Оригінальне туристичне спорядження

Поїздка на природу може стати комфортним відпочинком. У цьому переконують нас виробники туристичного спорядження і пропонують найвибагливішим туристам цікавинки туристичної промисловості. Для того, щоб скористатися деякими з них, потрібен автомобіль, інші – такі як складана пила, не вимагають багато місця, натомість значно полегшать життя в лісі.

Що це – забаганки “зіпсутих” цивілізацією людей чи насправді необхідні при відпочинку на природі речі? Вибір за вами:)

 

МОБІЛЬНА ЛАЗНЯ

Мобільна лазня – підійде для кемпінгового відпочинку. У комплект входять лавка, камені, бачок для нагріву води. Збирається лазня за 15-20 хвилин. Після розпалювання печі (найкраще деревним вугіллям), приблизно через півгодини температура досягає +100 ° C. Можна готувати шапки-віники, а далі все, як і годиться в російській лазні. Вага комплекту – 17 кг.

 

АВТОМОБІЛЬНИЙ ДУШ

Автомобільний душ придасться в автомобільних подорожах і далеких поїздках на катерах та інших моторних засобах транспорту. Електронасос портативного душу працює від прикурювача (напруга 12В). З мережевим адаптером автомобільний душ може використовуватися і на дачі, і навіть вдома. Просто опустіть насос в ємність з водою (або в струмок), закріпіть душ так, як Вам зручно, використовуючи S-гак або присоску, вставте штекер живлення в мережу та мийтеся і насолоджуйтеся:)

 

ЕКСПЕДИЦІЙНИЙ ЧУМ

Чум експедиційний – на відміну від традиційного намета, вміщує більшу кількість людей (до 10) і дозволяє розвести всередині багаття або встановити походну піч, яка дозволяє не тільки грітися в холодну пору року, а й готувати їжу. А мокрий одяг, розвішаний нагорі для просушки, швидко висохне завдяки гарячому повітрю від вогню або печі.

Внутрішній мікроклімат у чумі можна контролювати. Внизу є три вентиляційних клапани, захищені протимоскітною сіткою, які зручно відкриваються і регулюються зсередини. Верхня частина чума оснащена регульованим капюшоном. Відкриваючи по черзі і з потрібною вам сторони нижні клапани і капюшон зверху, ви створюєте необхідну циркуляцію повітря, не виходячи з чума. Вага в повній комплектації 12 кг; висота 280 см.; діаметр 3.8 м.

 

НАДУВНИЙ ДОМКРАТ

Надувний домкрат – ще один пристрій для авто подорожей. Він стане в пригоді, якщо виникне необхідність підняти машину в складних умовах, де звичайний домкрат підставити не можна. Спеціально призначений для використання в снігу, піску та на бездоріжжі. Надувається від вихлопної труби за 30 секунд.

 

ОДНОРАЗОВІ ГРІЛКИ

Прототип сучасної грілки з’явився приблизно в 1950-1953 рр. Американські солдати під час війни на Корейському півострові виявивши, що можна отримати тепло при швидкому окисленні заліза, почали використовувати як грілки ємності у вигляді фляжок, в які засипали подрібнене залізо і харчову сіль. У Японії цю ідею розвинули, і з тих пір грілки випускаються різними виробниками і мають широке поширення в цій країні.

Якщо залишити залізо під впливом вологи, ми побачимо, що з’явиться іржа. Це відбувається хімічна реакція окислення заліза при взаємодії з киснем, при цьому відбувається нагрівання. Використання тепла, після початку хімічної реакції – основа принципу дії грілки.

Такі грілки підтримують температуру не менше 40 градусів протягом 8-ми годин і більше (після вилучення з вакуумного пакета). А це може врятувати від обмороження у високогірних походах. Випускаються спеціальні грілки для різних частин тіла, а також грілки для просушування взуття.

 

СКЛАДАНА ПИЛА

Складана пила – дозволить напиляти дров для багаття. При цьому, в складеному вигляді, легко вміщається в кишеню. Справляється із розпилюванням колод до 40 см в діаметрі буквально за кілька хвилин.

