Відкрий для себе Закопане!

Спробувавши і оцінивши можливості вітчизняного туризму, українці все частіше скеровують свій погляд у бік туристичної інфраструктури сусідньої Польщі. Подейкують, що природа там не менш мальовнича, ніж в Українських Карпатах, сервіс вигідно відрізняється своїм рівнем, натомість ціни на відпочинок нижчі від українських. Мусимо вас дещо розчарувати: справді, й сервіс, і розвинена інфраструктура Польщі у порівнянні з Україною значно виграє, а ось дешеві ціни – це міф, який чомусь побутує серед наших громадян. Але це зовсім не привід відмовляти собі у задоволенні відпочити на польських курортах! Адже, при усіх перевагах, вибір місця проживання тут набагато ширший, аніж на українських, а ціна адекватна якості отриманих послуг. Сьогодні ми розповімо вам про Закопане.

Закопане,  розташоване на території Малопольщі й вважається найкращим польським гірськолижним курортом, його ще називають “зимова столиця” Польщі. Цей курорт розташований в 100 кілометрах від Кракова і знаходиться в міжгірській улоговині між горами Татрами і хребтом Губалувка на висоті 850-1120 м над рівнем моря.

Закопане – один з найстаріших центрів зимового спорту, де донині діє лижний клуб, заснований в 1907 році. Тут не раз проходили чемпіонати світу з класичних видів лижного спорту. Щорічно в січні проходять змагання за кубок світу з стрибків із трампліну. Курорт підходить для лижників будь-якого рівня – від початківців до спортсменів. Тут є хороші можливості для навчання катанню і дорослих, і дітей.

Всього в Закопане близько 10 гірськолижних комплексів, більше 50 підйомників. Є також фунікулерна дорога на Губалувку, кілька крісельних канатних доріг. У центі міста знаходиться три гідних уваги комплексу – Анталувка, Козинець і Губалувка, а також кілька поодиноких бугельних підйомників. Решта гірськолижних комплексів в Закопане – це Будзовий Верх, Буторовий Верх, Каспровий Верх, Калатувкі, Косцеліско, Носаль. Початківцям рекомендуємо проводити навчання на пологих трасах Анталувки, Козинця і нижній ділянці Носаля, а також на схилах Калатувкі, Будзового верху, Косцеліска. Вони досить пологі для того, щоб ви змогли відпрацювати на них свою техніку.

ПРО МІСТО

Закопане існує вже 400 років, і тому має свій неповторний архітектурний вигляд. Його розвиток почався в XVIII ст., коли виникли умови для переробки залізної руди, яку добували в Татрах. У XIX в Закопане стає відомою туристичною та курортною місцевістю.

Поєднання багатої інфраструктури (ресторани, бари, кафе, спортивні комплекси з катками, басейнами і тенісними кортами, прокати обладнання, лижні) і національного колориту, розташування підйомників і готелів у межах міста, гарне оснащення і доглянутість трас, і мальовнича природа створюють прекрасні умови для відпочинку.

Місто знаходиться в безпосередній близькості від Татранського національного парку. У цих місцях ростуть едельвейси, крокуси і, звичайно, кедри і сосни. У мальовничих долинах часто зустрічаються косулі і олені, вище – сарни і бабаки, а якщо пощастить, то можна побачити навіть бурого ведмедя і орла.

 

ПІДЙОМ НА КАСПРОВИ ВЕРХ

Над містом височить гора Гевонт (1894 м над рівнем моря). На початку минулого століття на її вершині поставили 15-метровий хрест, зображення якого є на гербі міста. Дуже популярна екскурсія на вершину сусідньої гори Каспрови Верх. Каспрови Верх (1985 м) – це найвідоміша і найкраща для гірськолижників, а й сама багатолюдна гора в Польщі. Це ще одна вершина “для ледачих”. Підкорити Каспрови верх можна всього за 20 хвилин, скориставшись канатною дорогою. За 3 години можна піднятися на вершину пішки (зелена траса).

Канатну дорогу на Каспрови Верх почали будувати 1 серпня 1935 року, будівництво зайняло близько півроку. Це був перший подібний проект у Польщі. Її довжина приблизно 4280 м, а перепад висот 950 м. По ній щорічно піднімаються сотні тисяч туристів, щоб з висоти 1985 м над рівнем моря помилуватися дивовижною природою. На вершині Каспрови Верх ви можете піднятися до метеорологічної обсерваторії і помилуватися звідти прекрасним видом на Закопане. На вершині обладнано майданчик для прогулянок, а перепочити і перекусити можна у кав’ярні.

Дітям до 4 років проїзд – безкоштовний, для іноземних школярів знижок немає. Іноземні студенти, які мають картку ISIC, і діти до 7 років можуть купити пільговий квиток.  Початок роботи канатної дороги: все літо з 7:30, в липні і серпні – з 7:00. Закінчення роботи: навесні – до 17:30, в червні і вересні до 18:00, в липні-серпні – до 21:00.

