Маловідомі курорти Карпат: Розлуч

Типовий шлях зі Львова в Ужгород пролягає через Карпати, це — траса Київ-Чоп (М 06). А є ще й “альтернативна” дорога Львів-Самбір-Ужгород (Н 13), яка навіть на 20 км коротша, але через неякісне покриття не користується популярністю. Хоча мальовничі краєвиди, особливо на Ужоцькому перевалі, можуть частково компенсувати незручності від ям. Саме на цій дорозі на відстані 120 км від Львова і розташований невеличкий курорт Розлуч.

Дорога до Ужоцького перевалу

Перша згадка про Розлуч датується 1511 р., тоді він носив назву Борисова Воля. Завдяки прокладанню залізниці на початку ХХ ст. до Розлуча поїхали перші туристичні поїзди. Після Першої світової війни популярним став лижний спорт і неподалік було відкрито першу лижну трасу Сянки-Пікуй. У 1937 р. в Розлучі працювало 13 пансіонатів на 400 місць, гірська база військово-спортивного табору, юнацький табір. З’явилися численні приватні вілли (деякі з них збереглися до нашого часу). Під час Другої світової війни відпочинкову інфраструктуру було майже зруйновано, крім того Розлуч опинився у прикордонній зоні, тож як курорт був приречений.

Старий дерев'яний будинок у Розлучі

Тепер Розлуч потроху повертає собі колишню славу — працює декілька готелів та ресторанів, розвивається зелений туризм. Влітку тут можна покупатися у невеликому штучному озері з чистою протічною водою, позбирати гриби та ягоди, сходити в гірський похід. Найпопулярніший та найдовший маршрут — до витоків Дністра, однієї з найбільших українських річок, що бере початок від невеликого джерела на схилі гори Чентиївка.

Штучне озеро

Взимку можна покататися на лижах — на межі з сусіднім селом Ясениця-Замкова в одному з готелів є бугельний витяг. Частина готелів пропонують різноманітні етнопрограми, наприклад “Бойківські вечорниці” (Розлуч належить до етнографічного регіону Бойківщина, а Турка, яка розташована неподалік, вважається його центром).

“Бойківські вечорниці”

В селі є 3 джерела мінеральної води: “Содова”, “Нафтуся” та “Залізна вода”. Перше легко знайти на початку села біля відповідного знаку. До двох інших потрібно піднятися пару сот метрів від старої бази відпочинку (біля споруда ліворуч від дороги).

Джерело “Залізна вода”

У Розлучі збереглися 2 дерев’яні пам’ятки архітектури — костел св. Франциска Борджія (1901) і церква Різдва Пресвятої Богородиці (1876). Перший є унікальним прикладом одновежевих дерев’яних храмів німецьких колоністів в стилі неоґотики в Україні.

Костел св. Франциска Борджія
Церква Різдва Пресвятої Богородиці

У вже згаданому сусідньому селі Ясениця-Замкова є невеликий етнографічний музей, розташований у ще одній пам’ятці — дзвіниці церкви св. Михаїла (1730).

Дзвіниця і церква св. Михаїла, с. Ясениця-Замкова

З Розлуча можна зробити “вилазку” у районний центр Турку, де, на жаль, немає готелів, але теж є декілька цікавих пам’яток — 3 дерев’яні церкви і костел XVIII ст., ратуша, синагога.

Церква св. Миколая, м. Турка

Доїхати до Розлуча дуже просто — крім власного автомобіля це можна зробити маршруткою Львів-Турка або електричкою Львів-Сянки. По дорозі можна оглянути міста Самбір та Старий Самбір.

Готель "Собінь" у Розлучі

Всім гарного відпочинку!