Рододендроновий рай у Львові

Кожне українське місто може похвалитися якщо не архітектурою, то принаймні природними цікавинками. Наприклад, в Ужгород туристи масово з’їжджаються, щоб помилуватися рожевим цвітінням сакур. Хустщина вабить Долиною нарцисів. Та не всі знають, що у Львові розташований старовинний Ботанічний сад, де відповідно до сезону розквітають екзотичні квіти: магнолії, іриси, а ось у середині травня – рододендрони. Пропонуємо вам ознайомитися з історією створення Ботанічного саду Львівського національного університету імені Івана Франка та переглянути фотозвіт з цвітіння рододендронів під час Дня відкритих дверей, що регулярно відбуваються для львів’ян та гостей міста.

ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ

Візитною карткою ботанічного саду є колекції рододендронів, саговиків, антуріумів, сансів’єр, сукулентних рослин. Увесь цей час на території парку почергово вибухають кольорами червоні, пурпурові, ніжно-рожеві, яскраво-оранжеві, тілесно-жовті, бузкові та насичено-фіолетові чагарники рододендронів.

Кожен континент земної кулі адаптував рослину до свого клімату і спромігся виплекати в себе інший вид рододендрона. Щоправда, в саду континенти припиняють свої геостратегічні суперечки, абстрагуються і дарують позитив у плетиві різнобарвних пелюсток. 

Усі 120 видів чагарників походять із різних куточків світу, але вони прекрасно співіснують одне з одним.

Свою назву рододендрон отримав від грецького “rhodon” – троянда, і “dendron” – дерево, “рожеве дерево”. Включає близько 1300 дикорослих видів і безліч сортів, поширених в основному в Північній півкулі, від Арктичних широт до тропіків.

Культура рододендронів передусім асоціюється з англійської садової школою, тому що саме звідти поширилися по світу види та гібриди, відомі нині в культурі. У самій Англії, завдяки м’якості клімату, рододендрони, яких ще на початку XVIII століття там не було зовсім, за останні двісті п’ятдесят років посіли стійке місце в садах і парках, і тепер англійський краєвид неможливо без них уявити.

 

ІСТОРІЯ БОТАНІЧНОГО САДУ

Ботанічний сад Львівського університету імені І. Франко – навчальна та науково-дослідна установа при Львівському університеті. Входить в природно-заповідний фонд як об’єкт загальнодержавного значення.

Ботанічний сад на вул. М. Черемшини

Ботанічний сад складається з двох окремих ділянок: стара частина ботанічного саду площею 2 га на вул. Кирила і Мефодія, 4 (у Галицькому районі Львова, на схилах жебрацької гори (Каліча гора), поблизу Цитаделі); нова частина площею 16,5 га на вул. М. Черемшини, 44 (в Личаківському районі Львова, колишній сад Цетнеровка, поблизу лісопарку Погулянка і Личаківського цвинтаря).

Тюльпанове дерево

Нинішня частину ботанічного саду на вул. Кирила і Мефодія була заснована в 1852 році професором Лобажевським на базі старого саду монахів-тринітаріїв. Зараз тут розміщені теплиці і невеликий дендропарк. Тут вирощують 70 видів орхідей та їхніх гібридів. Найбільше у теплицях квітне фаленопсисів, або орхідей-метеликів. Свою назву вони отримали за схожістю на комаху, яка їх запилює.

А ще тут росте чимало магнолій: білих, рожевих, фіолетових і навіть жовтих!

 

З часу існування і до 1911 року тут проводилася робота по збиранню колекцій рослин-екзотів. Основне завдання саду полягало в обслуговуванні викладання морфології та систематики рослин в університеті.

Сад на вул. М. Черемшини

У 1911 р. для розширення території Ботанічного саду університет придбав ділянку площею 4,5 га на Цетнерівці. Колишній її власник був великим аматором декоративного садівництва. Ще у 1787 році росли тут американські сосни, акації, червонолисті буки, ясени, різноманітні клени, були газони і квітники. Розміри дерев у Ботанічному саді можна порівнювати з деревами Стрийського парку, насадження на Цетнерівці старші щонайменш на 100 років.
Більшість ботаніків університету вважала придбану ділянку непридатною для створення на ній ботанічного саду, в зв’язку з нерівним рельєфом і піщаними ґрунтами.

Але якраз завдяки нерівному рельєфу, наявності ставка, заболоченої долини, схилів різної експозиції, сухих підвищених плато, в саду були штучно створені фрагменти природної рослинності: водоймищ, боліт, луків, лучного степу, лісостепу, різних типів лісу, рівнин і лісового поясу, субальпійського і альпійського поясів Карпат.

Озеро на території ботанічного саду на вул. М. Черемшини

У 1924 р., за директора професора С. Кульчинського, було заплановано створити сад-музей місцевої флори. Під час спеціальних експедицій збирали насіння і живі рослини з найбільш типових для них місцезростань і переносили їх до саду у відповідні екологічні умови, що штучно створювалися. В експедиціях, організованих для збору рослин місцевої флори протягом 1924-1939 рр. крім співробітників саду брали участь ботаніки університету і працівники інших ботанічних закладів м.Львова. За цей період колекція ботанічного саду зросла на 851 вид рослин.

Спеціальними екскурсіями зібрано 304 види; деякі рослини одержано від інших ботанічних закладів. Крім рослин, які росли на території саду в природних умовах, в експозиціях було представлено 925 видів трав’янистих і 123 види деревних рослин, зібраних переважно на території західних областей України.

Півонії

До початку Другої світової війни в саду було зібрано близько 2 тисяч видів природної флори і частково створені рослинні угруповання за типом природних.

З 1998 р. у структурі саду є 5 наукових відділів: тропічної та субтропічної флори, дендрології, природної трав’янистої флори, культурної флори, фізіології і біохімії рослин.

За останні 50 років колекційні фонди ботанічного саду значно поповнилися, як рослинами відкритого грунту, так і видами оранжерейних рослин. Окрім збагачення колекцій, у цей період велику увагу приділяють науковим дослідженням. Загалом налічується 3353 таксонів рослин, у т. ч. 851 дерев та чагарників, 580 видів трав’янистої природної флори, 698 таксонів культурної флори, 1288 тропічних та субтропічних рослин. Особливу цінність представляють у колекціях рослини, вік яких сягає понад 100 років (саговики, араукарія Бідвіла, агатіс могутній, фінікова пальма, модрина польська, сосна Веймутова тощо).

 

Фотозвіт з відкритої екскурсії “Світ ірисів”

АДРЕСА:

Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка:
79014, Львів, вул. М. Черемшини, 44
телефон: +38(0322) 768-369
е-mail: botsad@franko.lviv.ua

Директор Ботанічного саду ЛНУ імені Івана Франка
кандидат біологічних наук, доцент Андрій Іванович Прокопів
e-mail: aprokopiv@franko.lviv.ua

Сайт: Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка.

 

* У пості використано власні знимки та фотографії з сайту wikipedia, orchidei.

* У пості використано інформацію з сайтів: wikipedia, gazeta, flower.