5 страв, які варто скуштувати в Карпатах

Карпатська кухня вражає своєю різноманітністю, адже в ній поєдналися українські, угорські, румунські, словацькі, чеські й інші страви. Є багато виробів з тіста, кукурудзяного борошна, м’ясних і рибних страв, часто використовують овочі. Детальніше про гуцульську і бойківську кухні можна прочитати на нашому сайті, а поки що – смачного)

Бограч – перша страва, яку обов’язково готують на вогні. Спочатку в казанку топлять смалець, згодом ріжуть цибулю. Коли цибуля трохи підрум’яниться, додають м’ясо (баранячі або телячі ребра та шию), потім все засипають спеціями, меленим солодким перцем і смажать до рум’яної скоринки м’яса, після чого заливають водою, додають картоплю, трохи моркви і варять до готовності овочів. Можна приправити томатною пастою.

 

Бринза – особливий сорт сиру з овечого молока, який готують на полонинах; він не має нічого спільного з тим продуктом, який продають у магазинах з написом «бринза» на етикетці. Проціджене овече молоко заквашують спеціальною закваскою з молока, звурдженого в шлунку ягняти, яке ще не паслося. Чани з молоком ставлять поруч із ватрою та помішують, поки не почнуть з’являтися згустки сиру, які в чані руками зліплюють у більші грудки. Ці грудки сиру потім підвішують у теплому місці чи просто розкладають на сонці. Так виходить «напівфабрикат» бринзи – будз. Після тижневого вигрівання будз перетирають з сіллю і маслом – так отримують бринзу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Бануш (банош) – готують у чавунному казанку на відкритому вогні. У казанок заливають сметану чи вершки і доводять до кипіння, в неї дрібною цівочкою сиплють кукурудзяне борошно, при цьому страву постійно помішують дерев’яним інструментом, поки на поверхні не проступить розтоплене масло. Подають зі шкварками, бринзою, грибами.

 

Грибна юшка – сухі білі гриби відварюють у курячому бульйоні зі спеціями, додають домашню локшину і зелень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пироги – вареники з квашеною капустою, вареною товченою картоплею, бринзою, сиром і картоплею, влітку – з чорницями або вишнями. Мастять вареники салом, олією, рідше – маслом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 * добірку підготувала керівник Карпати.info Ганна Сидоренко

** фото з сайтів mukachevo.net, igormelika.com.ua, sergej-pozhar.livejournal.com та відкритих джерел. *** фотографії бриндзи, бограча – Ігор Меліка.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ – 5 УНІКАЛЬНИХ ОБ’ЄКТІВ КАРПАТ