Музей вузькоколійки у Коростові

Силами волонтерів, місцевих жителів та спонсорів у селі Коростів, розташованому на Сколівщині, створюється музей вузькоколійної залізниці.

Волонтери працюють над відновленням колії

Колись такі залізниці були дуже поширені у наших Карпатах. Вони доставляли лісорубів до місця праці, з гір звозили зрубану деревину, возили сировину або різні товари від підприємства до підприємства, або й просто місцевих жителів на базар до найближчого містечка.

Експонат майбутнього музею

У наш час, на жаль, більшість вузькоколійок розібрано, працюючих залишилося тільки дві — “Карпатський трамвай” на Долинщині, який слугує ще й туристичною атракцією, та Боржавська вузькоколійка, яка слугує місцевим громадським транспортом на Закарпатті. Останню власник “Укрзалізниця”, не зважаючи на значну популярність маршруту, замість модернізувати та зробити зручнішою, постійно намагається закрити. Рятують тільки протести громадськості.

"Карпатський трамвай"

Перша вузькоколійна залізниця з’явилася на Сколівщині ще у 1892 році. Її власником був австрійський барон Альберт Гредель та підприємець Вільгельм Шмідт. Барони Гредлі мали у власності лісорубне підприємство, тартак, каменоломню, механічні майстерні та гідроелектростанцію. На згадку про цих підприємців у Сколе залишився палац, який зараз слугує школою-інтернатом.

Колишній палац баронів Гредлів

Гредлі збудували в Сколівських Бескидах кілька вузькоколійних ліній: село Демня (тепер — присілок Сколе) — урочище Свинник — село Тисовець (18,7 км), до села Козьова та до підніжжя гори Парашки). Вагончики тягнули паровози «Краус Лінц» та «Хеншель», які пропрацювали на Сколівщині аж до середини 1950-х років. Вже тоді тут влаштовували залізничні прогулянки для туристів.

Ще один експонат

1969 р. у Карпатах сталася велика повінь, яка пошкодила колію. Після цього залізницю вирішили не відновлювати через нерентабельність, рельси демонтували, і один із перших карпатських залізничних маршрутів Сколе-Коростів припинив своє існування.

Чотириногий волонтер чи майбутній конкурент?

Проектом з відродження карпатських вузькоколійок керує австрійський інженер Вольфрам Венделін, який понад 10 років свого життя присвятив дослідженню історії саме українських вузькоколійних залізниць і видав декілька книг за власні кошти.

Сподіваємось, що зовсім скоро у Коростові можна буде почути веселе “ту-ту” та познайомитись з історією вузькоколійних залізниць в Українських Карпатах.

Фото з Коростова © Wolfram Wendelin.