Пов’яжи себе з горами! Або як зашнурувати черевики, щоб насолоджуватися довгими мандрівками

Про те, що хороші трекінгові черевики є основою кожної гірської мандрівки знає більшість із нас. Тому що у походах навряд чи щось може дратувати більше, ніж мозолі на ногах. Як допомогти нашим ногам навіть в найкращому взутті зберегти протягом всієї мандрівки повну функціональність? Хоча це видається звичайною справою, але спосіб зав’язування шнурівок здатен значною мірою підвищити комфортабельність нашого взуття.

Зручність взуття є найважливішою основою кожної мандрівки. Зрештою, це власне ноги несуть нас на край світу, щоб втамувати адреналіновий голод. Факт полягає в тому, що скільки людей, стільки й різних форм ніг. Вузькі, або широкі ноги, виступаючі пальці, що тиснуть на передній край взуття, високий підйом стопи… Хто з нас не стикався з цими проблемами? На щастя, на ринку туристичного спорядження існує широкий вибір трекінгових черевиків, так що ви можете вибрати зручну пару. Іноді, однак, і цього недостатньо. Таким чином, проста дія, про яку більшість із нас дізналися в дитячому садочку, може значно підвищити комфорт, але також  і безпеку під час як короткотривалої, так і багатоденної подорожі. Йдеться, звісно, про зав’язування взуття. Тут не йде мова про класичне шнурування. Тому важливо знати прийоми, які посприяють, щоб ваші ноги були на сьомому небі. Нижче наведено кілька різних, але простих способів зав’язування трекінгового взуття, які забезпечать безпеку і комфорт. Переконайтеся самі!

Хірургічний вузол

Маєте мозолі на п’ятках? Ймовірно, під час ходи стопа недостатньо стабільна в черевику. Наслідком цього може бути збільшене тертя між черевиком і п’ятою, що призводить до появи болісних мозолів. На щастя, можна зарадити цій біді. Додаткове переплетення шнурівок збільшує тертя між ними, що сприяє кращій фіксації п’ятки.

Як це виконати?

  1. Розшнуруй верхню частину черевика і натягни шнурівку.
  2. Навколо 2-х пар гачків, які знаходяться на згині ноги зав’яжи хірургічний вузол.
  3. Обкрути шнурівки два рази навколо себе і сильно стягни. Відразу зачепи кінці шнурівок за вищу пару гачків, щоб заблокувати натяг вузла.
  4. Повтори крок 3 на вищій парі гачків.
  5. Зав’язування черевика закінчи класичним способом.

Віконце

Коли слабким місцем є високий вигин стопи, що створює болючі відчуття зверху, вартим уваги буде рішення, що полягає в створенні вільнішої ділянки в невралгічній зоні. Цей спосіб руйнує стереотипне розуміння зав’язування взуття, що використовує перехресне затягування шнурівок.

Як це виконати?

  1. Витягни шнурвки з люверсів нижче болючого місця.
  2. Заблокуй шнурівки за допомогою звичайного вузла.
    Протягни обидва кінці шнурівок вертикально вгору до наступної пари люверсів. Не перехрещуй їх!
  3. Знову заблокуй шнурівки, використовуючи звичайний вузол.
  4. Шнурування закінчи класичним способом.

Полегшення для пальця

Пальці твоїх ніг відчувають справжнє пекло під час мандрівки? Може варто випробувати спосіб, який дозволить повернутися на шлях 😉 Достатньо дати їм трохи більше послаблення і волі!

Як це виконати?

  1. Повністю витягни шнурівки з черевиків.
  2. Омини першу пару люверсів і почни шнурування від другої пари.
  3. Якщо черевики надалі залишатимуться незручними, може варто подумати про їхню заміну?

Вузька стопа

Природа нагородила тебе не надто широкою стопою? Відтепер це не буде проблемою! Використовуючи відповідну техніку шнурування, стабілізуєш стопу всередині черевика, не створюючи при цьому надмірного стискання.

  1. Витягни шнурівки з верхньої частини черевика (перед першою парою гачків) і натягни.
  2. Використай хірургічний вузол, або звичайний, щоб зафіксувати верхню частину стопи.
  3. Обвинь шнурівку навколо першої пари гачків, починаючи згори до низу так, щоб утворилася петелька.
  4. Схрести шнурівки і знову, починаючи згори виконай петельку навколо наступної пари гачків.
  5. Стабілізуй верхню частину черевика хірургічним, або звичайним вузлом.
  6. Виконуй цю процедуру до останньої пари гачків і зав’яжи шнурівки класичним способом.

Про що варто пам’ятати.

Крім самої техніки шнурування трекінгового взуття варто ще нагадати, що велике значення має сила натягування шнурівок. В залежності від рельєфу, по якому рухаємося, пропонуємо використовувати різний натяг шнурівок. Під час руху вгору зашнуруй нижню частину черевика досить міцно, а верхню залиши вільнішою. Завдяки цьому стопа разом із суглобом будуть мати можливість вільно працювати. А от при сходженні вниз потрібно обидві частини черевика міцно зашнурувати. Це дає змогу зафіксувати суглоб, унебезпечивши себе від вивиху і травм під час випадкового ковзання.

І ще одне. Закінчення зав’язування шнурівок виконуй рифовим вузлом.

Оригінал тут: http://blog.e-horyzont.pl

Переклад Тарас Бандрівський.