Східниця – "менша сестричка" Трускавця

«Це справжнє багатство, що має належати українському народу!» – переконував радянських чиновників інженер Омелян Стоцький. Не віриться, що майже 20 років подвижницька боротьба першовідкривача за визнання Східницьких джерел мінеральними цілющими водами наштовхувалася на глухий спротив. Сьогодні Карпатські бальнеологічні курорти – чудова альтернатива кримським оздоровницям. І серед таких відомих оздоровчих курортів Закарпаття як Трускавець, Моршин, Свалява, Синяк почесне місце за повним правом посідає Східниця.

Унікальність Східниці в тому, що на її, порівняно невеликій території, зосереджені різні типи лікувальних вод: слабо мінералізовані – типу „Нафтуся“, мінеральні води із вмістом заліза, унікальні лужні (“Східницька содова”) мінеральні води типу “Боржомі”. Окрім них родовище володіє мінеральними природно-столовими водами.

Подейкують, що ще за радянських часів сюди з Москви через рівний проміжок часу прилітав гелікоптер з медичною бригадою, яка набирала помічну водичку для тодішнього керівника КДБ СРСР Юрія Андропова. Відтоді одне з найвідоміших джерел курорту почали називати «Андроповське».


Мінеральне джерело № 5

Так це, чи ні – нам невідомо, але у наш час щороку на відпочинок до Східниці приїжджають тисячі відпочивальників з країн пострадянського простору, а також Євросоюзу. Багаторічними дослідженнями було встановлено, що мінеральні води Східниці успішно лікують захворювання нирок і печінки, сольові діатези, підвищену і знижену кислотність шлунку, недокрів’я, цукровий діабет та інші хвороби.

ІСТОРІЯ СХІДНИЦІ
Звідки походить назва селища? Східниця, а точніше Сходниця. Історія її сягає в глибину віків, у часи дохристиянської Руси України. Складається ця назва з двох слів: “сход” і “ниця”. Сход – це корінь дієслова “сходити”, а “ниця” – не що інше, як “низ”, “долина”. Разом – це означало “сходити вниз”, “іти в долину”, де пролягав стародавній торговельний шлях верхами повз знамениту наскельну твердиню, а ще раніше духовну мекку наших пращурів, жителів Червоної Руси, – фортецю Тустань.


Східницькі околиці

Перша згадка про Східницю датована XIV століттям, часів Галицько-Волинського князівства. Якщо вірити народним повір’ям та переказам, Східниця виросла на руїнах попереднього славетного поселення Золота Баня (таку назву, до речі, носить головна вулиця селища), слово «Баня» в наших предків означало велику яму (тобто угловину), а прикметник Золота походить від назви нафти, яку тут добували з давніх часів.

ЦІЛЮЩА ВОДИЧКА
Популярність курорту Східниця принесли мінеральні води у поєднанні з такими природними факторами як свіже гірське повітря і мальовничий карпатський ландшафт.

Місцезнаходження мінеральних джерел «Нафтуся» :
№ 1 – при в’їзді зі сторони Борислава в Східницю в лісовій зоні
№ 3 – при в’їзді зі сторони Борислава в Східницю в лісовій зоні
№ 13, № 1с – ул.Зарічна (біля санаторію «Стожари»)
№ 8, № 9, № 10 – Бювет , початок вул.Т.Шевченка (біля ЛОК «ДіАнна»)
№ 15 – в лісовій зоні біля санаторію «Гуцулка»
№ 2с – вул. Т.Шевченка (недалеко від автовокзалу)
№ 18с – вул. Котляревського
№ 5 – вул. Б.Хмельницького (поруч з комплексом відпочинку «Верховина», базою відпочинку «Вікторія» )
№ 25, № 26 – в лісовій зоні (біля лікувально-оздоровчої бази «Зелений бір»)

САНАТОРІЇ СХІДНИЦІ
У наш час курорт стрімко розвивається. Для проживання пропонується великий вибір житла різного рівня, починаючи від звичайних кімнат у приватному секторі до елітних апартаментів в готелі.


Східницький краєвид

Готелі Східниці та приватний сектор в Східниці приймають левову частину відпочиваючих. Санаторії в Східниці не особливо розвинені. Їх місце займають сучасні медичні центри та деякі готелі, що мають власну лікувальну базу.

