Сакури

Вже декілька років найпопулярнішою туристичною атракцією Закарпаття у квітні стає цвітіння сакур. Тож ми вирішили поближче познайомити вас з цим прекрасним деревцем.

квіти сакури

Сакура або японська вишня (латиною Prunus serrulata) – декоративне дерево роду Слив. Вважається символом Японії. Розмножується лише щепленням і живе до 100 років. Прищеплюють ці дерева на звичайні вишні або черешні, бо вони витриваліші. Закарпатські сакури витримують морози до -25º С.

сакури на вулицях Ужгорода

Як же вона потрапила у наші краї? Щодо цього існує легенда, яка розповідає про японську делегацію до австрійського імператорського двору. Шлях японських дипломатів пролягав через Мукачеве, де вони зупинилися на ніч. Містом швидко поширилася чутка, що іноземці везуть з собою саджанці якоїсь надзвичайно цінної вишні. Тож місцеві цигани не гаяли часу, шкидко вкрали деревця та продали в Ужгороді на базарі як фруктові дерева. На жаль, плоди сакури не придатні до споживання. Але місцеві жителі полюбили ці деревця через їхній надзвичайно гарний цвіт навесні та посадили у місті.

дерево сакури

За офіційною ж версією, сакура з’явилася у місті за чеської влади у 1919-1939 рр., коли розбудовувався мікрорайон Галагов (чеський центр міста). Там зараз цих дерев найбільше.

сакури на вулицях Ужгорода

Якщо хочете побачити це чудо – поспішайте, адже сакура цвіте у другій половині квітня, залишки цвітіння можна побачити ще на початку травня. Одночасно в Ужгороді починають цвісти магнолії та інші екзотичні дерева.

магнолія

Найбільше дерев сакури можна побачити на вулицях Бращайків, Крилова, Митній, 8 Березня, М. Заньковецької, проспекті Свободи та інших. Щороку ужгородці намагаються висаджувати нові сакури.

сакури на вулицях Ужгорода

Сакури на Закарпатті ростуть не тільки в Ужгороді (хоча тут їх найбільше) – за лінком стаття про те, де ще можна побачити це чудо.

сакура в селі Кобилецька Поляна

Ще трохи фото сакур та іншої краси в Ужгороді: