КУРОРТ-«НОВАЧОК» МИГОВО

Коли ми згадуємо українські гірськолижні курорти, то першим спадає на думку Буковель. Він має на це повне право – за більш, ніж 10 років свого існування він перетворився на сучасний відпочинковий комплекс з розвинутою інфраструктурою. Значно менше українців чули про Мигово – зовсім молодий, проте вже популярний курорт у Чернівецькій області.
Чи може сьогодні Мигово, якщо не скласти гідну конкуренцію своєму такому «розкрученому» побратиму як Буковель, то, принаймні, створити йому певну альтернативу? Спробуємо відповісти на це запитання.

Мигове (Мигово) – невелике село, яке знаходиться в самому початку Прикарпаття у Вижницькому районі Чернівецької області, біля підніжжя мальовничих вершин Кічера та Стіжок, на відстані всього 60 км від Чернівців. Неподалік знаходиться урочище Солонець, здавна відомого своїми джерелами цілющих мінеральних вод. Завдяки такому розташуванню і природним умовам сніг тут випадає рано, у великій кількості й тримається з грудня до березня. Дорогою до села можна побачити, як сповнюються величі Українські Карпати. Саме тут, у серці гір, починаються традиції та історія Буковини та Гуцульщини. У Мигівському лісництві є мисливські угіддя.

Є кілька версій виникнення назви села. Одні кажуть що в селі проживав пан Мігай, інші що назва походить від імені пастуха Мигово, який втік з Візантії і оселився в селі, створив сім’ю і займався землеробством. В історії міст і сіл УРСР назва села походить від назви річки Миговка. На старих картах 1910 року Мигово позначено як Mihova.

Мигівка – річка, яка протікає через село. У її чистій воді водиться форель. Ліси в околицях, зберігають для тих, хто не лінується, багато смакоти: гриби, ягоди, малина, ожина, чорниця, брусниця – як, кажуть «до кольору, до вибору». І це теж вагома складова якісного відпочинку.

В околицях Мигового знаходиться неймовірний справжній живий пам’ятник природи, гігантський бук. Обхопити бук можуть лише троє дорослих людей, він завширшки близько 5,3 метри на висоті 1,5 метра від землі. Цей бук – справжній гігант, який дивним чином зберігся, незважаючи на промислові вирубки. Вік бука приблизно можна оцінити у більш ніж 300 років.

Координати: 48.114613 25.348721

 

ГТК “МИГОВО”

Після відкриття на території села гірськолижного комплексу, Мигове отримало широку популярність. Все життя в селі буквально перевернулося. Там, де ще недавно мешканці ходили в ліс по гриби, почали здійматися приватні котеджі, готові цілий рік до прийому туристів. Вартість землі навколо гірськолижного комплексу вмить злетіла, завдяки чому багато місцевих жителів змогли вирішити свої фінансові проблеми. Був введений в експлуатацію додатковий автобусний рейс, який тричі на день довозить туристів з обласного центру безпосередньо до гірськолижного спуску.

Розташований курорт поблизу буковинських Карпат на висоті 740 м над рівнем моря. У Миговому в повному обсязі представлені оператори Київстар, МТС.

Усі гірськолижні курорти України мають якусь свою родзинку. Мигове – дуже гарно спланований курорт. Його родзинка – компактне розташування, що дозволяє швидко курсувати між готелями, підйомниками й закладами харчування. Ви будете приємно здивовані доволі розвиненою інфраструктурою, високою безпекою катання та сприятливими умовами для новачків і «матрацників». Курорт має доволі зручний заїзд, велику парковку, каток, компактне розміщення готелів, кав’ярень і ресторанів. Траси підтримуються (гармати, ратрак).

У Миговому – декілька варіантів трас, зазвичай багато снігу, що доповнюється мальовничою буковинською природою. Головна фішка курорту – конверсійні гусеничні транспортери. На них вас доставлять у будь-яке мальовниче місце, куди не може заїхати жоден автомобіль.

