Де порибалити на Львівщині?

Подейкують, що зі всіх живих істот найшвидше виростає риба, особливо та, яку вже впіймали)) Сьогоднішній пост – для рибалок, які на Львівщині  шукають водойми, де можна закинути вудочки.

Ми намагалися створити підбірку водойм, де половити рибку можна або безкоштовно, або за символічну оплату, оскільки інформацію про приватні й орендовані ставки, переважно, розповсюджують самі власники. В принципі, те, що озера та ставки стали платними, правильно, оскільки всі безхозні водойми давно “окупували” браконьєри, які нещадно винищують рибу сітками та електровудочками, а відпочивальники загиджують береги сміттям.

Тож які водойми у Львівській області придатні для любительського і спортивного рибальства? Порадившись із досвідченими рибалками, ми спробуємо порекомендувати своїм читачам, куди сьогодні можна з’їздити з вудками)

 ЗАДОРОЖНЄ

Два ставка в Миколаївському районі утворені на місці колишнього піщаного кар’єру. Перший, глибокий кар’єр і є Байкал (прозвали так за дуже чисту прозору воду). Водойми прямокутної форми. Площа більшого приблизно 50 га, довжина берегової лінії 2077 м. Берега і дно піщані. Доїзд до водойми: власним транспортом їхати в сторону Миколаєва, повертати на Комарно (направо). В кінці села, перед залізничним переїздом знову направо і по бетонці в сторону дач.

Можна доїхати електричкою до станції Задорожнє. Це водойма загального користування – тому тут діють правила любительського рибальства. Під час нересту – рибу ловити заборонено. Водиться плотва, щука, окунь, форель.

ВІЖОМЛЯ

Озеро знаходиться на відстані 58 км від Львова (через Новояворівськ, по трасі у селі Рулево звернути ліворуч). Можна добратись по трасі через Городок і в Судовій Вишні звернути праворуч на Віжомлю і десь за пів кілометра від села виїдете на дамбу. Це технічне водосховище. Воно належало Яворівському сірчаному комбінату. За хорошої погоди до самого озера можна дістатись машиною, а в дощ дорога буває розмита і не завжди дозволяє під’їхати впритул. Можна також добратися туди електричкою, що виїжджає зі Львова в 5.12 і прибуває в Судову Вишню десь в 6.40, а далі – або ловити попутку, або йти близько 8 км.

Рибалка там безкоштовна. Площа – приблизно 170га. Прозорість води – в залежності від пори року, від 1,5 – до 3-ох м. Глибина до 12м. Дно водойми вкрито дрібною кропивкою, по берегах росте густий очерет. Берег озера досить чистий, глибина близько 12 метрів, дно вкрите густими водоростями. Із риби можна зустріти щуку, окуня, плітку, карася, сазана.

ЯСНИСЬКИЙ КАР’ЄР

Три досить великих технічних водойми (озерця) розташовані поряд на території робочого кар’єру по видобуванню піску, що знаходиться в с. Ясниська, неподалік від Львова. Водойми вирізняються дуже великими глибинами та чистотою води. Дно пісчане, як і берега навколо. Поряд є ліс. Подекуди є зарослі камиша, та кущі на берегах. На водоймах було б добре відпочивати, якби не багато людей в літній сезон, що залишають за собою цілі гори сміття яке звісно, що ніким не прибирається, а також слід зважати на глибину та перепад глибин під час купання.

Водойми знаходяться в кінці села Ясниська на території робочого кар’єру. Зі Львова від магазину “Магнус” ходять маршрутки, від кінцевої зупинки в селі 10-15 хв. ходьби. Машиною їхати в напрямку Брюховичів. Проїжджаєм і рухаємося на Рокитне. Буде поворот на ліво, де на перехресті ряд магазинів, повертаємо, спускаємось, по дорозі доїжджаємо до перехрестя зі знаком, що вказує дорогу на право. На цьому повороті повертаємо на ліво і доїзджаємо до старого іржавого знаку “рух заборонено”, відразу за яким є “кишенька”, де можна залишити машину. Переважно там ловлять хижу рибу (є багато окуня та щуки), проте також є і плотва, і карась, і карп. Що стосується спінінга, то це як правило джиг, мікроджиг, оберталки від Mepps. Ці водойми технічні, тому плати та обмежень на снасті, так само, як і обмежень на вилов риби немає. В будні дні там працюють екскаватори, які беруть пісок.

