Легенди озера Світязь

Багата наша Україна природними дивами.  У Карпатах, немов чарівна перлина у долонях гір, лежить озеро Синевир. А на Волині, в центрі Поліського краю, плекає свої чисті води, що блакиттю нагадують море, одне з семи чудес України – озеро Світязь.


Ще на початку ХХ століття професор Львівського університету Б. Дибовський із захопленням писав: «Дивлячись на ці гарні води, такі ясні і чисті, на те узбережжя, сухе, піщане, думаємо про те, які оздоровлювальні скарби тут знайшли би люди, якби час літніх відпусток проводили на узбережжі Світязя, котрий є далеко гарніший від озера Балатон в Угорщині і міг би сміло з ним конкурувати у всіх відношеннях».

Мальовниче озеро Світязь – центральна водойма системи Шацьких озер. Воно є другим (після Ялпуга) і найглибшим озером з усіх українських водойм природного походження, з найбільшими запасами прісної води. Світязь нагадує море не лише розмірами, але і півметровими хвилями, які з’являються на водній поверхні у вітряну погоду. Світязь має карстове походження, а підживлюється за рахунок артезіанських джерел. Вода в озері дивує м’якістю і прозорістю. Середня глибина озера складає сім метрів, а максимальна досягає 58,4 метри. Світязь простягається на 2750 гектарах. Верхні шари води влітку прогріваються до 20 °C і більше, на глибині (15—17 м) температура постійна і становить 9 °C. Взимку озеро замерзає.

ЗАГАДКОВИЙ ОСТРІВ

У центрі Світязю височіє острів, площа якого складає близько семи гектарів. Його поверхня покрита деревами і екзотичними рослинами. Походження цього острівця обросло безліччю цікавих легенд.

За однією з них, на місці озера багато років тому стояв чудовий замок князя. Під час нападу ворогів на сусіда князя, він залишив замок і всіх жителів без захисту і вирушив на допомогу сусідові. Коли вороги підійшли до стін замку, княжа дочка закликала молитвою до Неба, щоб замок не дістався ворогу. І тут же стіни замку почали валитися, і все пішло під землю, а на місці поселення початок утворюватися велика красиве озеро з цілющою водою і безліччю чудових квітів на берегах. За другою легендою, острів землі виник на місці, де перетворилися на явір і липу хлопець і дівчина. Її називають “Островом закоханих” та мешканці села Світязь, кажуть, що є шлях, по якому можна пішки дістатися від острова до берега, але де він ніхто не знає.

Інша легенда говорить, що колись Полісся було морем, а в ньому плавали кити. Потім море висохло. Залишилося лише найглибше його місце – там, де зараз озеро Світязь. А кит, який тут залишився, перетворився на мальовничий острів з романтичною назвою «Острів закоханих». За однією з легенд, у давні часи на цьому місці стояло кра­сиве місто. Одного разу воно зненацька провалилося, вода, що хлинула з надр землі, затопила місце провалу, а дівчата з цьо­го міста перетворилися на рослини. Раз на рік рослини роз­квітають і вкривають дзеркальну гладінь красивими блакит­ними квітами.

МАЙЖЕ МОРЕ

У сонячну погоду дно озера Світязь просвічується крізь кількаметровий шар прозорої, як сльоза води. Розташоване озеро неподалік селища Шацьк, центру відновленого в 1993 році району. Окрім нього, тут є ще понад двадцять озер. Та найкрасивіше і найбільше серед них, звичайно, Світязь.

Найбільші з Шацьких озер – Світязь (27,5 км2, друге за розмірами природне водоймище на Україні після озера Ялпуг), Пулемецьке озеро (16,3 км2), Лука (6,8 км2), Люцимир (4,3 км2), Острів’янське озеро (2,5 км2), Кримне (1,44 км2), Пісочне озеро (1,86 км2). У цьому чарівному куточку на межі України, Білорусі і Польщі в 1983 році було створено Шацький державний природний національний парк. Всього на території парку налічується 24 озера загальною площею близько 6400 га. Це одна із найбільших озерних груп Європи, так зване Волинське поозер’я.

