Тривалі подорожі удвох: варто чи ні?

Мандрівка у парі – це чудова нагода і унікальний виклик, на додачу до звичних емоцій, які зазвичай дарують подорожі. Що вийде в результаті – міцніший зв’язок чи, навпаки, загроза розриву стосунків? Мандрівним парам доводиться не лише займатися логістикою подорожі, але й долати багато упереджень і, на відміну від мандрівників-самітників, випробовувати свою сумнісність.

Фото www.dailytelegraph.com.au

Виклик 1.

Відсутність приватності: “Ми повбиваємо одне одного”.

Як самі мандрівники, так і їхні друзі та родичі побоюються, що пара не витримає разом 24 години на добу 7 днів на тиждень. “Приготуйтесь дізнатися найгірше про свого партнера”, кажуть досвідчені мандрівники. Утім, подорож – не причина, а радше лакмусовий папірець, який проявляє потенційні проблеми пари. Іноді ситуація може дійти навіть до відкритого скандалу зі взаємними звинуваченнями і побутовим насильством, як це сталося з популярним російським тревел-проектом Goodbye normals. Що ж, такі історії лише спонукають до більш відповідального ставлення до себе і до партнера; а ще вони можуть стати чудовим підручником чужих помилок, на яких, як відомо, краще вчитися, ніж на своїх.

Переваги для пари:

Подорож – можливість краще пізнати одне одного, навчитися вирішувати конфлікти і розподіляти обов’язки. Кожен зможе проявити свої здібності: хтось ліпше займається плануванням і бронюванням, а комусь вдається успішно торгуватися і знаходити знижки; хтось пакує рюкзак, а хтось його несе. В будь-якому разі, завжди є з ким порадитися, якщо доводиться вирішувати якісь проблеми, а також поділитися враженнями і менше ностальгувати за домом.

Фото з сайту oprah.com

Виклик 2.

Складно покинути роботу і почати подорожувати.

Багато хто побоюється перетворити відпустку на стиль життя. Існує поширений стереотип: “кинути все” і вирушити мандрувати по світах можуть лише безвідповідальні особи, не обтяжені зобов’язаннями. Утім, тривала відпустка – це не безвідповідальність, а якраз навпаки: вона вимагає зваженого планування і підготовки, і при такому підході це цілком реалістичний задум. Ви можете домовитися про тривалу перерву в роботі чи організувати свою роботу таким чином, щоб робити її дистанційно, або використати зміну одного місця роботи на інше як нагоду зробити творчу перерву. Головне – почати: обрати дату і купити перший квиток.

Переваги для пари:

Якщо у вас є “свідок”, наважитися на такий крок простіше. Спільне планування і прийняття рішень зміцнюють стосунки. Якщо ж проблеми і скандали у вас почалися ще на цьому етапі, то, можливо, не варто і пробувати.

Фото із серії Follow Me Мурада Османна

Виклик 3.

Ми не можемо собі цього дозволити: подорожувати – це дорого.

Подорожувати без грошей неможливо, навіть якщо ви їздите виключно автостопом і ночуєте в наметі. Утім, життя в подорожі може виявитися не дорожчим, а навіть дешевшим, ніж життя у вашому звичайному щоденному ритмі. Головне – ваш внутрішній рівень вимог (і готовність його переглянути) і ваші пріоритети (які в подорожі, очевидно, інші). На подорож варто відкласти гроші заздалегідь, можна здавати своє постійне житло, підробляти в дорозі (або працювати дистанційно), і не витрачати гроші на зайві і непотрібні речі перед мандрівкою і під час неї. Зрештою, експеримент із підготовкою і здійсненням тривалої подорожі може навчити вас планувати бюджет, заощаджувати і задовольнятися малим, відкидаючи неістотне – а ці навички завжди в житті знадобляться.

Переваги для пари:

Удвох простіше наскладати гроші для стартового капіталу і підробляти в дорозі. Крім того, подвійний бюджет дозводяє оптимізувати витрати. Двомісний номер, як правило, коштує ненабагато дорожче, ніж одномісний, а іноді майже так само. Можна ділитися їжею, щоб спробувати більше місцевих страв; отримувати бонуси або знижки за подвійні квитки чи порції.

Фото Shutterstock

Виклик 4.

Ризик: в іншій країні може бути небезпечно.

Очевидно, у світі є країни з різним рівнем злочинності і різними уявленнями про безпеку і санітарні норми. Зменшити ризики допоможе елементарний здоровий глузд. З повагою ставитися до місцевих звичаїв, не провокувати конфлікти, дотримуватися закону і основних вимог гігієни – це основи співжиття у будь-якому соціумі. Також не нехтуйте правилами безпеки – поцікавтеся, чого варто остерігатися (диких тварин, океанських припливів, тропічних хвороб і т.д.). Насправді головне, що найчастіше лякає людей – це не реальні загрози, а вихід із зони комфорту: інша мова, інші звичаї і культура, інші звички і інший розпорядок дня. Тоді як це саме те, що в подорожі найцінніше: нові враження збагачують ваш життєвий досвід і розвивають вас як особистість.

Переваги для пари: удвох не так страшно:)

Фото www.ecampervanhire.com

Тривала подорож – поняття умовне: для когось це може бути місяць, три місяці, півроку чи рік. Для когось мандри стають постійним способом життя. В кожному разі, ми переконані, що це те, що варто спробувати кожному хоча б раз, адже подорожі – це найприємніший і найефективніший спосіб навчатися протягом життя (lifelong learning). Найважливіше, що нам дають подорожі – це свобода, і часто саме здатність прийняти її виявляється найголовнішим викликом для мандрівника-початківця.

Свідчення очевидців: пари, які спробували довготривалі подорожі і написали про це

Ілля та Настя: http://crazzzytravel.com

Живуть у постійних мандрах. Побували у 37 країнах.

Адам і Меган Сепер: www.worldtravelforcouples.com

Відвідали 11 країн протягом року. Вели подорожній блог для пар.

Двоє піших туристів: www.twobackpackers.com

Джейсон Кастеллані та Ереслі Сантос, подорожували Центральною та Південною Америкою 11 місяців, публікуючи відео зі своїх подорожей на шляху.

Раян та Джен Фуллери: www.consultingrehab.com

Колишні корпоративні консультанти, прожили півроку, подорожуючи Аргентиною і Чилі. Вели власний подорожній блог.

Підготовано за матеріалами: BBC TravelCrazzzyTravel