 

СКЛАДАНИЙ ВЕЛОСИПЕД

Цей дуже легкий складаний велосипед можна носити як наплічник, що, як не дивно є його частиною – для перенесення провіанту і різних дрібниць. У незвичайного апарату немає ні сідла, ні навіть педалей, зате на його власника власники звичайних велосипедів будуть дивитися із заздрістю – коли прийде пора підійматися вгору.

Bergmönch – так називається новинка. Ім’я («Гірський монах») натякає на позу, в якій наїзник може скотитися з пагорба: не тільки стоячи на підніжках (як у випадку зі звичайним велосипедом – на педалях), але і спираючись колінами на зворотний бік «наплічника», який органічно вписаний в раму велосипеда.

 

СКЛАДАНИЙ ШОЛОМ

Багатьом із тих, хто використовує велосипедний шолом знайомі дратівливі почуття від необхідності носіння шолома всюди за собою, його також не залишиш разом із залізним «конем», оскільки існує ймовірність, що можна не застати шолом після повернення. Тому залишається тільки два шляхи: або не брати шолом зовсім або змириться з ношею.

Складаний велосипедний шолом відповідає всім сучасним вимогам щодо захисту і водночас конструкція дозволяє скласти його удвічі. У складеному стані шолом досить компактний, щоб поміститися на дні сумки або наплічника.

 

КУРТКА-ТРАНСФОРМЕР

Куртка-трансформер – винахід американської компанії. Куртка легко перетворюється в довгий водонепроникний плащ, або в зручний спальний мішок з протимоскітною сіткою. У теплу пору року, таке рішення може звільнити в наплічнику місце, яке зазвичай займав намет і спальник.

 

ПОРАДИ БУВАЛИХ ТУРИСТІВ

Найголовніші предмети туристичного спорядження – це наплічник, спальний мішок, карімат і намет. Без цього скромного набору навіть одна ніч, проведена в лісі, може надовго відбити бажання повторити подібне.

Наплічник для тривалих походів (п’ять і більше днів) повинен бути досить містким. Для чоловіків бажаний обсяг – 100-120 л, для жінок вистачить 60-80л. Туристичні наплічники відрізняються від звичайних спеціальним кроєм і матеріалом. У них обов’язково повинна бути анатомічно побудована спинка і металеві пластини в ній. У кожному доброму рюкзаку є система регулювання шлейок, яка допомагає підігнати рюкзак під його власника і безліч кишень.

Спальний мішок або спальник підбирається по температурі, при якій планується похід. Зазвичай на ньому вказується комфортна і критична температура, при якій цей спальник можна використовувати. Чим тепліший спальник, тим він, як правило, дорожчий. Для літа краще всього вибирати прості і легкі одношарові спальники, в яких не буде жарко.Туристичний килимок (пінка чи карімат) зазвичай підкладаються під спальник при ночівлі на нерівній поверхні (камені, коріння дерев) або вологій землі і просто для тепла. Чим товщий карімат, тим більш комфортно буде на ньому спати (за умови, що він не продавлюється і не протикається гострими гілками).

Намет вибирається з урахуванням кількості осіб, які будуть в ньому спати. У піших походах раціональніше брати з собою невеликі (на одного-двох осіб), намети, оскільки вони найлегші. Намети типу “павучок” розкладаються швидше і простіше “будиночка”, для якого обов’язково ставити кілочки.

Крім того, у кожного туриста повинні бути з собою наступні особисті речі: столовий набір (миска, кружка, ніж, ложка), ліхтарик, туалетний папір, сірники. Найзручніший ліхтарик – налобний. Ніж найкраще завжди тримати при собі, сірники – в непромокаючої упаковці.

У похід не беруть багато одягу, але хоча б один змінний комплект повинен бути обов’язково. Також знадобляться вологі серветки, лейкопластир і захисний засіб від комах. Удачі!

 

* Опрацьовано матеріали з сайтів:  infoforlife,  touristeq, wordpress, mandru, expedition, otdyhiturizm, gearshouttropa та ін.