Верховина сортує сміття

У Верховині запрацював пересувний пункт приймання вторсировини, що стало величезним поштовхом та мотивацією сортувати сміття вдома. За визначеним графіком машина їздить вулицями Верховини та збирає у жителів селища сортовані у різних мішках — пластик, скло та папір.

Верховина — гірське селище в долині річки Чорний Черемош з населенням близько 5000 осіб. З усіх сторін Верховина оточена величними горами, неподалік знаходяться туристичні маршрути на найвищий хребет Українських Карпат — Чорногору. Верховина захоплює красою своєї природи, і тому для збереження природи та туристичної привабливості Верховини місцеві жителі вирішили розпочати проект «Верховина сортує сміття». Адже сортування сміття у Верховині — це можливість запобігти утворенню стихійних сміттєзвалищ: вся відсортована вторсировина — пластик, скло, папір та плівка відправляється на переробку в інші регіони.

Навчальні заклади, державні установи та туристичні садиби у Верховині вже сортують сміття. У Верховинських школах та дитячих садочках встановлені контейнери для роздільного сміття, тут проводять навчання з сортування та заохочують дітей сортувати сміття. Сортування сміття набирає більше прихильників. З кожним днем все більше людей усвідомлюють важливість цього процесу, все більше гостьових садиб починає сортувати сміття і цим зберігає свій край чистим, надаючи більше можливостей для розвитку туризму. В селах Верховинського району теж сортують сміття і піклуються про довкілля, роблячи свій внесок у збереження природи чистою.

Для проекту «Верховина сортує сміття» створено сторінку https://www.facebook.com/verkhovynanowaste/, де можна дізнатися як і для чого сортувати сміття. ГО «Україна без сміття» 26-27 лютого провела у Верховині семінар «Сортування сміття та принцип розподілу відходів для населення та представників влади».

Так сортують сміття гостьові садиби та жителі Верховини:

Контейнери для сортування сміття, встановлені в приміщені Верховинської селищної ради.

В дитячому відділені лікарні вставлені різнокольорові контейнери, щоб діткам було цікавіше і легше запам’ятати принцип сортування сміття.