Санаторії Східниці спеціалізуються на лікуванні захворювань нирок і сечовивідних шляхів, органів травлення, обміну речовин, органів дихання, опорно-рухового апарату (остеохондроз і кіфосколіоз) і периферичної нервової системи (ревматизм, неврити, плексити). Рівень цін у санаторіях Східниці в основному визначається рівнем сервісу. Всі установи оснащені сучасним діагностичним і лікувальним обладнанням. Номери проживання можна вибрати на будь-який смак і достаток. Вибравши відпочинок в одному з санаторіїв Східниці, Ви отримаєте можливість не тільки добре відпочити, а й поправити своє здоров’я в найсучасніших медичних центрах.

Покази для лікування на курорті Східниця:
– хронічні холецистити, холангіти;
– захворювання печінки, нирок;
– функціональні захворювання жовчних шляхів і жовчного міхура;
– хронічні гепатити хронічні панкреатіти;
– хронічні пієлонефрити;
– хронічні цистити;
– цукровий діабет.

РОЗВАГИ ТА ЕКСКУРСІЇ


Скульптура в центрі міста

Східниця розташована у мальовничій долині на північно-східному схилі Карпат в 30 км від курорту Трускавець на висоті 600 метрів над рівнем моря. Відпочиваючи в Східниці, можна здійснити пізнавальні екскурсії в стародавній замок «Паланок», піднятися в середньовічну наскальну фортецю Тустань, а також побачити неймовірно гарні водоспади Карпат. Для поціновувачів активного відпочинку можна скористатися велопрокатом і самостійно помилуватися красою цих місць.


Церква Св. Петра і Павла (1902)

Відпочинок в Східниці – цікаві місця та туристичні об’єкти:

– музей О. Стоцького розміщений на території санаторію “Карпати”;
– церква Св.Миколи (1695 р.) в с. Новий Кропивник;
– залишки доменної печі “Залізна гута” в с. Майдан;
– вітряки біля Східниці (гарний краєвид на курорт Східниця та гори);
– фортеця «Тустань», історико-культурний заповідник “Тустань”;
Самбір, архітектура міста та зал органної музики;
Стрий, села Майдан, Рибник (гарні краєвиди, підвісні мости, рибалка та місце купання в річці);
А ще ви можете взяти участь у Дні курорту Східниця, що проходить в рамках фестивалю “Східницьке літо” і відзначається щорічно 14-15 серпня.

Сьогодні Східниця переживає нове відродження , сюди з усіх сторін світу з’їзжаються не лише відпочивати, але і для лікування. Слава про маленьку місцевість, яку природа так щедро одарила своїми скарбами-джерелами, вода з яких має повне право називатися цілющою, росте з кожним днем. Це стимулює приток капіталу та розвиток приватного бізнесу, у селищі вже працює до десятка пансіонатів, будуються численні будинки відпочинку, відпочинково-оздоровчі комплекси, розвивається сфера обслуговування.


Східницькі околиці поблизу готелю «SANTA MARIA»

Курорт привертає багато туристів в будь-яку пору року, оскільки гірське повітря, насичене ароматами хвойних смол, позитивно впливає на організм людини
Східниця межує з Національним природним парком “Сколівські Бескиди” (площа-35 684 га.). Це рекреаційна, естетична, наукова і екологічна цінність України, де росте більше 50 видів рослин, що занесені до Червоної книги. Водяться вовки, лисиці, зайці, косулі, дикі кабани, олені.

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Взимку туристи успішно поєднують лікування і відпочинок у Східниці з можливістю покататися на гірських лижах.

Найближчі гірськолижні центри до курорту Східниця:
Славське – 60 км;
Тисовець – 65 км;

Найближчі канатно-крісельні дороги:
Славське – одномісний крісельний підйомник;
Волосянка – двомісний крісельний підйомник;
Пилипець, Боржава – трьохмісний крісельний підйомник;
Синевир – двомісний крісельний підйомник.

ЯК ДОЇХАТИ В СХІДНИЦЮ?
Дістатися до селища Східниця можна на електропоїзді «Львів – Трускавець», а далі на маршрутному таксі «Трускавець-Східниця», із залізничного вокзалу м. Трускавець. Також з головного залізничного вокзалу Львова ходить маршрутне таксі «Львів – Східниця».

Координати та адреса:
Львівська область, Бориславська міськрада, смт. Східниця
49°13′48″ п. ш. 23°20′55″ с. д.

 

Цікаві статті:

Історія подвижницької боротьби Омеляна Стоцького за визнання Східницьких джерел мінеральними цілющими водами
Східниця: невідомі факти з історії давнього селища 

 

* У пості використано інформацію з сайтів: victoriad, wz.lviv, shidnitca, zymaghory.

* У пості використано власні фотографії.