Львів "на халяву": поради туристам

Турист, який приїжджає до Львова, любить це місто, як висловився колись відомий меценат українського походження Петро Яцик “до глибини власної кишені”. Але в кожного та глибина є різною, незважаючи на велике бажання відвідати усі відомі кнайпи та атракції міста 🙂

Тому сьогодні наш пост присвячується так званому “бюджетному” відпочинку у Львові, тобто, ми запропонуємо вам розваги “на халяву” – а вони можуть виявитися для вас навіть цікавішими, аніж пропозиції за великі гроші. Одразу зауважимо, що сьогодні йтиметься лише про самостійні екскурсії, а проживання і харчування по кишені ви можете заздалегідь відшукати у нашому інтернет-каталозі Карпати.інфо, заповнивши відповідні форми пошуку із зазначенням бажаної ціни.

Отож, сідаймо у віртуальний львівський трамвай і рушаймо вперед, до пригод!

ЛЬВІВ З ВЕРХОТУРИ

Напевно, перше, що порадять “свіженькому” туристу у Львові, це відвідати гору Високий Замок. Ми не будемо у цьому оригінальними і теж підкажемо розпочати своє знайомство зі славним містом Лева саме з верхотури. Спочатку потрібно запастися пляшкою води, чи чогось міцнішого і – на штурм! Місто, неначе на долоні, емоційно-романтичне оточення, вітерець в обличчя. Перші емоції від знайомства зі Львовом будуть приємні та… безкоштовні!

Високий замок (вул. Замкова) — найвища гора, що здіймається над Львовом. Саме вона була вибрана галицькими князями для спорудження фортеці, від якої сьогодні залишився фрагмент оборонного муру. На вершині насипаної гори влаштовано оглядовий майданчик, звідки відкриваються чудові панорами стародавнього міста. Тут же можна прогулятися по парку «Виcокий замок» (закладений у 1835 р.). Особливо романтично виглядає Львів з Високого Замку вночі.

Інформація про місця, звідки можна оглянути Львів звисока, міститься у статті нашого блогу, яка так і називається: “Львів з верхотури”.

ПРОГУЛЯНКА ЦЕНТРОМ МІСТА

Спустившись з Високого Замку, ви одразу потрапите у центр міста. А тут є на що подивитися: знамениті вузенькі львівські вулички, як і сторіччя тому вкриті бруківкою; старовинні будівлі, зведені у різних архітектурних стилях, церкви і костели, музеї і пам’ятки – Львовом можна хоч цілий день блукати, задерши голову і озираючись навкруги…

Квітковий годинник у центрі міста нагадає вам про час.

Щоб краще зорієнтуватися у Львові, пропонуємо завітати у Туристичний інформаційний центр, що знаходиться на площі Ринок, 1, відразу за фонтаном з Нептуном. Тут ви можете отримати безкоштовну карту міста та афішу подій.

“Серце” Львова – це, звісно, площа Ринок. У 1793 році на Ринку було споруджено чотири фонтани, розміщені на кожному розі площі. У 1998 році всі будинки площі Ринок увійшли до списку історичної спадщини ЮНЕСКО. Кожен будинок має не лише власне архітектурне обличчя, але й власний колір.

Сучасна вежа львівської ратуші має висоту 65 метрів і є найвищою в Україні. На її вежі розташований оглядовий майданчик, з якого відкривається вид на місто.

На площі встановлено лавочки для тих, хто втомився від оглядин міста і хоче перепочити. Якщо маєте з собою ноутбук – до ваших послуг безкоштовна мережа Wi-Fі.

У вечірній час у центрі можна побачити, як пари танцюють справжню латиноамериканську сальсу, і навіть спробувати потанцювати самим!

А у вихідні львівські кнайпи часто влаштовують вечори живої музики, концерти різних груп.