ГАМАЛІЇВКА

Гамаліївка (Львівське море) – пожежне водосховище поблизу села Гамаліївка. Від Львова знаходиться в 5 кілометрах. Колись тут були торфи та торф’яні озера. Зараз на їхньому місці є водосховище, яке майже на всіх своїх берегах має бетонну дамбу. Береги вкриває очерет. Ловиться тут окунь, щука, йорш, плотва, карась і короп.

Найбільш поширеним є окунь. Тому він найкраще клює. Переважно попадається окунь невеликих розмірів (до 100 гр). Найактивніше окунь клює у жовтні. Ловлять на живця та на штучні приманки. Йорша можна впіймати на черв’яка. Плотву в Гамаліївці ловлять переважно весною і літом. Карась теж клює найкраще тут літом. Зі Львова добратись до Гамаліївського водосховища зручно з автостанції на вул. Б. Хмельницького маршрутними таксі, які їдуть в сторону Жовкви та Буську.

СВІРЖ

Площа водойми – 8 Га. Максимальна глибина – 4 м. Зі Львова по вул.Зеленій їхати дорогою на Бібрку, в Бібрці покажчик на Перемишляни. Весь час їдемо по головній дорозі, до Свіржа – водойма знаходиться зліва від дороги біля підніжжя Свірзького замку. Зараз озеро належить сільській громаді – тому оплата тут символічна для підтримки порядку. Водиться короп, карась, щука, окунь, плотва, раки.

НАВАРІЯ

Глинна Наварія – штучна технічна водойма, розташована поблизу села Наварія Пустомитівського району. Утворена в 1950-х роках греблею на річці Щирка. Розташована на відстані 10 км південніше від Львова по дорозі на Пустомити. Влітку якість води в цьому озері різко погіршується. Кажуть, що туди потрапляють неочищені стічні води. Водойма закріплена за УТМР – тому тут діють правила любительського рибальства.

Як розповідають рибалки, в Наварії переважно попадаються карасі і підлящик на “долоньку” і менші (великий пресінг, не встигають виростати). Є великий карп, і лящі великі попадаються, але вже рідко, на відомих деяким рибакам місцях, при доброму годуванні. Рибалки радять їхати на це озеро з хробаками та опаришами. Невимовно красиву природу цієї місцини злегка затьмарює колір води, яку важко назвати прозорою. Проте справжніх рибалок це ніколи не стримувало.

ГРУШІВ (Завадівське водосховище)

Грушів –  це велике водосховище, що знаходиться в Яворівському районі (85 км від Львова). Його максимальна глибина 8м. Їхати потрібно до Яворова – потім через с. Коти на с. Немирів, в Немирові поворот на ліво (в центрі), потім їхати орієнтовно 5-6 км до вісоковольтної лінії, под нею поворот на ліво (на грунтову дорогу) – далі виїзд на дамбу озера. Риба яка там водиться: короп, товстолоб, карась, лин, лящ, плотва, краснопірка, окунь, щука.

Любителям річкової риболовлі рекомендуємо відвідати річечку Верещиця, що протікає неподалік Великого Любіня, Городоцького району. Хоч ширина її всього 3-5 метрів, а глибина рідко в якому місці долає півтораметрову позначку, це не заважає тут жити великій рибі. Вражає також і її різноманіття: карась, окунь, короп, лящ, сомики.  Приємно здивує вас і чистота цієї річки.

Також заслуженою популярністю серед рибалок користуються ріки Дністер, Західний Буг, Щирка.

Звісно, це не повний перелік „рибних” місць на наших теренах. Та й “безкоштовні” водойми з часом знаходять собі господарів, які чистять їх, зариблюють, упорядковують місця для відпочинку, але і пускають на свої володіння любителів порибалити вже за окрему плату. Проте сподіваємось, що наші поради будуть вам корисними. Бажаємо хорошого улову і приємного відпочинку)

Як добратись на озера Львівщини.

Водні об’єкти Львівської області, які є придатні для відпочинку.

Каталог ставків Львівської області.

Риби нашого регіону.

Рибальські забобони, прикмети та повір’я.

А де ще можна відпочити влітку біля води – шукайте на нашому сайті у розділі: Відпочинок біля води, водні розваги.

* Опрацьовано матеріали з сайтів: rybalkaactive.lviv, center.lvivportal.lviv, djuma.rybalkagonefishing, karpela  та ін.

* У записі використано фотографії з сайтів: rybalka, active.lviv, sukholeyster   та ін.