Відкрий для себе Закопане! (продовження)

Минулого разу ми розповіли вам про  Закопане – найкращий польський гірськолижний курорт, про його принади та доступність для українських туристів. У цьому пості ви відшукаєте для себе більше практичної інформації про туристичні послуги у Закопане та їхню вартість.

Пункт туристичної інформації знаходиться всього в одному кварталі від вокзальної площі. Там ви можете отримати всі необхідні відомості, включаючи рекламні проспекти, роздруківки офіційних адрес або про те, як знайти ваш готель. Дійти до цього пункту можна за пару хвилин – від вокзальної площі йдете прямо по вулиці Tadeusza Kosciuszki (праворуч від вас залишиться автовокзал, ліворуч – стоянка маршруток); доходите до першого перехрестя, і тут на розі бачите гарну дерев’яну будівлю – це і є пункт Туристичної інформації. Тільки врахуйте, що працює пункт Туристичної інформації тільки вдень.

ДЕ ОБМІНЯТИ ГРОШІ?

Обмінні пункти в Польщі називаються «Kantor wymiany walut» або просто «Kantor». Більшість знаходиться на вулиці Крупувки. В основному, вони зосереджені у верхній частині (вище пошти). Працюють у будні дні, в робочі години. У вихідні або пізно ввечері залишаються лише чергові, в яких курс відразу стає набагато менш вигідним (тобто сильно відрізняється від денного) . Не варто намагатися десь знайти більш вигідний курс – схоже, курс скрізь однаковий.

Банкомати розставлені по вулиці Крупувки більш-менш рівномірно. Якщо ви шукайте банкомат, варто просто пройтися, уважно дивлячись по сторонам. Ось адреси банкоматів в Закопане:

Bank PEKAO S.A., Al. 3-go Maja (в банке), ul. Kosciuszki 3 (SDH “Granit”), ul. Krupowki (готель “Gromada Gazda”)

Bank BPH SA: ul. Krupowki 19 (в банке), ul. Chramcowki (на залізничному вокзалі PKP)

Bank PKO BP S.A., ul. Krupowki 71 (у банку)

Bank Slaski S.A.: ul. Piaseckiego 28 (у банку), ul. Krupowki 41 (м-н “Delikatesy”)

Podhalanski Bank Spoldzielczy, ul. Kosciuszki 2 (навпроти пошти)

Банкомати мережі EURONET: ul Krupowki (вход в пассаж), ul. Kosciuszki (на автовокзалі PKS)

Зверніть увагу на те, що, знімаючи готівку через банкомат “чужого” банку – а в Польщі вони все чужі для вас – з вас стягується також певний відсоток, але не нижче фіксованої суми (тому краще не знімати дрібні суми в 10 zl, а хоча б по 100).

Дізнатися актуальний курс польського злотого можна на waluta.polska.ru

 

ДЕ МОЖНА ПОВЕЧЕРЯТИ?

Повечеряти – не можна сказати точно, скільки коштує вечеря на вулиці Крупувки – тут просто не існує середніх цін, як немає і стандартних пунктів харчування. Кожен бар, кафе, ресторан пропонують власну кухню і власні фірмові страви. Найдоступніші бари та ресторани пропонують повноцінну вечерю від 15 zl (4 Євро), в цю ціну входить і келих пива. Але взагалі в Закопане можна знайти вечерю на будь-який смак і будь-яку кишеню, все залежить від вас. Часто перед входом в кафе чи ресторан ставиться стенд, на якому пишуться ціни на найбільш популярні страви. Шукайте те, що вам підходить. Якщо ви прийшли в ресторанчик, вам принесли меню, а ціни або асортимент вас не влаштували – можете просто встати і піти; ніхто не зобов’язує вас щось замовляти тільки тому, що ви прийшли.

