Літо 2015 – яким воно було в Карпатах

Почалися холодні дні з дощами, тому можна вважати, що літній сезон 2015 скінчився і можна підбивати підсумки.

Для Карпат, як місця відпочинку, це літо було більш ніж вдалим. У високий сезон (травневі свята, липень і серпень) знайти вільні місця у готелях та садибах було дуже непросто. Вільними залишалися де-не-де тільки дуже дорогі місця (понад 300 грн з особи без харчування) або маловідомі курорти.

Про популярність Карпат свідчить і неймовірне зростання відвідуваності на нашому сайті — у пік сезону вона становила 19-20 тисяч на день.

Щодо вартості відпочинку (який чомусь і далі дехто вважає дорогим), то ціна проживання у садибі починалась від 60 грн з особи, номер із санвузлом у готелі або приватному секторі — від 100 грн (реально знайти можна було за 120-150 грн). Тим, хто проводив у горах всю відпустку, тобто проживав тривалий час (2-3 тижні), житло обходилось ще дешевше. Так само зекономити могли й ті, хто їхав на відпочинок великими родинами або компаніями — вони теж отримували знижки.

Триразове харчування обходилось у 150-200 грн. Найчастіше воно складається з місцевих екологічно чистих продуктів. Традиційна закономірність “великі курорти = дорогі продукти” простежується і в Карпатах. Тому менші курорти та села приваблюють не тільки меншою кількістю туристів та доступним проживанням, але й нижчими цінами на харчування.

Чим займалися ті, хто проводив час цього літа у Карпатах?

  • Влітку всі прагнуть до води. Моря, на жаль, в цьому регіоні немає, а гірські річки найчастіше не є достатньо глибокими для повноцінного купання. Але багато готелів та садиб врахували цю особливість літнього сезону та облаштували басейни або штучні водойми, тому купатися було де.
  • Екскурсії. Цікавинок у Карпатах на регіоні навколо — хоч відбавляй, дуже тішить, що цього літа співвітчизники вирішили побачити більшість з них. Історичні та архітектурні пам’ятки, музеї та фестивалі тішилися небувалому напливу відвідувачів.
  • Походи. Найпростіше, що можна зробити у Карпатах, а одноденні прогулянки не вимагають додаткового спорядження. На деяких полонинах поставити намет було проблематично 🙂
  • Ягоди. “Навітамінізуватися” міг кожен охочий — малина, ожина, чорниця, брусниця так і манили своїми червоними і чорними ягідками.
  • А ще ж було катання на конях, сплави річками, дегустації місцевих страв та напоїв, купання в термальних водах, велосипедні тури, “Карпатський трамвай”, спортивні змагання, дитячі табори та багато іншого.

Зараз Карпати та їх мешканці трохи відпочивають після такого плідного літа, готуючись до зимового сезону. Але і восени теж будуть раді бачити тих, хто любить відпочинок у горах.

Читайте у нашому блозі — чим зайнятись в Карпатах у міжсезоння, а також як відпочити у дощову погоду. А ще ми іноді пишемо про маловідомі, але тим не менш цікаві, місця. Гарного усім відпочинку!