ВУЛИЦЯ ВІРМЕНСЬКА

На особливу увагу туристів заслуговує вулиця Вірменська. Найперше радимо відвідати комплекс Вірменського собору – Вірменський собор, його дворики, споруди біля нього утворюють неповторний куточок Сходу у Львові.

На вулиці Вірменській розташована галерея “Дзиґа”, де експонуються щоразу нові виставки сучасних митців – від фотомистецтва і живопису до чудернацьких інсталяцій.

На вулиці Вірменській також є чимала кількість антикварних магазинчиків, а ще – ресторан-музей “Гасова лямпа”, присвячений історії цього винаходу. Тут на вулиці можна безкоштовно сфотографуватися поруч з одним із його винахідників – Ігнатієм Лукасевичем.

ЦІКАВИНКИ ВЕРНІСАЖУ

Львівський “Вернісаж” знаходиться поруч з  театром імені Марії Заньковецької на місці колишнього скверу між вулицями Лесі Українки, Театральною та Низький Замок. Тут ви зможете помилуватися художніми виробами і вибрати на свій смак автентичні та сучасні вишиванки і вишивку, картин у різних стилях, прикраси і сувеніри, антикваріат та інші цікавинки.

Також ви можете завітати у галереї, які знаходяться на сусідніх вулицях: “Зелена канапа”, “Пори року”, “Мистецька рамарня”, “Icon art” та інші. Більшість із них безкоштовні для відвідувачів, а обрати галереї для огляду можна у нас на сайті, у рубриці “Музеї, галереї та виставки у Львові”.

Щоп’ятниці Львівську галерею мистецтв студенти можуть відвідати безкоштовно. 

ПАРКИ ЛЬВОВА

Чи не кожен з львівських парків, яких особливо багато в центрі міста, належить до пам”яток садово-парковго мистецтва. Парки Львова мають свою атмосферу, яка сприяє відпочинку. Окрім бажаного затінку і чистого повітря, там часто можна посидіти у затишних кафе та ресторанах.

 

СТРИЙСЬКИЙ ПАРК

Радимо вам завітати у Стрийський парк – один із найстаріших та найгарніших парків Львова, пам’ятку садово-паркового мистецтва національного значення. На 52 гектарах ростуть: червоний дуб, тюльпанове дерево, магнолія, сосна Веймутова, японський бузок, маньчжурська аралія, гінкго дволопатеве.

У 2008 році у верхній частині Стрийського парку було відкрито перший в Україні скейт-парк. Неподалік від головних воріт розташований ставок з лебедями.

А якщо ви гуляєте з дітьми, можете покатати їх на потягу Львівської дитячої залізниці, що знаходиться у верхній частині парку. Поруч – кінотеатр «Львів», де вас приємно подивує ціна на білети, а для “грунтовнішого” відпочинку можна обрати один з трьох ресторанів.

ПАРК “ЗНЕСІННЯ”

Парк Знесіння” – регіональний ландшафтний парк площею 312,1 га.  Всього в 20 хвилинах ходьби від центру міста зберігся ландшафт, багатий пам’ятками природи, історії, культури. У парку зустрічаються рідкісні степові рослини, оголені пісковики та вапняки з скам’янілими залишками морської фауни, вкриті лісом пагорби. Львів’яни називають основну частину парку “Знесіння” Кайзервальдом, що дослівно з німецької означає королівський ліс. Існує легенда, що колись тут гуляв цісар Австро-Угорської імперії.

На території парку розташовані фундамент старої оборонної вежі XIII–XIV століть, доріжки для спуску на гірських лижах і скансен (етно-парк) «Шевченківський гай».

Обов”язково підніміться на Гору Лева, яку в народі називають Лисою горою. Її вершина, на якій встановлено металевий хрест, знаходиться на висоті 388 м над рівнем моря. Гору ще називали Пісковою, Лисою, Княжою, «Кальварія», а в XV–XVII ст. – горою Стефана. Подейкують, що у давнину тут справляли свої шабаші відьми.

