Маршрут: «Шляхами Йоганна-Ґеорґа Пінзеля»

На сайті Карпати.info серед опису різних маршрутів для подорожей ви можете побачити маршрут «Шляхами Йоґанна-Георґа Пінзеля». Ім’я цього геніального українського скульптора лише недавно стало відомим широкому загалу. Минулої осені 27 скульптур «українського Мікеланджело», з успіхом вперше експоновані у французькому Луврі, відкрили світові Україну. Здійнилася мрія мистецтвознавця Бориса Возницького, який після 300-літнього забуття відкрив Україні та світові видатного майстра XVIII століття. Відвідувачі найстаршого музею Європи  були вражені його своєрідним стилем, точною технікою, надзвичайною експресивністю його скульптур. Хто ж такий цей загадковий майстер доби бароко, засновник Львівської школи скульпторів?

Вівтарна фігура, фрагмент (Львів, Музей Пінзеля)

Довгий час історики мистецтва вважали скульптора легендарною особистістю, а його твори приписували різним авторам. Роботам Пінзеля, створеним у стилі пізнього рококо, властива значна експресія та динаміка. Основними матеріалами у творчості скульптора були дерево та камінь. Пінзель – геніальний майстер монументальної релігійної скульптури, наголошував за життя Борис Возницький, який не дожив до омріяної події – відкриття виставки у самому Парижі.  Музеї Львова, Тернополя та Івано-Франківська надали скульптури для виставки, лише одна скульптура – Святого Онуфрія – залишилась на Тернопільщині, оскільки сільський священик і група селян відмовились надати скульптуру для виставки, боячись, що втратять пам’ятку. Для них Онуфрій – це святий, що оберігає село, й від середини ХVІІІ століття він жодного разу не покидав село Рукомиш, що неподалік Бучача. Статую святого Онуфрія Іоанн Пінзель виготовив спеціально для сільської Свято-Онуфріївській церкви.

Борис Возницький презентує копію статуї Святого Онуфрія у Палаці Потоцьких (фото ІА ZІK)

Вважається, що Онуфрій – остання робота Пінзеля. Він зобразив святого у стані екстазу — зі здійнятими руками, з розметаними волоссям та бородою до колін. Поруч — зламане дерево, біля ніг — лев. Безліч років прихожани церкви Святого Онуфрія й гадки не мали, що вхід до їхнього рідного храму прикрашає шедевр європейського бароко. Тому ретельно вибілювали його кожного разу, готуючи церкву до великих свят. Відкриття сталося у 2007 році, коли змили вапняний окрас і… Борис Возницький підтвердив авторство Пінзеля.

 Передбачалося, що скульптура святого Онуфрія буде головною окрасою вернісажу в Луврі

Іоанн Георг Пінзель жив і творив у Бучачі, при дворі Миколи Потоцького, якого називали зодчим 77 храмів. Відомо, що скульптор там одружився і виховував двох синів. Припускають, що він там і загинув у 1761 році, адже рік по тому, за архівними документами, його вдова вийшла заміж утретє. “Майстер Пінзель” згадується вперше у 1906 році як автор кам’яних скульптур на фасаді греко-католицького собору св. Юра у Львові (1759/61). Дослідники відзначають, що роботи Пінзеля позначені сміливою та віртуозною обробкою матеріалу, особливою виразністю драперій (одягу композицій), що стають самостійними образними елементами, особливою духовністю створених ним образів святих. В останні десятиліття, завдяки шанувальникам творчості скульптора вдалось визначити особливості руки Майстра та визнати 55 робіт, які йому належать.

«Добрий Пастир», скульптура Пінзеля із Городенківського костелу знаходиться в Національному Музеї Народного Мистецтва Гуцульщини та Покуття

Постаті святих роботи Пінзеля в Городенці відзначаються надзвичайною експресивністю і пафосом та незрівнянно високою майстерністю виконання, як й інші творіння цього майстра. Творчість Пінзеля і його послідовників є явищем феноменальним, яке не має аналогів у європейському мистецтві. (Зараз скульптура з Городенки експонується в Музеї Пінзеля — філіалі Львівської картинної галереї).