Увага любителям відео- та фотозйомки. Якщо хочете знімати під час руху вагончика – ви повинні опинитися біля самих дверей. Справа в тому, що весь вагончик засклений, і тільки біля дверей скла немає. Тому краще сідати останнім, “з ввічливості” пропускаючи інших вперед себе.

У будівлі верхньої станції знаходиться кав’ярня з прекрасною панорамою з вікон, кіоск з туристичними сувенірами і невеликий готель . На початку літа тут подекуди ще лежить сніг , що робить фотознімки не його фоні ще більш ефектними. Варто пам’ятати, що температура тут нижча, ніж в долині. Різниця становить 5-10 градусів! А додайте до цього вітер … Словом , іноді не завадить теплий одяг.

Зима в Татрах, як правило сніжна, сонячна і не дуже морозна, а літо зазвичай тепле. Температура взимку зазвичай буває від 3 до 10 градусів морозу. М’який клімат і сніжна зима приваблюють сюди багатьох гірськолижників. Чудова й осінь, коли гірські схили переливаються всіма відтінками червоного кольору. Тому туристи приїжджають у цей край протягом цілого року.

СПОРТИВНІ МОЖЛИВОСТІ РЕГІОНУ

Взимку для туристів відкриті кілька десятків гірськолижних підйомників, трампліни, багатокілометрові лижні траси і каток. У Закопане проводяться змагання з зимових видів спорту і чемпіонат світу зі стрибків з трампліну. Відкритий басейн, що працює цілий рік, з водою з геотермального джерела, а також криті басейни. Є ковзанярська доріжка.

Сезон в Закопане триває майже цілий рік. Тут можна скористатися різноманітними формами активного відпочинку, наприклад їздити верхи або на велосипедах, літати на дельтаплані, плавати в теплих басейнах або подорожувати по скелях. Закопане є місцем, з якого починаються маршрути по Татранському Національному Парку.

 

Закопане ідеально підходить для сімейного відпочинку. Для дітей тут є на вибір безліч атракціонів, аквапарки і навіть бобслейні траси, де можна покататися на санках. Приваблюють туристів до Польщі й перспектива поніжитися й полікуватися у термальних водах, на відміну від України, де така послуга пропонується лише у Береговому.

На трасах працюють різноманітні витяги, для початківців існують прекрасні школи та інструктори, ввечері на всіх трасах запалюється ілюмінація.

Безліч готелів, пансіонатів і невеликих котеджів пропонує розміщення великих компаній та туристів-одинаків, а також прекрасні умови для проживання вимогливих туристів в готелях високого класу з басейнами, релакс-центрами і розкішними номерами.

Знаменита польська кухня незалежно від класу готелів, ресторанів чи кафе задовольнить найвибагливішого гурмана. Посидіти, покуштувати страви національної кухні, випити глінтвейну або просто розслабитися можна в будь-якій точці міста, де б ви не знаходилися – на горі, біля підйомників, або в самому центрі міста.

Центральною вулицею Закопане є вулиця Крупувки (Krupowki) – все крутиться навколо неї. На ній розташовані головні ресторани, ресторанчики, кафе, бари. На ній знаходяться основні магазинчики, кіоски із усілякими дрібницями, і намети з традиційними для Закопане сувенірами. На цю вулицю виходять головні готелі Закопане і закопанського пошта. Тут знаходяться банкомати і пункти обміну валюти. Вулиця цілком віддана пішоходам. Вона проходить майже через все місто і спускається до великого закопанського ринку, звідки дорога виводить вас на Губалувку. Розпізнавальним знаком Крупувки є схилені один до одного ліхтарі.

 

ЗАПОВІДНИК ГІРСЬКОГО ФОЛЬКЛОРУ

У місті можна відвідати пам’ятки дерев’яної архітектури XIX ст., цікаві музеї та галереї. Закопане є своєрідним заповідником гірського фольклору.

Каплиця в Ящурувце

 

Стильна дерев’яна вілла

 

МУЗЕЙ ЗАКОПАНСКОГО СТИЛЮ

Радимо вам відвідати Музей закопанського Стилю ім. Станіслава Віткевича – Віллу “Колиба”.

Музей знаходиться у віллі “Колиба” в Закопане. Був відкритий 4 грудня 1993 року. Тут представлено етнографічну колекцію зібрань Зигмунта Гнатовського, меблі і твори декоративного мистецтва в закопанському стилі, проекти вілли Станіслава Віткевича і його картини. В окремій кімнаті зберігаються портрети, намальовані Віткевичем.

 

ПРОДОВЖЕННЯ БУДЕ

* У пості використано матеріали з сайтів: hamalia, zakopane, polscha, travel, tyzhden, local-life, zakopane, algol, krakow,

* У пості використано власні фотографії, а також з сайтів: kasprowy-wierch.