Маловідомі курорти Карпат: Орявчик

Невелике гірське село з пестливо-милозвучною назвою Орявчик, розташоване у Сколівському районі, хоча й не може змагатися в популярності з такими найвідомішими курортами Львівщини як Славське і Волосянка, проте має свій колорит та переваги. Адже в цьому селі є лижні траси різніх рівнів складності, де також можна “повозитися” на лижах або сноубордах, а для зручності туристів працюють три витяги.

Цікаве походження назви Орявчик і його зв’язок із давньою лексикою скіфського походження. Дослідники зазначають, що в індоіранських мовах ráva означає «рев, крик (особливо тварин)». Arava, з різними варіантами – «крик, виття, шум»; ā`ravīti, ā`rauti, ā`ruvati – «кричить, галасує» (пор. укр. діал. орати «кричати»). В Україні усілякі «Ревуни» в означенні бурхливих річок зустрічається досить часто: Ревна, Ревун, Ревунець, Ревуха, Ревуча, Ревучий, Ревочи). Отже назви річки Орява та пов’язані з нею назви сіл Орява, Орявчик, вірогідно, мають ще скіфську передісторію.

Орявчик розташований у долині однойменної річки, на відстані 130 км від Львова та 15 км від районного центру Сколе, на межі з Національним природним парком “Сколівські Бескиди”. На відстані декількох кілометрів від Орявчика розташований туристичний комплекс Тисовець. На південь від Орявчика знаходиться відома гора Кичера (993,8 м.) і хребет Дзвенів, а на півдні – гори Селеватка (902 м.) і Магура (1121 м.).  Село є гірськолижним курортом з розвиненою туристичною інфраструктурою, хоч і має невелику кількість населення – 180 осіб. Орявчик – ідеальне місце для тих, хто прагне відпочити активно подалі від велелюдних місць.

Ви вирішили покататися на лижах в Орявчику? На сторінках туристичного інтернет-каталогу Karpaty.info знаходиться докладний опис умов проживання у готелях та приватному секторі, що працюють протягом цілого року. Також до ваших послуг ресторани, прокати спорядження та можливості для проведення дозвілля.

Деякі готелі мають власні сауни і басейни.

Два гірськолижні бугельні витяги, довжиною 350 м (“тарілочка”) та 960 м (“швабра”), розташовані у кінці села, неподалік від дороги. Траси – різних рівнів складності, є і для початківців, і для тих, хто вже впевнено стоїть на лижах. Від верхньої станції “швабри” є 400 м чорної траси.

Денний абонемент на 10 підйомів коштує 120-160 грн. Людей зазвичай не багато, навіть у вихідні (що є, як на мене, значною перевагою). Працюють три прокатні пункти, у яких можна орендувати лижні комплекти, сноуборди, одяг та необхідні аксесуари – окуляри, лижні маски та інше. Відвідувачам пропонуються послуги інструктора, колиба, паркінг. На горі продають гаряче вино.

Тут же є витяг та траса для сноутюбінгу і ковзанка.

Третій витяг довжиною 400 м належить готелю “Орявчик”. Денний абонемент коштує 90 грн. Траса середнього рівня складності та для початківців. Біля витягу працює прокат спорядження (лижі, палки, черевики), а також колиба, де можна перекусити.

Влітку з сусіднього села Росохач є пішохідний маршрут на Росохацькі полонини, звідки відкриваються чудові краєвиди на навколишні гори. Неподалік Орявчика знаходиться с. Либохора, де починаються маршрути сходження на гору Магура (1362,7 м).

У селі є 2 цікаві дерев’яні церкви, одна з яких — Богоявленська — є пам’яткою архітектури і належить до бойківського типу, друга — св. Миколи — збудована у 1931 р. за проектом відомого архітектора Є. Нагірного.

Доїхати до Орявчика можна різними способами: власним автомобілем – трасою Е-50/М-06 (Київ-Львів-Чоп), у с. Козьова повернути на с. Орявчик за вказівником “Тисовець”; поїздом – до станції Сколе, далі – маршрутним автобусом (тел. автостанції – (03251) 2-12-50) або замовивши попередньо трансфер.

Можливо, курорт Орявчик маленький і підходить більше лижникам-початківцям або сноубордистам, зате там є чим зайнятися і створено всі умови для комфортного відпочинку. Отже, друзі, якщо вам хочеться тиші й умиротворення, то така райська «забута» місцина – саме для вас!

Веб-камери Орявчика

Спуск лижника з гори

* Джерела: unian.

* Фотографії з архіву Karpaty.info.