У Карпати по гриби

Коли, повертаючись ввечері з роботи, бачиш, як люди продають гриби навіть біля ринку; коли друзі із захватом розповідають про знайомих, які “за кілька годин у лісі набрали отакенну купу грибів!”; коли за тиждень випало кілька дощів, а під вихідні встановилася тепла погода, сумнівів нема – настав час їхати в Карпати по гриби!

На Карпатських схилах ростуть близько 300 видів грибів. Форма і забарвлення їх дуже різноманітні. Гриби в Карпатах схожі на крила і на квіти, на тарілки і яйця, парасольки, схожі на кулі і пелюстки, капелюхи й шапочки, ростуть вони в Карпатах на узліссях і галявинах, гірських схилах і гірських долинах і навіть на крутих гірських схилах. Ростуть гриби досить швидко. Буквально за кілька годин можуть витягнутися на 3-8 см. Більшості з них потрібно від 2 до 8 днів, щоб їх стало видно.

Боровик – найбільший серед їстівних грибів, що ростуть у Карпатах. Він може важити навіть більше 4 кг. Кожен мешканець Карпат може розповісти цікаву історію, як і коли натрапив на такого велетня. Жителі Карпат впевнені, що гори, річки і струмки, гірські низини, вітру і хмари – це живі істоти. З давніх часів місцеві жителі спілкувалися з оточуючим світом: з природою, з птахами, тваринами, з деревами, травами і, … звичайно ж, грибами. У лісі вони обов’язково віталися з лісовими духами й просили наповнити кошики. А знайшовши гриба, дякували. Все те, що практично не так давно відкрила наука сучасності, нашим предкам було відомо давно. Все в світі природи взаємопов’язано. Навіть вчені сьогодні проти знищення неїстівних грибів, адже вони являють собою частину системи, яка генерує обмін поживними речовинами всіх рослин. Поганки, наприклад, сприяють інтенсивному росту трав і кущів: поселяючись на коріннях кущів, трав, беруть у них вуглеводи, в обмін віддають вологу, насичену мінеральними речовинами.

А ще поганки бувають дуже гарними… на відстані:)

Гриби в Карпатах екологічно чисті. Харчовою цінністю гриби не поступаються м’ясу, овочам і навіть екзотичним фруктам!

Їстівні гриби в Карпатах ділять на 4 групи по поживним і смаковими якостями. Перша група: найсмачніші, насичені білком, вітамінами і мінералами. Це – боровики, делікатесні рижики, грузді звичайні. До другої групи належать гриби, м’якоть яких не така ніжна, це: підберезники, маслюки, підосичники і печериці. Третя група це: сморчки, лисички, моховики, опеньки, сироїжки. Четверта – всі інші гриби.

Коли з’являються гриби в Карпатах? Час появи – з початку червня до кінця жовтня. Деякі ростуть тільки в певну пору року. Наприклад, навесні – сморчки та весняні сироїжки.  А ось пізні або зимові опеньки з’являються майже з першим мокрим снігом. Шапки їх кольору іржі, мають світло-жовту м’якоть, вони трохи дрібніші від  своїх осінніх родичів. Поселяються і ростуть в основному на стовбурах дерев. В Європейських країнах їх розводять на відходах деревообробної промисловості.

Лише тиждень-два триває перша хвиля зростання і збору грибів в Карпатах. Початок її припадає на кінець травня, початок червня. Гриби ранньою весною можна знайти тільки в добре прогрітих і освітлених сонцем місцях. Першими з’являються білі гриби, сироїжки, підберезники. Справжнє грибне свято в Карпатах починається в другій половині червня. Протягом декількох тижнів у лісах Карпат з’являється більшість їстівних грибів. Третя грибна хвиля – досить тривала. З початку серпня до початку листопада – велике розмаїття грибів.

Вважають, що пік грибного сезону і збору грибів в Карпатах визначає пожовтіння листя берези. У цей період ростуть майже всі види грибів в Карпатах. Мікологи (вчені, що досліджують гриби) зафіксували феномени росту грибів в Карпатах. Наприклад, гриби в Карпатах знаходили під час коротких відлиг, майже в кінці листопада і в середині грудня. У 1984 році в Карпатах боровики вилізли з під мокрого снігу на саме Різдво! Через кілька років майже в цей же час з’явилися сироїжки. Жителі Східниці ласували грибами в середині січня 2002 року! На початку дуже спекотного травня 1993 року в Східниці з’явилися маслюки.

«Щіряк», «біляк», «баба», «війт», «гриб правдивий» – все це різні назви одного гриба. Це білий гриб. Любить він хвойні, гірські і змішані ліси Карпат і карпатського передгір’я. Бувалі грибники радять, знайшовши одного білого гриба в Карпатах, ретельно обшукати місцевість навколо.

Атмосферні опади, зовнішня температура, сонячне освітлення і тепло, загальна висота місцевості над рівнем моря, наявність вітру – все це природні фактори, від яких залежить, врожай грибів в конкретній гірській місцевості. Зустрічаються ліси в Карпатах, де немає навіть поганок – виною цьому специфічний склад грунту. Інший фактор – антропогенний. Несприятлива діяльність людини не йде на користь не тільки грибам. Зменшення їх кількості, в останні роки, відзначають як місцеві жителі Карпат, так і вчені. Останні пояснюють цей факт, загальними несприятливими змінами навколишнього середовища, регулярна промислова заготівля грибів та вирубка лісу.

 

Вдалою тихого полювання! Але пам’ятайте, збираючись на відпочинок в Карпати, про існування небезпечних двійників. Пам’ятайте також, що кожен рік від отруєнь отруйними грибами гинуть люди.

Найпростіший і найбільш точний спосіб уникнути отруєнь, радять фахівці, брати лише ті гриби, зовнішній вигляд яких однозначно знайомий і не викликає жодних сумнівів. Крім того, початківцям варто йти в Карпати, в ліс, по гриби виключно в компанії з досвідченими грибниками. Тим більше,  що в Карпатах це не проблема: приватники, які приймають відпочивальників у приватні котеджі, за невелику винагороду c задоволенням організують вам похід по гриби.

Але якщо ви – новачок у грибній справі, будь ласка, прогулюйтеся в пошуках грибів у найвідоміших місцях. Також рекомендуємо вам не заглиблюватися самостійно в гущавину лісу, інакше пошук грибів перетвориться на пошук вас.

 

* Опрацьовано матеріали з сайтів:  karpaty-ua, travel, victour, zubrytsky та ін.

* Фотографії з сайтів: active.lviv, vkusnoe та власні фотографії.