярної програми “МайстерШеф” стануть гостями фестивалю. У програмі – запалення полонинської ватри, конкурс на приготування кращого банушу, виставка народних умільців „Костилівка має таланти”, дегустація гуцульських страв і напоїв, виступи творчих колективів району, гуцульські конкурси та розваги.

 

ДЕНЬ БАТЯРА У ЛЬВОВІ

10 травня – VI Міське свято «День Батяра у Львові». Гайда до Львова на справжній батярськй вікенд! Якщо на площі Ринок з 10 до 11 травня Ви зустрінете стильних батярів у капелюхах та камізельках, які забавлятимуть публіку, співатимуть пісень, танцюватимуть, залицятимуться до кобіт та бешкетуватимуть, то знайте — Ви потрапили на VI Міське свято «День Батяра у Львові».

 

СРІБНИЙ ТАТОШ

17-18 травня 2014 року в Чинадієві неподалік Мукачевого відбудеться ІІІ-й міжнародний фестиваль середньовічної культури та історичної реконструкці на території замку Сент Міклош «Срібний Татош 2014». На фестивалі проводяться видовищні двобої на мечах і алебардах, лунає автентична музика, готуються смачні страви за старовинними рецептами. Крім того, кожен учасник фестивалю може взяти участь в забавах і танцях, постріляти з лука та арбалета, долучитися до майстер-класів, придбати оригінальні речі на ярмарку.

Історія Чинадіївського замку – у блозі Карпати.info.

 

ШУЛЬЦ-ФЕСТ

26-30 травня – «Шульц-фест» – VI міжнародний фестиваль Бруно Шульца у Дрогобичі, Львівська область. Подробиці організатори обіцяють повідомити пізніше.

 

ДЕНЬ ДОБРОСУСІДСТВА

Також на 10 травня планується проведення Дня добросусідства на українсько-словацькому кордоні. День добросусідства Закарпатської області України та Пряшівського і Кошицького самоврядних країв Словаччини організовується з метою розвитку міжнародних відносин краю з сусідніми регіонами Словацької Республіки. Після офіційної частини гості свята можна оглянути виставки-презентації районів Закарпаття, скуштувати традиційних закарпатських та словацьких страв, подивитися концерт художніх колективів.

 

УВАГА! Перенесено святкування Дня міста Берегового, який планувався на 17 травня. Дату повідомлять пізніше.
Також перенесено фестиваль важкої музики «МЕГАРОК» (MEGAROCK-2014), що мав відбутися у Береговому, в амфітеатрі 24-25 травня. Попередня дата – 20 червня.

 

* Фотографії з сайтів: tourinform, portal, zbruc, golos, dzyga, timenews, zakarpattya та власні знимки.

* Інформаційні джерела: mydim, festyvali та інформація з сайтів фестивалів.

 

А щоб отримати ще більше інформації про літній відпочинок у Карпатах та запитати про все, що вас цікавить, професіоналів, які об’їхали Карпати вздовж і впоперек, приходьте до нас на семінари та майстер-класи цього тижня.