Завдяки двом іменам – архітектору Бернарду Меретину і скульптору Йоґану Ґеорґу Пінзелю невелике покутське місто увійшло на сторінки історії українського та зарубіжного мистецтва. Вони є творцями знаменитої пам’ятки барокової архітектури — костелу Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії у Городенці, де органічно поєдналися два мистецтва: архітектура і скульптура.

Колона зі статуєю Пречистої Діви Марії — унікальна пам’ятка монументального мистецтва 18 століття, скульптурний пам’ятник роботи Іоана Георга Пінзеля в Городенці, біля костелу Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії

Справжнім мистецьким відкриттям стала скульптура Святого Іоакима з Музею сакрального мистецтва Львівської національної галереї мистецтв. Скульптура привернула увагу реставраторів тим, що під записами було виявлено авторський шар ґрунту з позолотою. Тож, на прохання французької сторони, було прийнято рішення провести розчищення пам’ятки. Для того, щоб встигнути зробити це до відкриття виставки в Луврі, художнику-реставратору Національного реставраційного центру Іванні Левчик довелося працювати по кільканадцять годин на день. І не даремно – з-під шару білої фарби, якою була вкрита вся поверхня скульптури, відкрився шар авторської позолоти.

Процес реставрації скульптури Святого Іоакима

Варто зазначити, що 2007 рік був проголошений роком Іоана Георга Пінзеля у трьох областях України – Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській. А вперше твори Іоана Пінзеля експонувалися у вересні 1987 року у виставкових залах музею “Олеський замок” – відділі Львівської галереї мистецтв.

Жертвоприношення, фрагмент (Львів, Музей Пінзеля)

Жертвоприношення, фрагмент (Львів, Музей Пінзеля)

Гілем Шерф, головний зберігач відділу скульптури Лувру, що очолював делегацію французьких фахівців, які відбирали твори українського митця для виставки, сказав: «У французької делегації стався шок, коли ми вперше побачили Пінзеля. Досі його ніхто не знав – в книжках про бароко його імені не було…»

Путті, “янголятко”  (Львів, Музей Пінзеля)

У 2010 році в Україні навіть було видано марку, присвячену Й.Г.Пінзелю.

Завдяки першовідкривачеві Пінзеля – колишньому директору Львівської національної галереї мистецтв, академіку Української академії мистецтв, Герою України, лауреату Національної премії імені Тараса Шевченка, заслуженому працівнику культури України та Польщі Борису Григоровичу Возницькому ми відкрити для себе досі невідому сторінку не лише українського, але й світового мистецтва.  Борис Григорович став і першим дослідником, який ще у радянські роки збирав шедеври майстра буквально по крихтах. Завдяки Возницькому знайдено десятки робіт Пінзеля, колись викинутих на смітники або розпиляних на шматки та залишених в приміщеннях храмів, пристосованих під господарські потреби. Сьогодні твори Й.Г. Пінзеля з характерною для них високою експресивністю, неперевершеною грою об’ємів і сяйва позолоти, що створює химерне відчуття руху стали яскравою та неповторною частиною такого явища мистецтва, як західноукраїнське бароко.

Святий Юрій (на парапеті собору святого Юра у Львові)

Тому з радістю запрошуємо вас помандрувати маршрутом “Шляхами Йоґанна-Георґа Пінзеля” і відвідати місця, пов’язані з життям і творчістю видатного українського скульптора, а також завітати у Музей скульптури Й.-Ґ. Пінзеля (Відділ Львівської національної галереї мистецтв).

 

* У матеріалі використано матеріали з сайту: historypostupji-magazinetsikavemincultwikipedia та інші.

У матеріалі використано фотографії з сайтуji-magazineuk.wikipedia та власні знимки.