Маловідомі куточки Карпат: Осмолода

Село Осмолода, давнє поселення лісорубів, лежить у високогірній долині річки Лімниці, захищеній від холодних вітрів хребтами. Назва походить від гори Молоди («Ось Молода»), біля підніжжя якої розташоване село.

Більше про Осмолоду можна прочитати на нашому сайті, а тут я хочу розповісти, чим можна зайнятися у цьому віддаленому та маловідомому карпатському селі.

Перше і найголовніше – Осмолода є стартовим пунктом для багатьох пішохідних маршрутів у Ґорґанах. Стежки навколо Осмолоди найкраще розчищені та промарковані.

Перелік основних маршрутів:

с. Осмолода – г. Висока (1102 м) – г. Ігровець (1804 м)
відстань 22 км, маркований червоним

с. Осмолода – хр. Фашори (1102 м)
відстань 8 км

с. Осмолода – г. Грофа (1748 м)
відстань 22 км, маркований зеленим

с. Осмолода – г. Молода (1723 м)
відстань 30 км, маркований жовтим

с. Осмолода – оз. Росохан
відстань 26 км, маркований чорним

с. Осмолода – хр. Ґорґан
відстань 20 км, маркований синім

с. Кузьминець – г. Висока (1803 м)
відстань 24 км

А на сторінці фундації “Карпатські стежки”, яка й займається розчисткою та маркуванням, можна побачити карту.

Ще одна можливість активного відпочинку – нещодавно відкритий альпінпарк у готелі “Вільні вітри”. Альпінпарк – це набір різноманітних атракціонів, проходження яких вимагає витривалості та винахідливості.

Для любителів старовини знайдуться й історично-архітектурні пам’ятки. Це – “Кедрова палата”, колишня резиденція греко-католицьких митрополитів:

А ще в урочищі Ангелів є залишки промислової архітектури поч. XIX ст. – так звана Ангелівська домна:

Відпочинок у Осмолоді підходить не тільки тим, хто любить робити це активно. Тут можна просто насолодитися тишею та чистим повітрям. Тут немає розважальних закладів, шумних ресторанів тощо. Натомість протікає найчистіша у Європі річка Лімниця. У місцевих жителів можна купити домашній хліб, мед, молочні продукти. Любителі риби можуть піймати її або купити виловлену у форелевому господарстві.

Єдине застереження – дорога до Осмолоди, яка вимагає високої водійської майстерності, оскільки не ремонтувалася вже багато років. Але гарний відпочинок вартий того, щоб подолати такі перешкоди!

Приємного всім відпочинку!