Топ-10 найцікавіших меморіальних музеїв Західної України

Меморіальні (від лат. тетоrіаlіs — пам’ятний) — музеї, присвячені важливим історичним подіям, видатним державним, політичним, громадським і військовим діячам, діячам науки, літературири і мистецтва. Переважно меморіальні музеї створюються в квартирах, будинках і садибах, де мешкала й працювала людина, в пам’ять якої створено музей. Тут експонуються особисті речі, автографи, рукописи, книги, образотворчі матеріали, фотографії тощо.

В інтернет-каталозі Карпати.info ми зібрали багато інформації про меморіальні музеї нашого краю. Пропонуємо вашій увазі підбірку з 10 найцікавіших меморіальних музеїв Західної України.

Музей Івана Вагилевича

Музей відкрито 1995 р. на батьківщині видатного письменника, етнографа і просвітителя, члена “Руської трійці”, яка 1837 р. видала альманах “Русалка Дністрова”. Експозиція музею розташована у будинку, який колись належав родині письменника. У п’яти кімнатах розміщено більше тисячі експонатів. Це в основному друковані видання, документальні матеріали, які передала музеєві Львівська наукова бібліотека імені В. Стефаника.

Час роботи: 9:00-17:00, обід 12:00-13:00; музей працює у вівторок, четвер і неділю.
Адреса: Івано-Франківська область, Рожнятівcький район, с. Ясень, вул. І. Вагилевича, 250.

 

Меморіальний будинок-музей Андрія Коцки

У цьому будинку з 1945 р. жив і працював видатний художник Андрій Коцка (1911-1987). У майстерні художника представлені портрети та пейзажі післявоєнного періоду.

Час роботи: 9:00-17:00; неділя, понеділок — вихідні.
Адреса: м. Ужгород, вул. Віннична, 20

 

Музей Оксани Грицей

Музей Оксани Грицей — це приватно-сімейна колекція, яка зберігається в будинку, де жила та працювала заслужена майстриня народної творчості. В основному колекція розташована в одній кімнаті, де зібрані твори О. Грицей: малюнки, автопортрет, портрети в дереві видатних українок (Л. Українки, Н. Кобринської, М. Чурай).

Час роботи: за домовленістю. Вхід безкоштовний.
Адреса: Івано-Франківська область, м. Долина, вул. А. Міцкевича, 18.

 

Музей-майстерня Теодозії Бриж

Музей створено у приміщенні, де у 1956-1999 рр. працювала відомий львівський скульптор Теодозія Бриж, творчість якої яскравою сторінкою увійшла в історію української культури. Неординарність і багатогранність її таланту розкрилася як у станковій скульптурі, так і монументальній. У музеї зберігаються твори художниці — станкова скульптура, проекти пам’ятників.

Час роботи: 10:00-17:00 (каса до 16:00), понеділок — вихідний.
Адреса: м. Львів, вул. Л. Мартовича, 5.

 

Музей Омеляна Стоцького

Музей знаходиться у невеликому будиночку, який відремонтував і виділив під музей головний лікар санаторію “Східницькі Карпати” Зиновій Крайчик. Тут зібрано експонати, що стосуються життя Омеляна Стоцького — першовідкривача Східницького родовища мінеральних вод.

Час роботи: за домовленістю.
Вхід безкоштовний.
Адреса: Львівська область, Дрогобицький район, смт. Східниця, вул. Зарічна, 9 (територія санаторію “Східницькі Карпати”).

 

Садиба-музей Осипа Маковея

Музей створено в хаті, де народився О. Маковей – поет, прозаїк, сатирик, публіцист, науковець, педагог, громадський діяч. Експозиція розміщена у трьох залах: дві кімнати і сіни. В одній кімнаті зібрані речі родини Маковей: меблі (крісла, бамбетель, стіл), посуд, вишиванки, іграшки. В іншій — фотографії Осипа з родиною та друзями, його листи, книги, портрети. У сінях представлені побутові речі.

Час роботи: 10:00-16:00, інший час — за домовленістю.
Вхід та екскурсії безкоштовні.
Адреса: Львівська область, м. Яворів, вул. Н. Кобринської, 9.

 

Меморіальний будинок-музей Федора Манайла

Це перший на Закарпатті меморіальний будинок-музей Федора Манайла, видатного українського художника, одного із засновників Закарпатської школи живопису. Творча спадщина Федора Манайла широка і різноманітна: живопис, графіка, декорації, монументальний живопис, книжкова графіка.

Час роботи: 9:00-17:00; неділя, понеділок — вихідні.
Адреса: м. Ужгород, вул. Другетів, 74.

 

Музей історії міста Болехова імені Романа Скворія

Заснований музей 28 листопада 1967 р. краєзнавцем, ентузіастом Романом Теодоровичем Скворієм. В експозиції музея знаходяться унікальні артефакти: фрагменти рукописних богослужбових книг XVII ст. із стародавнього монастиря і церкви с. Довжки, цикл фотографій з періоду перебування в Болехові відомого українського скульптора Михайла Черешньовського (1939-1944), митрополита Андрея Шептицького (1909).

Час роботи: 8:00-17:00, неділя 9:00-16:00, субота — вихідний.
Адреса: Івано-Франківська область, м. Болехів, вул. Січових стрільців, 9.

 

Художньо-меморіальний музей Василя Касіяна

Музей урочисто відкрито 15 грудня 1982 р. Експозиція музею висвітлює життєвий та творчий шлях В. І. Касіяна, академіка, народного художника України, засновника цілої мистецької школи української графіки ХХ ст.

Час роботи: 10:00-17:00, понеділок — вихідний.
Адреса: Івано-Франківська область, м. Снятин, вул. Воєводи Коснятина, 48-є.

 

Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича

Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича (Олекси Семеновича Мартовича) засновано до 100-річчя з дня народження письменника (12 лютого 1971 р.). У хаті письменника відкрито меморіальну експозицію. Біля будинку музею встановлено погруддя Леся Мартовича.

Час роботи: 10:00-17:00, понеділок — вихідний.
Адреса: Івано-Франківська область, Городенківський район, с. Торговиця, вул. Т. Шевченка, 70.

 

Меморіальний музей-садиба Миколи Угрина-Безгрішного

Рогатинський художньо-краєзнавчий музей як складову частину музейного комплексу м. Рогатин, філіалу Івано-Франківського обласного художнього музею, було створено 2004 р. в приміщенні відновленої садиби Миколи Угрина-Безгрішного. Микола Угрин-Безгрішний (1883-1960) — відомий прозаїк, поет, драматург, видавець, фотограф, педагог, а також активний учасник національно-визвольних змагань та громадський діяч.

Час роботи: 10:00-17:00, обід 13:00-14:00; понеділок — вихідний.
Адреса: Івано-Франківська область, м. Рогатин, вул. М. Угрина-Безгрішного, 11.

 

 

Плануєте подорож і хочете самостійно вибрати музеї для відвідування? Наш сайт полегшить вам роботу. Для цього спочатку потрібно зайти на сторінку області на нашому сайті, наприклад, Закарпатської. Справа у таблиці “Шукати в регіоні” знаходите лінк “Музеї”. Тепер відкриється форма для заповнення: “Пошук музеїв, галерей, заповідників” .  Заповнюєте форму і знаходите потрібні музеї 🙂

 

 

* У пості використано власні матеріали і фотографії.