ТОП-10 культурних подій червня на Закарпатті

Прагнете незабутніх вражень? Червень на Закарпатті видався багатим на фестивалі, концерти, мандрівки. Причому, всі ці події навіть складно уніфікувати, адже, наприклад, гастрономічний Фестиваль ріплянки у Колочаві тісно пов’язаний з історією цього краю, а під час фестивалю ковальського мистецтва “Гамора” пригощатимуть місцевою кухнею. Отож, вирушаймо! 🙂

 

ПЕРШИЙ ФЕСТИВАЛЬ ЧЕСЬКОГО ПИВА

Три дні – 5-7 червня 2015 року – у центрі села Колочава вперше проходитиме фестиваль чеського пива. Десяток чеських пивоварів у рамках фестивалю частуватимуть свіжим чеським пивом та національними смаколиками. Колочавцям та гостям села 10-ти музеїв чеськими майстрами пивоваріння буде запропоновано близько восьми сортів «живого» пива.

Програма свята передбачає: дегустацію пива та чеської кухні в господі «Четніцка станіца»; прогулянка стежкою до могили Шугая, покладання квітів; покладання квітів до пам’ятника чеському письменнику Івану Ольбрахту; масові народні гуляння у супроводі народних колочавських та чеських музик; дегустація пива від чеських пивоварів та куштування страв, зроблених на мангалі; різноманітні конкурси, забави, танці.

 

МІЖНАРОДНИЙ ДИТЯЧИЙ ФЕСТИВАЛЬ ТЕАТРАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА «ПТАХ»

Упродовж трьох днів – з 5-го до 7-го червня – у Нижньому Селищі Хустського району пройде Міжнародний дитячий фестиваль театрального мистецтва «Птах».

Дитячий фестиваль театрального мистецтва «Птах» вже починаючи з 2007 року щовесни збирає талановиту молодь з різних куточків України. Мета фестивалю – неконкурсна презентація творчості дитячих та юнацьких театральних колективів (переважно аматорського характеру, але вже з проявами професіоналізму) та обмін досвідом в сфері театрального мистецтва, а також розширення знань про театральне мистецтво серед місцевого населення (орієнтовно дітей та молоді) шляхом їх безпосереднього залучення до процесу створення вистави як кінцевого продукту в театральному мистецтві.

 

ПОЛУНИЧНА ПОДОРОЖ БОРЖАВСЬКОЮ ЗАЛІЗНИЦЕЮ

Друзі Боржавської вузькоколійки на своїй сторінці у Фейсбуці запросили бажаючих на Полуничну подорож Боржавською залізницею, яка відбудеться 7 червня 2015 року. Потяг відправляється з Виноградова о 8:05 та 13:05. Ласкаво просимо!

 

 ДИТЯЧІ ВЕЛОПЕРЕГОНИ «МИ – ЧЕМПІОНИ»

У неділю, 7 червня 2015 року у велопарку на території туркомплексу «Нарцис» у м. Хуст відбудуться Дитячі велоперегони «Ми – чемпіони!». Проводитимуться змагання на швидкість серед дітей віком від 2-х до 13-ти років. Наявність захисного шолому є обов’язковою.

Дитячі велоперегони «Ми – чемпіони» — це спортивно-розважальний захід, що проводиться в Хусті двічі на рік (у травні і наприкінці серпня чи на початку вересня) з 2010 року. Організатори – місцевий спортивний магазин, а також велоклуб «ВеломанЕкстрімХуст». Мета проекту – розвиток та підтримка в дітей зацікавленості до їзди на велосипеді та пропаганда здорового способу життя, дбайливого ставлення до навколишнього середовища. Змагання розпочнуться о 14:00 год., попередня реєстрація — 13:00 год.

 

КОНЦЕРТ «МУЗИКА ЄДНАЄ КРАЇНУ»

Концерт під назвою “Музика єднає країну” відбудеться в Ужгороді, в обласній філармонії у неділю, 7 червня.
Оркестр народних інструментів Ужгородського державного музичного училища імені Д.Є.Задора – яскравий осередок музичної культури Закарпаття. Його виконавський рівень вигідно вирізняється серед аналогічних колективів інших навчальних закладів України. Його Для характерними особливостями є досконалість інтерпретації, вишуканість, високий професійний рівень. З оркестром активно співпрацюють народні артисти України Марія Зубанич та Петро Матій, заслужена артистка України Оксана Хархаліс, Надія Підгородська, лауреати міжнародних та Всеукраїнських конкурсів. Колектив має в репертуарі кращі взірці української, зарубіжної класики, обробки народних мелодій, сучасну музику різних жанрів і здатен представляти Закарпаття на найвищому рівні.

 

ФЕСТИВАЛЬ «ДОВЖАНСЬКА ФІРА»

Захід цього року вже втретє пройде у селі Довге Іршавського району, де й народилася ідея його створення.Стартує фестиваль 14 червня на сільському стадіоні о 16.00. Біля моста через річку Регуляція відбудеться традиційне формування колони коней, возів, бричок та карет. Зазвичай, фестиваль об’єднує тисячі іршавчан, так наприклад того року захід відвідало п’ять тисяч гостей.

На гостей чекає насичена програма, атракціони, показові виступи верхової їзди, конкурси та чудовий концерт місцевих та відомих артистів. Під час проведення фестивалю на учасників також чекають конкурси: кращий костюм, краще оформлення воза, а також вибір кращого коня.

