Івано-Франківськ — східні «ворота» Карпат

Невелике затишне містечко на заході України – Івано-Франківськ, «столиця» краю мольфарів (гуцульських чаклунів) розташований на південному заході України на відстані 150—300 км від кордонів Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини. Через це місто зручно дістатися до таких відомих визначних пам’яток Карпат, як скелі Довбуша або Яремче. Також багато хто використовує Івано-Франківськ як відправний пункт для поїздок на гірськолижний курорт Буковель. Але і в саме місто заслуговує на те, щоб тут зупинитися, принаймні на день, оскільки тут є на що подивитися. Та на початку – трохи відомостей з історії міста, яке наші предки називали Станіславів.

Великий герб Івано-Франківська

ВІД СТАНІСЛАВОВА – ДО ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА

Отож, Івано-Франківськ – найбільше місто і центр Івано-Франківської області – лежить на межиріччі Бистриць (Солотвинської та Надвірнянської), поруч із місцем їх злиття. 1662 р. польський коронний гетьман Станіслав Потоцький заснував поселення, назвавши його на свою честь Станіславів, і домігся для нього магдебурзького права, тобто населенню дозволялось створити свої органи самоврядування, цехи та ремісничі спілки, сповідувати свою релігію. Сюди запросили вірменів і євреїв, працьовитість і заповзятливість яких, помножені на можливості Потоцьких, уже до кінця XVII ст. перетворили Станіславів на великий ремісно-торговий центр на перетині жвавих шляхів. Неодмінний архітектурний атрибут західноукраїнського міста — ратуша — постала в центрі ринкової площі 1695 р. Над ратушею, де нині розміщена експозиція краєзнавчого музею, 1990 р. вперше у країні замайорів жовто-синій прапор — майбутній символ незалежної України.


Міська ратуша – вежа, що підіймається з основи хреста і має висоту 49,5 метрів, закінчується своєрідним куполом, що нагадує військовий шолом, який вкритий позолотою і є єдиною цивільною спорудою в Європі з таким покриттям. Біля ратуші знаходиться кіоск туристичної інформації. У ньому можна купити мапи, брошури й записатися на екскурсію містом.

1801 p. австрійський уряд викупив місто у Потоцьких, із встановленням радянської влади воно стало називатися Станіслав, а 1962 р., у рік відзначення 300-річчя офіційного заснування, перейменовано на Івано-Франківськ. Сьогодні Івано-Франківськ є другим містом Галичини після Львова.

Романтична історія. У вересні 1883 року до міста на запрошення Владислава Дзвонковського приїжджав Іван Франко. Тут поет познайомився з Юзефою Дзвонковською, сестрою Владислава, яка стала його «гордою княгинею». Він присвятив їй кілька віршів та повість «Не спитавши броду».

ЗНАКОВІ ПОДІЇ У ЖИТТІ МІСТА

1680 — Галицький малий сейм назвав Станіслав «силою всього Покуття» та «форпостом воєводства Руського».

1729 — видано цеховий устав за підписом Й.Потоцького, який унормовував 7 офіційно визнаних цехів: шевців, кушнірів, гончарів, ткачів, кравців, пекарів, м’ясників.

1754 — 25 квітня на Ринковій площі, біля ратуші був страчений наступник Олекси Довбуша, уродженець Надвірнянщини (с. Дора) опришок Василь Баюрак. Його передсмертним проханням було пограти на сопілці.

1767 — Засноване найстаріше промислове підприємство міста — пивоварний завод, приміщення якого збереглося і до наших часів на вул. Новгородській, 49.

1777 — Відкрита в місті перша аптека (пл. Ринок, 4).

1787 — Почав працювати пивоварний завод, найстаріше промислове підприємство міста.

1804 — Вийшов імператорський указ про знесення мурів Станіславської фортеці. Внаслідок знесення фортифікаційних укріплень сталося злиття середмістя з передмістям.

1823 — У місті відкрилася книгарня з читальнею (сьогодні це будинок по вул. Незалежності, 21). Пізніше у місті відкрилася ще одна читальня для жінок, яку утримувало «Товариство станіславських дам».

1838 — У Пасічній коло Станіслава збудовано машинобудівний завод сільськогосподарської техніки.

1866 1 вересня — розпочався рух пасажирських поїздів на залізниці Львів—Чернівці

1876 — Вперше в Галичині для освітлення вулиць Станіслава встановлено газові ліхтарі.

1891 — У грудні в Станіславі було збудовано польський професійний театр ім. О. Федри (сьогодні Обласна філармонія).

1894 — На початку червня в місті почала працювати перша телефонна станція на 12 абонентів, яка на початку ХХ ст. вже мала міжміський зв’язок.

1897 — Вокзал, а пізніше й окремі будинки отримали автономне електричне освітлення. Відбулася перша демонстрація ігрового кіно (будинок І. Данкевича по вул. Мазепи, 6).

1906 — Під залізничним переїздом по вул. Вовчинецькій споруджено перший в місті тунель, який дотепер використовується для проїзду транспорту.