Невеликі продуктові магазини розкидані по всьому місту. Найбільший з них знаходиться на перетині вулиці Tadeusza Kosciuszki (Тадеуша Костюшка) і Aleja 3 maja (алея 3 травня) – він працює цілодобово. Дійти до нього можна так: доходите до будівлі пошти (або будівлі з великим зображенням глобуса) і йдете по вулиці перетинає Крупувку (будівля з глобусом залишиться позаду, а зліва буде Pizza Hut), проходите кілька сотень метрів, і по лівій стороні на першому поверсі торгового комплексу бачите магазин. Менший магазин знаходиться недалеко від вокзалу (вгору по вулиці Jagiellonska (Ягеллоньскій). І на самій вулиці Крупувки ви знайдете кілька продуктових магазинів. Словом, напевно, не варто йти за продуктами кудись спеціально. Обстежте краще вулицю поряд з вашим будинком .

ТРАНСПОРТ

Міський транспорт в Закопане – центральний транспортний вузол Закопане – це вокзальна площа. На неї виходять залізничний вокзал, автовокзал, стоянка маршруток, поруч із нею розташована кінцева зупинка міжміських автобусів приватних ліній.

Міські автобуси в Закопане – у Закопане є кілька ліній міського транспорту. Його перевагою є те, що міські автобуси відправляються чітко за розкладом, у той час як водії маршруток не поїдуть, поки не будуть заповнені всі місця. Недолік автобусів – досить великі інтервали руху і відносно низька швидкість. Квиток купується у водія при вході. Зверніть увагу на те, що ціна залежить від відстані; на табличках із зазначенням маршруту зазвичай пишуть ціну проїзду між кінцевими зупинками. Головний вокзал знаходиться, природно, на вокзальній площі. Звідси можна доїхати і до Кракова і до Варшави, кілька разів на день відправляються автобуси до Словаччини, є маршрут навіть у Будапешт!

Маршрутні таксі в Закопане. Закопанські маршрутки – найзручніший вид транспорту. Їх стоянка знаходиться на вокзальної площі навпроти бару FIS. Цю стоянку ви відразу побачите . Звідси маршрутки відправляються до найпопулярніших в Закопане місцях ( входів в національний парк ) – у Кузню ( Kuznica ) , на Ольча (Olcza)  і т.д. , навіть до Морського ока (Morskie Oko) . Вартість проїзду на більшості маршрутів -2 zl (0,50 Євро ; недорого, хоча і за часом поїздки займають лише 5-10 хвилин), на більш протяжних маршрутах (далі всього їхати до Морського Ока) проїзд коштує до 5 zl (1,25 Євро; але і час поїздки, наприклад, до Морського ока становить 30 хвилин). На стоянці висять таблички із зазначенням кінцевих станцій. Втім, коли народу мало, водії самі запитують, куди вам їхати, і скеровують на посадку в потрібну маршрутку.

Кінні візки – цим видом транспорту користуються, в основному, іноземні туристи. Всі поляки відзначають, що вартість проїзду на них невиправдано завищена. Кілька років тому, дирекція Національного парку вирішила пустити на дорозі до озера Морське око мікроавтобуси, але кучери, згуртувавшись,  не дали владі відняти у них роботу. І це добре, адже кучер в народному строї, візок під старовину – все це створює певний настрій …

У Закопане діє мережа таксі. Спіймати машину на вулиці вам навряд чи вдасться – вони не колесять по місту в пошуках клієнтів. Можна знайти таксі на стоянці біля вокзальної площі. Втім , зручніше замовити машину по телефону. Можете попросити зробити це портьє , вашу домашню господарку , або офіціанта в кафе. Можна замовити машину в певне місце, на певний час. Телефони для виклику таксі у Закопане:

Giewont – тел. 48-18-96-26

Inter Radio Taxi – тел. 48-18-201- 42- 32, 48-18- 96-21

Radio taxi 919 – тел. 48-18- 200- 09 19

Tatry – тел. (+48 18) 9625

Zielone – тел. (+48 18) 206 66 66, или (+48 18) 9662

(При користуванні таксофонами на вулицях Закопане – код «+48 18 » не набирається)

Корисні посилання:

Першою платною трасою України стане дорога від Львова до Польщі

Траси, витяги, карти схилів

Погода в Закопане. Прогноз на найближчі дні

 

* У пості використано матеріали з сайтів: hamalia, zakopane, polscha, travel, tyzhden, local-life, zakopane, algol, krakow,

* У пості використано власні фотографії, а також з сайтів: kasprowy-wierch.