 

ФЕСТИВАЛЬ «ЧЕРВОНА ЧЕРЕШНЯ»

14 червня 2015 в с. Оклі Гедь, Виноградівського району відбудеться гастрономічний фестиваль-ярмарок черешні. На фестивалі буде відбуватися маса цікавих подій, у тому числі будуть проходити змагання за кращі плоди року. На ярмарку всі бажаючі зможуть продегустувати та придбати кращі сорти черешні, вирощених в багатьох закарпатських садах.

У програмі фестивалю очікуються виступи музичних колективів з усієї області, кулінарні змагання, «черешневі» спортивні ігри, ярмарок черешні, майстер-класи та захоплюючі конкурси. Мета організаторів свята – показати національні традиції та колорит Закарпаття, а також популяризувати декоративно-прикладне мистецтво.

 

ЕТНО-ГАСТРОНОМІЧНИЙ ФЕСТИВАЛЬ МОЛОДОЇ КАРТОПЛІ «УЙКРУМПЛІ» 

Традиційний фестиваль молодої картоплі «уйкрумплі» відбудеться 28 червня у селі Велика Добронь Ужгородського району.

У програмі свята очікуються конкурс з приготування страв, основним інгредієнтом яких повинен бути червоний перець та молода картопля, а також – професійні майстер-класи від ремісників Закарпаття.

 

ФЕСТИВАЛЬ КОРОЛІВСЬКИХ СІЛ МАРАМОРОЩИНИ

Цього року фестиваль відбудеться 21 червня в смт. Вишково.

«Королівські міста» – це поселення, які були незалежними від пана і отримували багато переваг від короля: самі вибирали собі керівного, мали право судочинства, не платили панські податки. У Закарпатті міста з таким статусом з’явилися в XIV столітті. Наприклад, закарпатське смт. Вишково отримало статус королівського міста в 1329 році. Місцеві жителі звільнилися від усіх видів податків на користь феодала і отримали право переселення в інші місця, але при цьому були змушені виконувати всі вказівки місцевого казначейства. Незважаючи на те, що смт. Вишково мало статус міста, велика кількість місцевого населення займалися веденням сільського господарства і до сьогодні успішно продовжує розвивати цю галузь. Мараморощина – історичний район Закарпаття, що включає в себе Хустський, Рахівський, Тячівський та Міжгірський райони. Ідея проведення фестивалю виникла у місцевого союзу з розвитку зеленого туризму.  На сьогоднішній день фестиваль «королівських» міст вже став доброю традицією для закарпатців. Програма фестивалю включає концертну і танцювальну програму, і, звичайно ж, дуже смачні страви закарпатської кухні.

 

ФЕСТИВАЛЬ РІПЛЯНКИ

21 червня у селі Колочава Міжгірського району проведуть фестиваль ріплянки. Початок о 13:00 в музеї-скансені «Старе село».

Програма:
1. Початок. Колочавське віче. У ньому візьмуть участь близько 20-ти театралізованих «жителів Старого села» – мадярські гондвери, радянські чекісти, німецькі розвідники, вояки УПА, опришок Шугай, письменник Ольбрахт, єврейська громада, американські заробітчани, біров села тощо.
2. Мешканці Старого села запрошують гостей до своєї господи. Всі охочі взяти безпосередню участь у театралізованих дійствах та сфотографуватися в історичних костюмах в садибах можуть купити у касі спеціальний талончик (вартість – 30 грн). Локацій для розваг та цікавої фотосесії безліч: кузня, парильня, майстерня ткацтва, бункер УПА, радянська хата, жандармерія, ГУЛАГ, корчма, хатина старости села тощо.
3. Конкурси серед гостей Фестивалю. Захоплюючі змагання бокорашів, конкурси з ріпою (картоплею) тощо.
4. Майстер–класи для бажаючих навчитись готувати смачну Ріплянку.
5. Колочавське «Примирення». В програмі заходу: театралізоване дійство та перегляд короткометражних фільмів «Примирення в Колочаві (автор С. Аржевітін), «Обнімімось брати» (автор Б. Барбіл).
6. Відкриття нової експозиції в музейному комплексі «Галерея пам’ятників Колочави».
7. Підбиття підсумків у номінації «Найкращий кулінар Ріплянки – 2015».
Вартість вхідного квитка – 30 грн. Вартість 1 порції ріплянки – 40 грн.
Участь у театралізованих дійствах та фотографування у костюмах – 30 грн. Кошти, зібрані на фестивалі, будуть передані на підтримку української армії.

 

ФЕСТИВАЛЬ КОВАЛЬСЬКОГО МИСТЕЦТВА «ГАМОРА – 2015»

Традиційний фестиваль ковалів Гамора – 2015, планує зібрати любителів гарячої та холодної обробки металу 27-28 червня у селі Лисичево Іршавського району.

Фестиваль ковалів для гостей свята, у день відкриття 27 червня (з 10.30) планує цікаву програму де кожен бажаючий матиме змогу побачити ковалів, та на живо побачити й оцінити як створюються витвори мистецтва із заліза, все дійство відбуватиметься під виступи колективів живої народної музики. Урочисто відкриють фестиваль ковалів “Гамора”  о 13:30.

За словами організаторів, у фестивалі ковалів приймуть участь близько 120 учасників фольклорних колективів. Серед програми планується підйом на полонину «Кук», який відбудеться за сприятливих погодних умов. А також у рамках фестивалю на території наметового містечка відбудеться акція «Ковальське багаття», яка включає запалення вогнища, ігри та розваги.

Наступного дня, у неділю 28 червня, відбудеться концертна програма «Гала-концерт» у тому числі нагородження. Цього ж дня о 12:30 відбудеться «Марш-парад ковалів».