Є у Світязя якась дивовижна сила. Той, хто хоч раз занурився у його кришталеву воду, відчув велику світлу радість, буде повертатися у цей край знову й знову. Дуже приємне у Світязя дно – його встеляє м’який білий пісочок, тож і озерні пляжі, а не тільки саме озеро, нагадують море. Та хіба на морі позбираєш чорниці, ожину, гриби? Куди б не пішов, куди б не поїхав у цьому краї, дорога обов’язково виведе до лісу. Він займає половину території Шацького природного комплексу. Оскільки майже уздовж всієї берегової смуги озера ростуть ліси, повітря тут чисте, напоєне ароматом хвої. Такого задоволення не має жоден, хто звик відпочивати на морському узбережжі.

Донині серед учених немає єдиної думки щодо походження Світязя і інших Шацьких озер. Дехто вважає, що після відступу дніпровського льодовика на Поліссі утворилося величезне водоймище. Льодовик з півночі підпирав його, не давши воді стікати вниз. Озера розглядаються ними як релікти, тобто залишки цього гігантського водоймища, западини якої з часом поглибилися вимиванням вапняків підземними потоками.

Через канал Світязь з’єднаний з озером Луки (на півночі) та іншими озерами.

Біля берегів, особливо в районі Гряди і пансіонату “Шацькі озера”, Світязь переважно мілкий. Можна пройти півтори сотні метрів, аж поки вода досягне грудей. У безвітряну пору вода прогрівається швидко і тому тут з радістю відпочивають батьки з дітьми. На мілководді у декого може скластися помилкова думка про все озеро. Щоб цього не відбулося, наведемо дані про розподіл Світязя по глибинам. Так от, глибини до 2 метрів займають на озері площу 118 гектарів, до 3 метрів — 720, до 5 метрів — 1061, до 10 метрів — 418, понад 10 метрів — 533 гектари. Тобто озеро, переважно,  дуже глибоке.

ТУРИСТИЧНИЙ РАЙ

Шацькі озера – найпопулярніший відпочинковий край Волині. У теплі та сонячні вихідні в період з травня до вересня на озерах Світязь та Пісочне відпочиває велика кількість людей з різних куточків нашої держави та близького зарубіжжя, переважно мешканці Ковеля, Володимира-Волинського, Нововолинська, Луцька, Львова, Рівного, Тернополя, нерідко приїзджають і жителі столиці – міста Києва та з Білорусі чи Польші.

На озері є три центри відпочинку: с. Світязь на півдні, урочище Гряда на сході і “куточок рибалки” – лівіше села, якщо стояти обличчям до озера. Для сімей правильним вибором стане цілком розвинене село Світязь. В селі тихіше, ніж на Гряді. Гряда являє собою дорогу вздовж порослого лісом берега. По узбіччях тягнуться 60-70 турбаз з тих, що при СРСР називалися “відомчі”. Виглядають вони однотипною – щитові будиночки, найпростіші їдальні, громадські душ і туалет на території. Втім, паростки нового у вигляді приватних міні-пансіонатів з відносно кращим сервісом з’являються і тут. Також на Гряді є наметове містечко. У центрі “курорту” є продовольчі магазини, заклади харчування та дискотеки, рибно-овочевий базарчик.

Між селом Світязь і пансіонатом “Шацькі озера” тягнеться “куточок рибалки”. Він являє собою низку пляжів, баз і наметових містечок. Це місце особливо популярне серед молоді. На південному березі озера Світязь знаходиться великий пансіонат “Шацькі озера”. Це підремонтована установа, де завзято зберігають сервіс радянської епохи. Зате у нього є перевага – піщаний пляж, на якому зустрічаються “грибочки” від сонця, “переодягалки”, мостиками для тих, хто лінується йти по мілководдю до глибини. З розваг для дітей – надувні гірки та катання в прозорих кулях.