ПАРК ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

У самісінькому центрі міста знаходиться ще одна перлина паркового мистецтва – парк імені Івана Франка (колишній парк Костюшки). Парк на цьому місці було засновано та впорядковано ще наприкінці XVI століття, а у 1799 році його було переобладнано на французький манер. Влітку в парку влаштовують відкриті музичні концерти.

Оскільки парк розташований навпроти головного корпуса Львівського національного університету ім. І. Франка (колишній Будинок Галицького сейму),  а поруч знаходиться Будинок Вчених (колишнє казіно – найкраща необарокова споруда у Львові), радимо завітати у ці старовинні історичні будівлі та помилуватися львівською архітектурою.

 

ПАРК КУЛЬТУРИ

У парку культури ім. Богдана Хмельницького проводиться багато концертів і частина львівських фестивалів. Тут знаходяться атракціони, зокрема, колесо огляду, з якого Львів відкривається з нового ракурсу.

Панорама Львова з колеса огляду

 

ПАРКИ ЛЬВОВА НА КАРТІ

 

ЛЬВІВСЬКА ЦИТАДЕЛЬ

Львівська цитадель розташована майже у центрі міста, на пагорбі, з якого відкриваються чудові львівські панорами. Потрапити сюди можна трьома шляхами: з вулиці Коцюбинського (від вулиці Драгоманова), вул.  Грабовського (від вулиці Коперника) та вул. Каліча Гора.

ПРО ЛЬВІВСЬКУ ЦИТАДЕЛЬ

  

ПАРК МІНІАТЮР

Є у Львові і парк мініатюр просто неба. Він розташований у Львові на вулиці Коперника, 15 – на території Львівської галереї мистецтв, біля Палацу Потоцьких і Музею мистецтва давньої української книги. У парку «Замків та оборонних споруд давньої України»  виставлено вісім моделей оборонних споруд, виконаних з бетону в масштабі 1:50. Напроти кожного експонату є таблиця, на якій відображається стисла історична довідка про об’єкт. Макети представляють найдавніші замки та оборонні храми Галичини, Волині, Закарпаття, Поділля. Парк відкрито для відвідувачів з 9:00 до 17:00 щоденно, вхід безкоштовний.

ЛЬВІВСЬКІ ХРАМИ 

Екскурсія львівськими храмами заслуговує на те, щоб присвятити їй цілий день! Каплиця Боїмів, Кафедральний собор, Домініканський собор, Вірменська церква, а також церква Андрія, і храм св. Юра – ось неповний перелік величних храмів, з неповторною архітектурою і аурою, на кожному з них лежить печать Історії.

НІЧ МУЗЕЇВ

А ще у Львові регулярно відбувається “Ніч музеїв”. Ніч музеїв — міжнародна акція, яка дозволяє оглянути музейні експозиції вночі, звичайно приурочена до Міжнародного дня музеїв. У цю ніч більшість музеїв відкрито для відвідувачів після заходу сонця і майже до ранку.

НІЧ У ЛЬВОВІ

Традиційно у місті двічі на рік у липні та листопаді проходить промоційна акція «Ніч у Львові». Нічні екскурсії стають ще однією туристичною цікавинкою Львова. Впродовж вікенду культурне життя Львова продовжується до глибокої ночі.

І навіть гадки не маючи про всі пам’ятки стародавнього Львова, варто просто поблукати вузенькими львівськими вуличками, уявляючи, як ходили може й по цій самій бруківці люди у середньовіччя. І кожен будинок, кожне подвір”я відкриватиме саме вам свої секрети…  

А ще – спробуйте самостійно порахувати львівських левів 🙂

 

КОРИСНІ ЛІНКИ:

“Що варто відвідати у Львові?”

“Варто побачити”

Музеї, галереї та виставки у Львові

Недороге проживання у Львові – у статті у нашому блозі “Де у Львові переночувати за 100 гривень?”

* У пості використано фотографії з сайтів:  lvivtourleopolisSalsagasovalampailoveukrainevorobus та власні фотографії.