Відпочинок тут казковий у будь-яку пору року. Влітку можна прогулятися красивими місцями, а взимку любителів активного відпочинку чекає траса гірськолижного комплексу, де відкривається можливість прокотитися на гірських лижах. На території комплексу є одна траса довжиною 900 метрів. У селі розташовані готелі, готові приймати туристів цілий рік, а також численні котеджі та садиби.

 

СПОРТ У МИГОВОМУ

На території гірськолижно-туристичного комплексу працюють різні спортивні та розважальні заклади (в залежності від сезону). Взимку: ковзанка (50 грн за год. – з прокатом ковзанів); сноутюб (50 грн за год). Влітку: роллердром; канатне містечко (лазанка); відкриті басейни; спортивний майданчик (футбол, волейбол).
Цілорічно працює ігровий зал – більярд, настільний теніс та футбол, аерохокей, дартс.

Загальна протяжність трас у Миговому – понад 3300 м. На схилі гори Мала Кічера є два спуски. Там є відмежована траса для початківців та окрема траса для сноубордистів – 150 м. Також є сертифіковані спуски, траси слалому, що використовуються для змагань національного й міжнародного рівнів.

На курорті Мигове можна покататися вночі. Обійдеться вам таке задоволення у 120 грн. Ціна за підйом у будень – 5,5 грн., у вихідний – 6,5, у святкові дні – 7,5 грн. Прокат лиж у високий сезон коштуватиме 90 грн. за день, у низький – 80 грн. Ціна оренди сноуборда – від 80 до 100 грн. Дітям до 12 років знижка – 50%. На курорті Мигове є льодовий майданчик під відкритим небом. Година катання тут коштуватиме вам 50 грн.

Готелі в Миговому обійдуться вам від 200 грн. Проте можете орендувати кімнату у приватному секторі в самому селі. Це буде дешевше. Харчуватися можна у місцевих кафе та ресторанах.

 

Схема ГТК “Мигово”:

Умовні позначення:
1. Адміністрація ГТК «Мигово» 2. Готель «Саторі» 3. Готельний комплекс «Карпатська Вежа» 4. Готельний комплекс котеджного типу «Гірський Світанок» 5. Готель котеджного типу «Норіс» (“VIP-котеджі”) 6. Гірськолижний спуск 1300 м 7. Гірськолижний спуск 1100 м 8. Гірськолижний спуск 600 м 9. Траса для сноутюбу – 250 м 10. Витяг бугельний канатний 1100 м 11. Витяг бугельний канатний 600 м 12. Учбовий майданчик 13. Мультиліфт 150 м (учбовий майданчик) 14. Мультиліфт 150 м (сноутюб) 15. Ресторанний комплекс «Гетьман» 16. Розважальний комплекс 17. Льодовий майданчик 18. Прокат гірськолижного спорядження №1 19. Прокат гірськолижного спорядження «Прокатний двір» 20. Пункт видачі сноутюбів 21. Каса бугельних витягів та сноутюбу 22. Медичний пункт 23. Відкритий дитячий майданчик, скеледером, канатний парк 24. Автомобільна стоянка 25. Альтанки 26. Волейбольний майданчик, поле для міні-футболу (готельний комплекс «Гірський Світанок») 27. Охорона 28. Ресторан «Колиба», 29. Магазин сувенірів 30. Готель “Едельвейc” (не входить до ГТК “Мигово”).

 

ДОЇЗД

Мигове розташоване за 60 км від Чернівців. Забронювати квитки на поїзд до Чернівців від 70 грн. можна на poezd.tochka.net. У Чернівцях із центрального автовокзалу прямують маршрутки до Мигового. Час перебування в дорозі – 1 година, ціна – 15 грн. Або ж можете доїхати будь-якими маршрутками, що йдуть на Берегомет та Вижницю. Попросите зупинити в Миговому, а до курорту дійти пішки або піймати попутку – і за кілька хвилин ви на місці.

 

 

* У пості використано матеріали з сайтів: migovo, migovo.com, travel.

* У пості використано власні фотографії, а також фото із сайту migovo.