Добре розбудований і функціонує санаторій “Лісова пісня”, а також бази відпочинку і кемпінг над озером Пісочне. Поблизу цих осередків відпочинку створено кілька кілометрові природничі стежки “Світязянка” та „Лісова пісня”.

З піщаних дюн озера Світязь, званих Татарськими горами, відкривається гарний краєвид на блакить озера та самотній заліснений острів у далині. Таку ж широку панораму можна спостерігати з церковного пагорба у селі Світязь.

У тиху сонячну погоду води Світязю стають яскраво-синіми, що навіть не віриться. Та досить змінитися погоді, як озеро стає темним, а прибережна смуга води забарвлюються в брудно-жовтий кольор від каламуті, піднятої із дна. Взимку цей край відвідує мало людей, а дуже шкода, оскільки і в таку непривітну пору року тут можна помилуватися неперевершеними краєвидами засніжених лісів, вкритих льодом озер та інеєм очеретів.

Звідки упав ти,
Мій Світязю-витязю,
В груди поліського краю?
Може, ти вилився
З серця Дніпрового,
Може із серця Дунаю?
Може – ти пригорща
Неба глибокого?
Може – ти сік з незабудок?
Світязю, чуєш?
Давай поговоримо
Без ятерів і без вудок.
…Чайка черкнула –
І тріснула тиша,
Хвилі до хвиль загукали.
Ну, прокидайся,
Спинайся гривастими,
Мій український Байкале!

ВУГРІ -ВЕЛЕТНІ

Знайдеться тут пожива і для рибалок. Одне з найбільших багатств Волинських озер – це риба. В озерах водиться 344 види риб. Найбільш поширеними видами є плітка, окунь, щука, лящ, сазан, в’язь, карась, короп. Зрідка трапляється сом, линьок. Добре прижилися вугор річковий, канадський сомик, товстолобик, чудський сич… У деяких озерах мешкають раки.Якщо пощастить – то на гачок вашої вудочки може попастися і справжнісінький річковий вугор, який плаває у Світязі.

Подейкують, що в цьому краю водяться величезні вугрі, які вміють пересуватись по суші і навіть заповзають на поля, щоб покуштувати молодого гороху. Або, що під час риболовлі дво-триметровий вугрище може задушити самого рибалку, якщо не розрахувати сили… Досвідчені рибалки тільки посміхаються, чуючи ці казки.

Приїжджайте в цей екологічно чистий регіон на сімейний відпочинок, відпочинок з друзями або корпоративний відпочинок. Тут багато приватних садиб, де можна переночувати або забронювати для відпочинку місця на численних базах відпочинку. В інтернет-каталозі Карпати.інфо у розділі Шацький район зібрано інформацію, яка постійно поповнюється, про об”єкти проживання та харчування.

Саме тут, на Шацьких озерах, можна просто милуватися природою, дихати чистим повітрям,  бродити босоніж по теплому піску вздовж озерних берегів – ось де справжня насолода! Побувайте на Світязі і обов’язково допливіть до острова закоханих!

ДОЇЗД

Дістатись до Шацьких озер дуже просто. Можна їхати з Луцька маршруткою, хоча зручніше з Ковеля. З місцевого автовокзалу, який розташований поруч із залізничним, постійно курсують до с. Світязь маршрутки та автобуси. Власним авто звідси їхати десь 80 км. Їдете Варшавською трасою до прикордонного міста Любомль, а там головне не пропустіть поворот за вказівником «Шацький національний заповідник».

Транспорт у Світязі 

Транспорт у Шацьку

 

* У пості використано матеріали з сайтів: shatsktravelingsayskonusbibliotekaturystam.

* Фотографії власні, а також із сайту: iloveukraine.