Щоб відпочинок приносив радість

Начальник рятувально-водолазної служби Львівщини Роман Фіца – це якраз той самий герой-рятівник, який завжди поруч (пригадався рекламний слоган МНС).  Зараз для нього та його підлеглих – гаряча пора, адже  з початку купального сезону тільки на території Львівської області потонуло 8 львів’ян та 64 мешканці області, з них 5 дітей.

Велику кількість людей рятувальникам вдалося вчасно витягнути з водойм. Тому зовсім не зайвим буде ще раз нагадати правила безпечного відпочинку біля води, адже купальний сезон продовжується і хочеться, аби ваш відпочинок був приємним і безпечним.

Розповідає Роман Фіца.

Незважаючи на численні застереження, молодь все більше нехтує правилами безпеки: китайські матраци, неправильний захід у воду, надмірна кількість алкоголю, бравада перед підігрітою алкоголем компанією. Також потрібно звернути увагу на небезпечні місця для купання. Це здебільшого гірські холодні річки, як-от Стрий, Дністер, Свіча, Буг. Течія, круговерті, «дикі пляжі» зазвичай не відлякують людей, а навпаки – приваблюють незнаністю. Якщо ж на пляжах відсутні рятувальники, то можна помітити спеціальні знаки, які попереджають про небезпеку або заборону купання. Молодь полюбляє хизуватись перед друзями – красиво пірнає, незважаючи на наслідки.

Як показує практика, велика кількість жертв припадає на стрибки у воду і на купання. Досить велика температура повітря і води, і людина, особливо – без фізичної підготовки, огрядної  статури і середнього віку, стрибаючи в 18-20 градусну воду, коли температура повітря 35 градусів в тіні, ризикує отримати рефлекторну зупинку серця. Її навряд чи втішить той факт, що зупинка серця буде короткочасною, і швидше за все через 2 хвилини ритм серця відновиться. Тому в воду треба входити поступово. Особливо, якщо до цього ви вжили якусь кількість спиртного і встигли позасмагати.

Що стосується спиртного, потрібно, щоб у компанії людей був хоча б один тверезий спостерігач, який міг би грамотно визначити за судомними помахами ніг і рук у воді, що людина тоне. Алкоголь притупляє реакцію і в критичних ситуаціях людина втрачає дорогоцінний час і може потонути. Киньте жереб, хто буде черговим, тоді вся компанія вціліє, а черговий відпочине іншим разом.

Найстрашніше на воді – це потопельники, а буває, що на допомогу потопаючому кидаються погані плавці, звичайно з кращих спонукань, але такий порив закінчується подвійний трагедією. У воді потрібно правильно оцінювати свої можливості і, якщо ви погано плаваєте, то ні в якому разі не кидайтеся рятувати. І як би цього вам не хотілося, краще кличте на допомогу, кричіть, бігайте, тільки не пливіть. Хороший плавець може витягнути одного, але двох він не зможе фізично врятувати.

Під час розмови начальник рятувально-водолазної служби області закликав батьків більше уваги приділяти безпеці дітей. Наголосив, що найбільше нещасних випадків стається з молоддю 1991-1993 років народження.  А наприкінці додав: «Хто йде купатися – не забувайте, що вас чекають удома».

Основні правила безпеки, яких необхідно дотримуватись при відпочинку на воді.

Перша допомога при утопленні.

Де можна відпочити влітку біля води – шукайте на нашому сайті у розділі: Відпочинок біля води, водні розваги.

* Фото з сайту: hotel-yalta.

* Використані джерела: safety.ho, gazeta.lviv, zik.ua, allwomens.

Адреса Львівської центральної рятувально-водолазної служби: м. Львiв, вул. Личаківська, 10, тел. +38 (032) 275-82-13.

Переглянути більшу мапу

 

(032) 2758213
Телефони контактні: (032) 2758214