1912 — Споруджено перший 5-поверховий будинок у місті. Ним став готель «Уніан» (зараз «Київ» по вул. Незалежності).

1918 13 листопада — у Львові проголошено Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР).

1940 — Відкрито перший на Прикарпатті Прикарпатський вуз — Станіславський учительський інститут (сьогодні Прикарпатський університет).

1946 — Відкрито парк імені Т. Г. Шевченка. Площа 22 гектари.

1957 27 лютого — на вулицях міста появилась новинка — телефони-автомати.

1959 — У травні здійснено перший пасажирський політ екіпажу літака ІЛ-12.

ЦІКАВІ МІСЦЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА

Художній музей – зразок барокової культової архітектури з деякими рисами Ренесансу, художня довершеність споруди полягає в простоті та лаконічності.  Він налічує понад п’ятнадцять тисяч мистецьких творів.


Колишній парафіяльний костел Пресвятої Діви Марії (1703 р.), тепер – Художній музей розташований на майдані А. Шептицього, 8.

 

Покровський собор – багато прикрашена живописними і скульптурними творами внутрішня частина собору, галерея з 14-ти великих колон з фігурами та чудові фрески на стінах.


Колишній вірменський костел (1762 р.), тепер — Свято-Покровський собор Української автокефальної церкви, вул. Вірменська, 6

 

Пам’ятник Адаму Міцкевичу – скульптура з книгою в руках у хвилину натхнення. Первісна фігура була витесана з італійського корарського рожевого мармуру, важила 8 тонн і мала висоту 2,31 м. Урочисте відкриття відбулося 20 листопада 1898 р. при великому зібранні народу.


Пам’ятник А. Міцкевичу, пл. А. Міцкевича

 

Обласна музична філармонія – важливе місце у Івано-Франківську для поціновувачів театрального мистецтва. Приміщення філармонії зведене у 1891 році, в пишному архітектурному стилі за проектом інженера міської залізниці Юзефа Лапінського. Він став переможцем конкурсу проектів театральних будівель на замовлення музичного товариства ім. Стефана Монюшка. На той час це приміщення призначалося для театру і було архітектурною окрасою Станиславова.

 

Будинок обласного управління Ощадбанку – на момент будови ця будівля була однією з найбільш імпозантних у місті, за розмірами та архітектурним вирішенням вона поступалася хіба лише ратуші, вокзалу та реальній школі.

 

Центральній корпус Медуніверситету (колишня Станіславівська дирекція залізниць) – збудований у неоренесансному стилі, цегляний чотириповерховий, у формі каре, з багатою ліпниною.

 

Палац Потоцьких, 1682 р. – показний замок, який один із небагатьох фортечних наземних споруд у реконструйованому вигляді зберігся до наших днів. Цікаве місце для тих, хто цікавиться фортифікаційним мистецтвом.

 

Станіславівський некрополь – старовинне кладовище, з високохудожніми монументами на могилах. Цікавить любителів пам’ятників та монументального мистецтва, має статус пам’ятки державного значення.

 

Колишній костел Святого Воскресіння Христового (1763 р.), тепер — катедральний собор Святого Воскресіння Української греко-католицької церкви

 

Римо-католицький костел Христа Царя (1925-1936 рр.) з єдиним у Івано-Франківській області діючим органом, тепер – греко-католицька церква Різдва Пресвятої Богородиці, вул. Вовчинецька, 92

 

Колишній костел єзуїтів (1895 р.), тепер — Свято-Троїцький собор Української православної церкви Київського патріархату, вул. Грюнвальдська, 3

 

Парк на місці колишніх фортечних валів, вул. Валова

 

В Івано-Франківську є як мінімум два цікавих фонтани. Один – копія київського, встановленого на Майдані Незалежності, а другий – у вигляді величезної чаші, з якої падає вода.


Фонтан на пл. Ринок


Також в Івано-Франківську, як і в Тернополі, є досить велике міське озеро, і на ньому теж є острів.

 СВЯТО КОВАЛІВ

А ще Івано-Франківськ став центром щорічного міжнародного фестивалю “Свято ковалів”, куди з’їзджаються ковалі з майже тридцяти країн світу. Тут в рамках фестивалю проходить і художня виставка “Орнаментальне ковальство”. Щороку під час свята ковалі спільно виготовляють велику скульптуру, яка прикрашає центр Івано-Франківська. Цього року майстри виготовили десять кованих фігур, об’єднані назвою «Позитив». Символічна назва для чудового міста!

Фото з сайту golos.ua

 

Переглянути більшу мапу

 

 

Корисні посилання:

Музеї Івано-Франківська

Віртуальний Івано-Франківськ

Віртуальний 3D тур Івано-Франківськом

 

Фотографії старого Станіславова

 

* У пості використано матеріали з сайтів: wikipedia,  mvk.ifivfrankivskukraineukraineplacespizzatravelverchovyna.

* Фото з сайтів: iloveukraine, firtkarestrainymuzmycitypizzatravel, а також власні фотографії.